ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки тижня ОВТ: винищувач F-35 оснастять ядерною зброєю, швидкісний рекорд вертольота SB1 Defiant та успішний запуск «розумної» бомби GBU-53/B

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 27 Червня 2020, 11:23

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння й військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про завершення випробувань нового ЗРК у ЗС Швеції, надходження першого конвертоплану до флоту США, поставку системи ППО армії Литви, ударні безпілотники США MQ-9 Reaper в Естонії та випробування есмінця нового покоління «Haguro» в Японії.

У США винищувач F-35 готують до використання ядерної зброї

США здійснили серію випробувань винищувача F-35A Lightning II скиданням макета перспективної ядерної бомби B61-12. Вони розпочалися в межах підготовки до сертифікації F-35 як винищувача подвійного призначення, тобто бойового літака, здатного нести як тактичне, так і стратегічне озброєння. Згідно з чинними планами, сертифікація F-35A як літака подвійного призначення запланована на січень 2023 року.

Можливість штатно нести і застосовувати ядерні бомби B61-12 бойові літаки отримають разом з оновленням програмного забезпечення з нинішньої версії Block 3A до версії Block 4.

Вертоліт SB1 Defiant розвинув швидкість майже 380 км/год

Компанії Boeing і Sikorsky, які беруть участь у програмах Пентагону Future Vertical Lift (FVL) і Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA), повідомляють про нові успіхи їхньої спільної розробки – вертольота SB-1 Defiant. Під час нещодавнього випробного польоту, що відбувся на аеродромі Уест-Палм-Біч (штат Флорида), машина знову покращила свій рекорд швидкості. У розгоні перед виміром швидкості силова установка працювала на половині потужності, що обмежувало тягу гвинтів. На таких режимах вертоліт зміг розвинути швидкість 205 вузлів – 379,7 км/г. Під час розгону і польоту на такій швидкості льотчики оцінили роботу систем управління та силової установки.

Зазначено, що цей політ демонструє відповідність вертольота SB-1 одній із головних вимог програми FVL. Метою проєкту є створення перспективного вертольота, що за льотними характеристиками перевершує серійний Sikorsky UH-60 Black Hawk. Максимально допустима швидкість «Чорного яструба» – 360 км/год, або 194 вузли. Отже, новий SB1 Defianf вже перевершив попередника у швидкості, причому максимально можливі показники ще не досягнуті.

У США здійснили успішний запуск «розумної» бомби GBU-53/B

 

ВМС США успішно запустили революційну всепогодну керовану бомбу – уперше із палубного винищувача-бомбардувальника F/A-18E/F Super Hornet.

Керована високоточна авіабомба GBU-53/B StormBreaker виробництва Raytheon, – боєприпас, який вражає рухомі цілі за складних умов. Бомба може надати літакам принципово нових можливостей. StormBreaker важить 93 кг і здатна знищувати цілі на відстані до 110 км.

За словами директора програми StormBreaker Крісті Стагга, головна перевага цієї зброї – трирежимна система наведення, що включає в себе  інфрачервону головку самонаведення, радіолокатора міліметрового діапазону і напівактивного лазерного наведення.

Також дуже важлива її особливість – здатність уражати цілі за будь-яких погодних умов чи за наявності пилу і диму. Це єдина зброя, що дозволяє літакам уражати рухомі цілі в таких складних умовах. Тож із цією бомбою льотчики зможуть використовувати умови поганої видимості у своїх інтересах, отримуючи перевагу перед противником, який такої змоги немає.

Швеція завершила випробування нового ЗРК Robotsystem 98 з ракетами IRIS-T

Шведська армія завершила фінальні кваліфікаційні випробування нового самохідного зенітного ракетного комплексу ближньої дії Robotsystem 98, відомого під скороченням RBS98. ЗРК використовує модифіковані ракети

IRIS-T класу «повітря-повітря», адаптовані для пусків із землі. Дальність знищення цілей RBS98 оцінюється у 20–25 км за дальністю та до 20 км за висотою.

RBS98 розглядають як елемент значного посилення протиракетної оборони Швеції разом із ЗРК Patriot, замовленими у 2018-му. Постачання американських комплексів (4 одиниці й 12 пускових установок) очікують у 2021 та 2022 роках.

Флот США отримав перший замовлений конвертоплан

ВМФ США отримав перший замовлений у 2018-му конвертоплан CMV-22B, що надійшов до 30-го Флотського багатофункціонального логістичного ескадрону (скорочено – VRM-30), створеного спеціально для нових завдань.

ВМФ США в червні 2018 року уклав з консорціумом Bell/Boeing третій довгостроковий контракт на виробництво й постачання 58 конвертопланів V-22 «Osprey» для США та Японії. Його вартість сягнула 4,191 млрд доларів.

Угода передбачає поставку 39 конвертопланів CMV-22B для ВМФ США, а також 14 у версії MV-22B для КМП США, один апарат CV-22B для ПС США і 4 апарати версії MV-22B у межах програми «іноземні військові продажі» для Сил самооборони Японії.

У ВМФ США конвертоплани CMV-22B замінять палубні тактичні транспортні літаки C-2A, які нині забезпечують перевезення військ і вантажів на американському флоті.

Норвегія поставила армії Литви системи ППО

У батальйон протиповітряної оборони збройних сил Литви надійшли придбані в Норвегії системи ППО середньої дальності (пересувні зенітно-ракетні комплекси середньої дальності) NASAMS. Литва придбала системи NASAMS на підставі договору, підписаного Міноборони і норвезькою компанією Kongsberg 26 жовтня 2017 року, його вартість – 110 млн євро.

Як стверджується, придбана система – новітня. Системи NASAMS третього покоління перебувають на озброєнні тільки в арміях Литви і країни-виробника – Норвегії. У зв’язку з її придбанням, модернізують систему ППО ближньої дальності RBS-70, яку нині використовує армія Литви. Зрештою, обидві системи інтегрують у єдиний щит ППО Литви.

За словами головнокомандувача ЗС Литви генерал-лейтенанта Вальдемараса Рупшіса, ці системи посилять як захист повітряного простору країни, так і складову стримування. Об’єднуючи компоненти ППО в єдине ціле,  є змога досягти гарного результату, який змусить потенційних противників переосмислити свої наміри, що додасть більше безпеки і свободи дій.

В Естонії розмістять ударні безпілотники США MQ-9 Reaper

Командування ВПС США ухвалило рішення, що відтепер ударні безпілотники MQ-9 Reaper базуватимуться в Естонії. Для цього їх переведуть сюди разом з персоналом та допоміжним обладнанням з Польщі. MQ-9 Reaper – багатоцільовий безпілотний літальний апарат з дистанційним керуванням, який використовують для знищення цілей і збору розвідувальних даних.

Естонська авіабаза в Емарі давно перетворена на постійно діючий тренувальний центр ВПС США. Для її розвитку та обслуговування з американського бюджету щорічно виділяють мільйони доларів на підставі «Угоди про інвестиції» між США та Естонською Республікою. Згідно з цією домовленістю, американські військові можуть будувати і покращувати військові об’єкти для проживання персоналу, навчання, обслуговування техніки, формування та розгортання підрозділів.

Японія випробовує есмінець Haguro

Днями в Йокогамі почалися ходові випробування другого японського есмінця нового покоління Haguro (DDG-180) протиракетної оборони проєкту 27DDG. Очікується, що до складу Морських сил самооборони Японії есмінець буде включено наступного року.

До речі, Haguro є розвитком серії есмінців типу Atago. Він оснащений модернізованою бойовою інформаційно-керуючою системою Aegis з ракетами-перехоплювачами SM-3 Block IIA. І має довжину 169,9 метра, завширшки – 22,2 метра, а водотоннажність становить 8,2 тис. тонн. Есмінець здатний розвивати швидкість до 30 вузлів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Жорсткі бої за Очеретине, штурми окопів, знищений «Бук» під Запоріжжям: стрім із прифронтового міста

Жорсткі бої за Очеретине, штурми окопів, знищений «Бук» під Запоріжжям: стрім із прифронтового міста

Воїни 63-ї окремої механізованої бригади штурмують російські окопи на Лимано-Куп'янському напрямку. Під час успішних атак вдалося взяти у полон кількох російських окупантів.

Сили оборони провели успішний штурм з захопленням полонених

Сили оборони провели успішний штурм з захопленням полонених

Бійці 63 механізованої бригади вважають, що найкраща оборона — це атака, а тому атакували ворожі позиції.

Уряд виділяє додаткові 15,5 млрд грн на закупівлю 300 тисяч дронів

Уряд виділяє додаткові 15,5 млрд грн на закупівлю 300 тисяч дронів

Сьогодні, 30 квітня, Кабінет Міністрів виділяє додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів.

У ЗСУ прокоментували можливість перемир’я на Великдень та Олімпійські ігри

У ЗСУ прокоментували можливість перемир’я на Великдень та Олімпійські ігри

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував питання щодо можливості перемир'я на Великдень, який припадає цього року на 5 травня, та на період літніх Олімпійських ігор, які заплановані на 26 липня — 11 серпня у Парижі.

Спецпризначенці вразили два російські ЗРК «Бук» на Сумському напрямку

Спецпризначенці вразили два російські ЗРК «Бук» на Сумському напрямку

Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку виявили зенітно-ракетний комплекс «Бук», який перебував на пусковій позиції.

Затримали ділків, що продавали авто, завезені для військових

Затримали ділків, що продавали авто, завезені для військових

Транспортні засоби, завезені начебто на потреби військових, ділки виставили для продажу на спеціалізованому сайті. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор-гранатометник | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Механік

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Психолог

від 13000 до 13000 грн

Київ

Державна прикордонна служба України

Головний сержант-командир установки в/ч А2800

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 21300 до 121200 грн

Сновськ, Чернігівська область