ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як гільза врятувала воїну життя

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Жовтня 2021, 12:15

Командир мотопіхотного  відділення солдат Руслан Хархалуп за спеціальністю історик. Фахово знаючи про підступність Московії, він налаштований до останнього боронити рідну землю від незаконних збройних формувань країни-агресора. А ще він болісно сприймає байдужість суспільства до теми війни, яка триває на сході країни. Говорить, що практично будь-який цивільний співрозмовник, похапцем запитавши «Ну, що там на передовій», намагається одразу ж втекти від розмови.

– Як тільки-но розпочинаю розказувати про те, яка ж вона та війна, бачу навпроти пустоту в очах, – говорить Руслан. – Люди не розуміють, що позиційна окопна війна – це важко і виснажливо. Що це підземне життя, негода, що ти постійно перебуваєш у напрузі, без вихідних і свят. У мене є товариш, у якого під час ротації була єдина мрія – побачити світло у вікні. Але попри все це ти маєш чітко і професійно виконувати свої обов’язки.

Контракт на службу в одній із окремих мотопіхотних бригад Хархалуп уклав у 2019 році. Потім – звичайний шлях «контрактника»: навчання у центрі, злагодження, висунення маршем до району проведення операції Об’єднаних сил. Перша ротація – майже 8 місяців на Світлодарській дузі. Повернення додому, відпочинок, і знову – Світлодарка.

– Майже одразу по приїзду потрапили під обстріл. Якраз міняли хлопців на спостережному посту. Перша моя думка тоді – не боятись, убити в собі страх, адже я командир і мені насамперед потрібно зорієнтуватися, адекватно оцінити ситуацію та зробити правильні доповіді. Я мав показати впевненість у собі та керувати підрозділом. Ніколи не забуду момент, як 21-річний хлопець із позивним «Малий» пополотнів, коли біля його вуха пролетіла куля. Довелось його виводити зі ступору.

Відтоді Руслан Хархалуп навчився «чути» – за долі секунди визначає, яка зброя працює, звідки й по кому, та ухвалювати правильні рішення. Став більше цінувати життя, пізнав всю відданість бойового братерства. Не зміг збагнути до кінця лише одного: де ж те дно, до якого може опуститися супротивник.

–  За весь час перебування на війні найбільше мені захотілось знайти відповідь на питання, що ж твориться в голові курсантиків із Росії, коли їх привозять тренуватись стріляти по нас. Вони, по суті, «з малечку» тренувались на живих людях, обстрілюючи наші позиції з різних видів зброї. Це ж не люди, а звірі якісь, що вони, що їхні наставники.

А ще чоловік дізнався про те, що він народився в сорочці. Багато разів якась невидима сила уберігала його від найстрашнішого.

– Крайній раз мене врятувала гільза від гарматного снаряда, що якийсь час валялась порожньою перед спостережним пунктом. Того дня я набрав у неї землю і залишив на місці. Тут якраз почався обстріл: прилітало і з мінометів, і з СПГ, ну і стрілкотня, звісно. Я висунувся на пару секунд, тільки зігнув голову та спустився на одну сходинку, чую – дзинь… У гільзу влучило. Якби не вона, куля була б у голові… Чи страшно після таких моментів? З одного боку – так, це природне відчуття. З іншого – немає часу боятись, треба чітко виконувати свою роботу, адже від цього залежить моє життя і життя моїх товаришів.

Наостанок командир відділення Хархалуп дякує своїм командирам за підтримку та запрошує усіх охочих служити до бригади, яка стала йому другою домівкою. Каже, що колектив у них молодий, патріотичний та завзятий.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець роти охорони

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Снайпер

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій (служба в ЗСУ за контрактом)

від 30000 до 100000 грн

Іванівка, Одеська обл.

2-й відділ Березівського РТЦК та СП

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стрілець до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Розвідник – номер обслуги 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область