ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Росія ставить під сумнів результати давньої війни й цілком серйозно заявляє: «Босфор — наш»!

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 28 Листопада 2020, 11:31

Часом, коли слухаєш вислови найвищих російських чиновників і впливових політиків, створюється враження, що ці люди несповна розуму або просто божевільні. І найстрашніше у цій ситуації те, що вони керують багатомільйонним народом, а держава, на чолі якої перебувають ці керманичі, має величезну армію та ядерну зброю. Ці російські лідери визначають геополітичні інтереси власної держави, формують зовнішні відносини Росії зі світом. Заяви ж кремлівських топчиновників часто звучать, як оголошення нової війни.

Зокрема заступник голови російської Держдуми Петро Толстой під час участі в одному з телешоу озвучив нові геополітичні амбіції Москви: взяття під контроль… турецького Стамбула й силове завоювання проходу до протоків у Середземне море…

І це не жарт, бо в російській спільноті останнім часом популярні рухи різних експертів-псевдоісториків, які вишукують певні факти про події давнини, коли Росія мала більш-менш якісь перемоги. Ці факти росіяни традиційно трактують як «славні перемоги» й «великі здобуття та досягнення предків». А далі формується ґрунт до розв’язання чергової війни з сусідами на кшталт «повернення Криму в рідну гавань».

Подібні загарбницькі війни для Росії вже стали національною політикою, й не дивно, що керівник найвищого рангу — заступник голови Державної думи Федеральних зборів РФ Петро Толстой відкрито заявив, що є прихильником «повернення» турецького міста Стамбул. Зрозуміло, що таке «повернення» можна здійснити лише силою.

— Ми в турецької армії з 10 разів 10 виграли. І в принципі питання протоків (зокрема Босфору) не закрите. І Константинополя не закрите. Тому не треба нас лякати турецькою армією! Азербайджанською армією. Я за те, щоб повернути Константинополь… — це заява російського топчиновника… в ефірі одного з центральних російських каналів. Вона звучить як заклик до перегляду подій середини ХІХ століття й захоплення колись підконтрольних об’єктів, міст і територій.

Контролюючи протоки, які сполучають Чорне море із Середземним, Туреччина, в якої відверто зіпсувалися стосунки з Росією, вмить може відрізати для російських кораблів і суден зручний і короткий шлях. Альтернативних проходів у Чорне море фактично не існує.

Тож про взяття Босфору і Дарданелл під контроль росіяни неодноразово замислювались. Але Туреччина має одну з найсильніших у світі армію й потужний флот, до того ж у кількох сучасних збройних конфліктах на кшталт Сирії, Лівії та Нагірного Карабаху, де інтереси Москви й Анкари перетнулися, переконливіше виглядає Туреччина.

І хоча сторони поки що не були відвертими противниками і їхню участь у цих конфліктах можна охарактеризувати як «запеклі секунданти», які раз у раз поривалися розпочати бійку, до протистоянь справа не доходила. Турки навіть у 2015 році в Сирії збили російський Су-24, який провокаційно порушив турецький повітряний простір, і потім вибачались і виплачували компенсацію.

У тій же Сирії було кілька дрібніших інцидентів між російськими й турецькими військовими, є інформація і про неофіційні сутички між «їхтамнєтами» та «експедиційним корпусом з Анкари» в Лівії. Москва була готова й дуже очікувала, що турки ось-ось втрутяться в нагірнокарабаський конфлікт, проте поки Путін і Ердоган «тримають ножі за спиною», фальшиво посміхаючись один одному, і їхні країни офіційно не в стані війни. Чи надовго?

У Росії й Туреччини дуже складна історія стосунків. Вона почалась з XVI століття і за понад 500 років історики нарахували між ними аж 12 воєн. Розповідаючи про 10, в яких усі 10 росіяни «виграли», заступник голови Держдуми Толстой, як це притаманно росіянам, приховав, що більшість із цих перемог — відносні, і кожна зі сторін у тому конфлікті себе вважала переможцем, бо досягала певних позитивних результатів.

Крім того, Толстой не розповів і про дві нищівні поразки. Зокрема Прутський похід Петра І 1710–1713 років, коли 200-тисячне російське військо потрапило в оточення і Росії довелося віддавати весь південь імперії, руйнуючи фортеці, а також Кримська війна 1853–1855 років, коли Росія втратила Чорноморський флот, території по Дунаю й Південну Бессарабію.

Варто згадати й Першу світову війну, події на Кавказі, коли росіяни спочатку захопили східні райони Туреччини. Далі у Стамбулі мав висадитись великий десант, але цього не сталося через російську революцію. Цей десант мав не тільки поставити Туреччину остаточно на коліна, а й привести до перемоги над Центральними державами у Першій світовій. Але завдяки революції армія Росії просто розбіглася, а турки забрали величезні території й опинилися навіть у Баку. Це була найганебніша поразка Москви у війні з одвічними противниками.

Але інколи війни між Росією та Туреччиною змінювалися воєнними союзами, в ході яких, зокрема, росіяни воювали разом з турками проти французів. А одного разу в 1833 році навіть допомогли віковим ворогам у війні проти єгиптян, висадивши на прохання султана під Стамбулом цілу армію, яка й урятувала Туреччину. Саме тоді росіяни заодно ще й встановили на пів року контроль над Босфором і Дарданеллами.

Саме ці події, напевно, мав на увазі заступник голови Держдуми Толстой, роблячи заяву «Константинополь — наш і Босфор — наш». Так, Росія свого часу захоплювала не лише Стамбул (Константинополь), а й великі території південного Чорномор’я і Закавказзя. Толстой може додати, що і «Трабзон — наш, Ерзурум — наш, Сарикамиш і Карс — наш».

Подібні заяви лише вчергове підкреслюють загарбницьку зовнішню політику Росії, але проти Туреччини вона поводиться нерішуче, навіть дещо боязливо. Випадок зі збитим турками Су-24 це підтвердив. У Москві дуже й дуже не хотіли розпочинати «розбірки» з Анкарою й полегшено зітхнули, коли Ердоган хоч і неохоче та все ж вибачився.

Росія в кожному сучасному конфлікті, коли доводиться перетинатися інтересами з Туреччиною, нагадує зацькованого побитого собаку, який «підібгав хвоста й мовчки задкує якнайдалі», а вже звідти з безпечної відстані починає знову гавкати: «Босфор — наш!» «Стамбул — наш!»…

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану й учасників іранської програми БПЛА.

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Президент Володимир Зеленський на щоденній селекторній нараді заслухав доповіді про зведення з фронту, про графіки постачання зброї і техніки та комунікацію з партнерами.

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє 14-річних підлітків вели чотирьох чоловіків, які несли з собою гумові човни, адже планували перепливати Тису.

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

російські війська ведуть наступальні дії з метою окупації міста Часів Яр на Донеччині, проте зазнають втрат. ЗСУ вдалося взяти в полон кількох іноземних найманців із Непалу та Шрі-Ланки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік із системного адміністрування, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Зв’язківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Психолог

від 13000 до 13000 грн

Київ

Державна прикордонна служба України

Сапер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-помічник гранатометника, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ