ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ще на двох школах Дніпра з’явилися меморіальні дошки на честь загиблих у російсько-українській війні

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Травня 2021, 10:15

Дніпрянину Семену Румигіну назавжди 21 рік. Його земляк Сергій Валах прожив лише 34. Обидва розвідники, обидва загинули у 2019-му внаслідок підривів на ворожих мінах. Служили вони у різних бригадах. Семен загинув поблизу Щастя, Сергій – біля Авдіївки. Поховані на найбільшому в Україні військовому кладовищі – Краснопільському. Семен Румигін – на його мусульманській ділянці.

Пам’ятні дошки на честь земляків урочисто відкрили на фасадах шкіл, де навчалися захисники. Батьки, вчителі, однокласники, друзі, військовослужбовці, представники влади, духовенства та громадськість віддали шану подвигу загиблих воїнів.

Солдат Семен Румигін у січні 2019 року розпочав військову службу за контрактом на посаді стрільця-снайпера розвідувальної роти 25-ї окремої повітрянодесантної дніпропетровської бригади. 21 липня 2019 року загинув поблизу міста Щастя під час спроби евакуювати пораненого солдата Нікіту Скітченка, який підірвався на встановленому ДРГ вибуховому пристрої.  Мінна пастка забрала життя обох воїнів. Ще двоє десантників зазнали поранень.

Без єдиного сина лишились батьки — Маджид і Вікторія Румигіни.

Сергій Валах строкову службу проходив на посаді механіка-водія, демобілізувався у 2004 році. З 2 квітня 2014-го по 20 березня 2015 року проходив службу за мобілізацією у лавах 93-ї окремої механізованої бригади на посаді стрільця. Брав участь у бойових діях біля Карлівки, Добропілля, Авдіївки, Тоненького, Пісків, Слов’янська та Краматорська. Забезпечував прикриття конвоїв, що йшли до Донецького аеропорту, дістав контузію. У лютому 2016 року підписав контракт у 93-й бригаді, у травні 2017-го зазнав важких осколкових поранень внаслідок підриву на «розтяжці».

20 березня 2019 року, під час виїзду на бойове завдання із придушення ворожого вогню, в районі міста Авдіївка на міні підірвалась бойова машина. Старший солдат, старший оператор 1-го розвідувального відділення 1-го розвідвзводу розвідувальної роти 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Сергій Валах взяв на себе головний удар від вибуху, зазнав тотальних опіків 4-го ступеня, не сумісних з життям. Ще двоє військовослужбовців дістали опіки (40 % і 5 % тіла) та були доставлені до лікарні.

Без Сергія лишились батьки, сестра, син від першого шлюбу 2003 року народження та вагітна наречена. У червні 2019 року у Сергія народилась донька.

Установлення меморіальних дощок на всіх школах області, де вчилися загиблі у російсько-українській війні, – одна з ініціатив громадської організації «Родинне Коло загиблих Героїв Дніпропетровщини».

– Ми вже встановили близько тридцяти меморіальних дощок. Шукаємо благодійників на їхнє виготовлення, займаємось організаційними процедурами з встановлення, підготовкою документів. Опікуємось не тільки встановленням дощок, також алеєю пам’яті, патріотичним вихованням, реабілітацією та підтримкою родин загиблих, – говорить її голова Сергій Ніконов. – Щодо встановлення меморіальних дощок, то наше головне завдання – донести народу, на якій війні вони загинули. Багато відкривають дощок і на них пишуть: «Захищав територіальну цілісність України». А від кого він її захищав? Ми ж пишемо – від російського окупанта. Це будуть бачити діти, люди будуть бачити, що ці хлопці були героями. Українці – нація героїв, ми не плачемо, ми шануємо наших героїв. Не кожна нація може витримати таку навалу, яку стримують українці від російського Мордору.

Я сам батько загиблого, і для мене, коли я приходжу до школи чи будинку, де він жив, то мені з одного боку важко, але водночас приємно, що мій син – Герой, і люди це бачать. Сьогодні встановили меморіальну дошку Сергію Валаху. Я з його мамою спілкуюся вже пів року, оскільки процедура погодження встановлення триває від трьох до п’яти місяців.  Вона завжди говорить нам: «Дякую, що пам’ятаєте мого сина», – додав Сергій Ніконов.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку у Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу БПЛА

від 27000 до 27000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806

Стрілець, Військова частина А7290

Лозова

Військова частина А7290

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Старший стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ