ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Будеш у нас у місті, завжди приходь до мене. Завжди виконую прохання снайпера Сашка, і приходжу… на могилу»

Life story Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Вересня 2020, 14:22

За мить обідню вересневу тишу розірвав вибух, за секунду ще один – більш потужніший. Снайпер-розвідник Сашко Мандибура не вижив. Відтоді минуло п’ять років: безкінечного болю, материнських сліз та страждань.

…Це був черговий вихід групи хмельницьких спецпризначенців. Для досвідчених бійців із більш як річним бойовим досвідом цілком звичне завдання. У так званій «сірій зоні» розвідники перевіряли лісосмуги, з яких піхотинців, що утримували лінію зіткнення з ворогом на Луганщині, періодично «кошмарили» ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Завданням було знайти підготовлені місця та при наявності там ворога – знищити його.

Після успішного виконання завдання розвідники вже планували повертатись на свою базу. Рухаючись вздовж посадки, одне підозріле місце насторожило їх. Командир розділив групу навпіл. Сашко Мандибура, снайпер-розвідник групи, потрапив до другої, якій випало перевірити підозрілий «гайок». Бійці зайняли позиції, троє висунулись вперед і короткими перебіжками проскочили через дорогу.

–Я швиденько перевірю, а ви прикрийте мене, –показав товаришам Сашко і непомітно прослизнув між кущами. За мить обідню вересневу тишу розірвав вибух, за секунду ще один – більш потужніший. Друзі кинулись до нього…

Він лежав і стогнав, закладена міна з «сюрпризом» зробила свою чорну справу. Медик групи на зранені ноги наклав джгути, вколов знеболювальне  та поставив крапельницю. Але життя покидало молодого розвідника…

Олександр Мандибура був професійним військовим. Із вісімнадцяти років, у лютому 2013 року, він розпочав свою службу в полку спеціального призначення. Із раннього дитинства Сашко марив футболом, з другого класу тренувався у команді спортивної школи. Після восьмого класу вмовив батьків, щоб ті відпустили його до спортивного інтернату в Білій Церкві, де вже навчались його друзі. Він був класним футболістом, швидким, витривалим і технічним. Мав гарні перспективи, і лиш  травма зірвала всі футбольні плани Сашка. Він повернувся додому, підлікувався і навчався у СПТУ. І як тільки його закінчив, уже точно знав, ким хоче бути. Він вибрав службу в армії, а саме у частині спеціального призначення.

Добре розвинутий фізично, Сашко швидко освоївся та адаптувався у колективі розвідників. І коли розпочалась війна, це вже був досвідчений, не дивлячись на вік, снайпер-розвідник.

– Якось ми зустрічали сина біля КПП аеродрому після трьохмісячного перебування на Сході держави. Саша за цей час змінився, подорослішав і змужнів, – ділиться мама Інна Анатоліївна. –Він не розповідав нам про війну. Лиш відмахувався та переводив тему на інше. Дуже любив меншого братика Артемчика, який тоді якраз збирався до школи. Нашу останню розмову по телефону, я не забуду ніколи. Саша весь час перепитував за братика, татка і бабусю. На моє запитання жартівливо відповідав усміхаючись – «не голодний і у шапці».

Після нетривалого відпочинку Сашко з групою щоразу повертався на Схід країни. У свою останню ротацію він відбув 23 серпня 2015 року і рівно за місяць молодий розвідник загинув під час виконання бойового завдання.

Минуло п’ять років… П’ять років безкінечного болю, материнських сліз та страждань…

– Ми разом були на останньому виході. Майже цілу ніч розмовляли з Сашком. Пригадували все – друзів, виходи, він розпитував про мою сім’ю, дітей. І вже під ранок сказав «Ти будеш у нас у місті, завжди приходь до мене», – пригадує побратим Віктор. – І як тільки я буваю в Старокостянтинові, завжди виконую його прохання, і приходжу…на могилу, де він мовчить.

Сьогодні, 23 вересня, у п’яті роковини загибелі наймолодшого зі своїх бійців Олександра Мандибури бойові товариші поклали квіти до Меморіалу полеглих розвідників у частині, а на місці поховання у рідному Старокостянтинові відбулась поминальна панахида. Друзі, побратими та родина зібрались і вшанували полеглого героя. Він назавжди залишився двадцятирічним, усміхненим, веселим і щирим…

А по обіді юні футболісти з Хмельницького і Старокостянтинова позмагаються за Кубок Олександра Мандибури, вихованця місцевої ДЮСШ.

Поки ми живемо – ми пам’ятаємо вас, наші герої!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Психолог батальйону

від 30000 до 60000 грн

Слов'янськ

Військова частина 3035 НГУ

Номер обслуги 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Охоронець приміщення

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Сапер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго