ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Малі кумулятивні заряди сприяють безпечному розмінуванню й утилізації боєприпасів

Інфографіка Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 2 хв. 21 Серпня 2020, 14:09

Одним із напрямків діяльності ТОВ «ІнтерПроІнвест» є створення і серійне виготовлення різноманітних інженерних засобів, наприклад, кумулятивних зарядів різних конфігурацій та калібрів. Ці вироби призначені для безпечного розмінування (утилізації) боєприпасів, які неможливо вилучити, через що доводиться їх знешкоджувати на місці виявлення. Це відбувається шляхом підриву спрямованої дії, що призводить до руйнації (часткової або повної) корпусів боєприпасів. Відповідно, такий процес убезпечує подальшу роботу з залишковою вибуховою речовиною у снарядах. Досить важливо, що при використанні малих кумулятивних зарядів (МКЗ) відсутні негативні наслідки від штатного вибуху боєприпасів. Зокрема: руйнація об’єктів, забруднення навколишньої території осколками, зміна рельєфу місцевості. Також з’являється змога використовувати залишки боєприпасів і вибухових речовин у господарчих цілях – збір та перероблення металів, хімічних матеріалів.

Як розповів АрміяInform головний конструктор цієї компанії Сергій Луговський, торік відбулися успішні випробування лінійки малих кумулятивних зарядів – МКЗ-1, МКЗ-2, МКЗ-3. Зокрема з’ясувалося, що заряди типу МКЗ можна використати для руйнування (пробиття) металевих перешкод, ураження легкоброньованої техніки, робіт із розмінування, використовувати у проведенні спецоперацій. Заряди типу МКЗ-1 рекомендується використовувати для ліквідації боєприпасів з неповною детонацією або для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу. Також заряди типу МКЗ-2 слід застосовувати лише для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу. Зрештою, заряди типу МКЗ-3 стануть у пригоді в знищенні боєприпасів із неповною детонацією або для ініціювання заряду вибухової речовини боєприпасу на відстані до 500 мм. До речі, вибухова речовина, що в них застосовується, також виготовляє ця компанія.

Отже, на практиці підтверджено належний рівень ефективності застосування цих зарядів для часткового чи повного знешкодження боєприпасів. Зокрема мінометних мін калібрів 60, 82, 120 мм; осколково-фугасних снарядів калібрів 100, 122, 125, 152 мм; ракет класу «земля – повітря»; бойових частин ракет класу «повітря – земля»; інженерних боєприпасів (протипіхотні або протитанкові міни).

Малі кумулятивні заряди мають циліндричну форму. Залежно від типу, маса спорядженого виробу може сягати від 142 до 162 грамів (+/– 10 г), маса заряду – від 55 до 66 грамів (+/– 3 г), діаметр – 32 міліметри (+/– 5 мм), висота – від 85 до 95 міліметрів (+/– 5 мм). Температурний діапазон застосування становить від –40 до +50 градусів за Цельсієм. Переносяться у ящику відповідних розмірів, у якому максимально вміщується 90 таких боєприпасів.

Виходячи з умов застосування, малі кумулятивні заряди також доцільно використовувати і під час процедури утилізації боєприпасів для дефрагментації їхніх корпусів (без детонації вибухової речовини).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Міністерство закордонних справ України привітало досягнуті домовленості між Азербайджаном та Вірменією щодо делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у телефонній розмові з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі обговорили проблему повернення з держави-агресорки депортованих дітей і військовополонених, зокрема бойових медиків.

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Сім автомобілів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога військовим, спритні ділки намагалися незаконно реалізувати на території Київської області.

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 271 захисника України, 51 із них — посмертно.

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Норвегія вирішила виділити додаткові 600 млн доларів на підтримку України.

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Кабінет Міністрів дозволив підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Водолаз-сапер

від 17000 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Командиp бойової машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Снайпер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Медсестра/медбрат

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"