ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Його призначили ротним через кілька місяців після випуску

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Березня 2021, 10:52

Скільки Назарій себе пам’ятає — завжди мріяв бути військовим. Чому так вирішив хлопець, в родині якого не було жодного військового — сказати важко. Мабуть, тут щось інше — доля чи покликання!

Хлопець із Жовкви на Львівщині, після дев’ятого класу вступив у військовий ліцей імені Героїв Крут. Саме там вчорашній школяр впевнився у правильності свого вибору. Після закінчення ліцею юнак вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Він цілком свідомо вибрав навчання на піхотинця, де вчорашніх школярів і ліцеїстів досвідчені викладачі, серед яких чимало тих, хто пройшов і мав потужний бойовий досвід першого етапу війни, навчали юнаків військової справи.

Торік улітку Назарій прибув до бригади та прийняв механізований взвод. Бригада саме вийшла на відновлення з району виконання завдання на Сході. На полігоні молодий офіцер і познайомився зі своїми підлеглими, серед яких було багато тих, хто воює вже не перший рік.

Командир роти, де служив лейтенант відбув на навчання, Назарій певний час успішно виконував його обов’язки, і командування запропонувало очолити роту у цьому ж батальйоні. На свою першу ротацію на Схід вчорашній випускник вже заходив ротним.

— Так, було не легко, я практично не знав підлеглих. Але тут у нас чудовий колектив: є досвідчені офіцери й сержанти, які допомагають і підтримують. На них завжди можна покластись, — каже офіцер. Знання, здобуті в академії, згодилися якнайкраще.

Звісно, що посада командира роти та ще й на передовій — дуже серйозна й відповідальна, від взаємин у колективі і вміння командира організувати та налаштувати його залежить і успіх, і життя, і здоров’я підлеглих.

— Головне моє завдання як командира роти — це виконати бойове завдання, вберегти своїх підлеглих і повним складом повернутись додому, — підсумовує Назарій.

 «Головне — вберегти людей»

Ділянка фронту, яку тримає рота Назарія, нелегка, а в деяких місцях відстань до ворожих позицій мінімальна.

У супроводі ротного весняним бездоріжжям долаємо відстань до одного зі взводних опорних пунктів. Картина дорогою відкривається перед нами невесела — розбиті численними обстрілами помешкання мирних мешканців, посічені сотнями осколків крони дерев, огорожі та будинки — така сувора реальність сьомої воєнної весни…

— Тут якщо добре дослухатись — можна почути нашого противника, особливо коли вони в ейфорії після отримання зарплатні, — розповідає сержант Роман. Цей досвідчений і харизматичний чоловік має бойовий п’ятирічний досвід, на своїх позиціях добре вивчив противника та його звички.

Піхотинці зайшли на позиції ще торік, розгледілись і почали удосконалювати їх. «Окопи підчистили і розширили. Удосконалюємо постійно свої позиції — ми ж піхота, нам то вже звична справа, чим краще укріпимось — тим безпечніше буде», — долучився вже старший солдат Максим.

Ворог, отримавши достойну відповідь від піхотинців, зганяє злість і воює з місцевими мирними жителями

— Нині обстановка тут більш-менш спокійна, противник нас уже вивчив і знає, що ми з відповіддю баритись у разі чого не будемо, у разі потреби «накидаємо» добре. Найбільший обстріл був у новорічну ніч — ворог відсвяткував о 23:00, а опівночі почав обстрілювати всі позиції роти. Я доповів по команді, отримав «добро» і теж привітали добряче їх. Відтоді відносно тихо та спокійно. Але на свята, що їх відмічає наш ворог, нас «вітають», але прикро, що при цьому страждають мирні мешканці, — каже ротний.

23 лютого ручними гранатометами противник дистанційно замінував одну з вулиць населеного пункту, що розташована поруч із позиціями піхотинців. Чи то промахнулись, а може свідомо по мирних цілили, але в результаті дістав важкі поранення і помер дідусь, в подвір’я якого залетіла ПОМ-2. Ще одна вибухнула, коли поруч пробігав місцевий пес, а решту знешкодили сапери бригади.

Ми залишали позиції з відчуттям впевненості в тих, хто їх утримує. Навіть у важких польових умовах і важко прохідного весняного бездоріжжя від хлопців віє впевненістю і спокоєм. А ще вони веселі і щирі — ці затяті піхотинці!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Чернігів

105 прикордонний загін ДПСУ (м. Чернігів)

Старший бойовий медик

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Бухгалтер

до 20700 грн

Баранівка

31 окрема механізована бригада

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Сапер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Механік-водій БМП

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область