ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

20 березня 1639 року народився гетьман України Іван Мазепа

Історія
Прочитаєте за: 2 хв. 20 Березня 2020, 11:49

20 березня 1639 року в селі Мазепинці на Київщині народився Іван Степанович Мазепа, військовий та політичний діяч, меценат, гетьман України. Довгий час російська історіографія виставляла Івана Мазепу лише як зрадника, який пішов проти Петра І. Між тим, як свідчать історичні документи, у 1709 році перед Мазепою постала дилема: зрадити Петра чи зрадити Україну, оскільки директиви російського царя безапеляційно наказували відселяти людей і спалювати усе вщент на шляху можливого просування військ Карла ХІІ. Серед багатьох міст і сіл, які мали перетворитися на попіл, був і Київ з його церквами, колегіумами, мистецькими шедеврами.

Походив із відомого правобережного українського шляхетного роду Мазеп-Колединських. Закінчив Києво-Могилянський колегіум, Єзуїтську колегію у Варшаві, протягом трьох років навчався у Німеччині, Італії, Франції, Голландії. Грав на бандурі, захоплювався мистецтвом, колекціонував зброю, був талановитим поетом. Вільно володів польською, італійською, німецькою, французькою, татарською, латинською мовами.

Тривалий час служив при дворі польського короля Яна ІІ Казимира. В 1663-му повернувся в Україну. Вступив на службу до гетьмана Петра Дорошенка (1669), виконував важливі дипломатичні місії. Згодом став довіреною особою гетьмана Івана Самойловича.

Після обрання гетьманом (1687) прагнув об’єднати українські землі в єдиній державі, відродити авторитет гетьманської влади. Припинилася громадянська війна («Руїна»), розпочалося економічне відродження країни, зміцнився міжнародний імідж України.

Спрямовував чималі кошти на церковне та цивільне будівництво в Києві, Чернігові, Батурині, Переяславі, Глухові. Фінансував будівництво Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму. Власним коштом збудував 12 нових храмів, ще 20 відреставрував, дарував церквам дорогоцінні речі (зокрема – Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають нинішні українські президенти). Відстоював інтереси українського православ’я в суперечках із верхівкою Московського патріархату.

Для оборони південних рубежів побудував Новобогородицьку та Ново-Сергіївську фортеці.

Мазепа подобався жінкам. Однак після одруження з вдовою Ганною Фридрикевич прожив із нею майже 35 років, а по її смерті опікувався двома своїми пасинками.

Прагнення Івана Мазепи розширити автономію Гетьманщини йшли всупереч із політикою російського царя Петра І.

Під час Північної війни уклав угоду зі шведським королем Карлом ХІІ, за якою Швеція мала забезпечити звільнення України з-під влади Москви за допомогу українців у війні проти московитів. Звідтоді всіх українців, що брали участь у національно-визвольному русі, росіяни зневажливо називали «мазепинцями».

Після поразки в Полтавській битві (17 червня 1709-го) відступив у Бендери (Молдова), де й помер у ніч на 22 вересня 1709-го.

За розпорядженням царя Петра І Російська православна церква оголосила анафему Іванові Мазепі. У вересні 2018-го Вселенський патріархат повідомив, що ніколи не визнавав неканонічної анафеми, бо вона була накладена суто з політичних мотивів.

Джерело: Український інститут національної пам’яті

 

Читайте нас в Telegram
На фронті за добу понад 100 боєзіткнень: ворог атакує на семи напрямках

На фронті за добу понад 100 боєзіткнень: ворог атакує на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 106 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Загарбники атакували підприємство на Харківщині ракетами «Гром Е-1»

Загарбники атакували підприємство на Харківщині ракетами «Гром Е-1»

Армія рф завдала удару ракетами «Гром Е-1» по підприємству у Чугуївському районі Харківської області.

На Рівненщині лікар піде під суд за те, що «малював» ухилянтам інвалідність

На Рівненщині лікар піде під суд за те, що «малював» ухилянтам інвалідність

Служба безпеки та Національна поліція заблокували три схеми ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У різних регіонах України затримано всіх організаторів викритих злочинів.

Важка артилерія та ударні дрони: Нікопольщина потерпає від ворожих атак

Важка артилерія та ударні дрони: Нікопольщина потерпає від ворожих атак

Протягом дня російська армія обстрілювала Нікопольщину. Окупанти застосовували дрони-камікадзе та важку артилерію.

Використання інструментів штучного інтелекту може змінити хід війни — заступник Міністра оборони

Використання інструментів штучного інтелекту може змінити хід війни — заступник Міністра оборони

Заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко зустрілася з представниками компанії Helsing, яка займається інтеграцією штучного інтелекту в оборонні технології. Разом з CEO та співзасновником Helsing Гундбертом Шерфом обговорили можливості інтеграції рішень з використанням штучного інтелекту до існуючого програмного забезпечення української армії.

Десантники демонструють розправу на технікою окупантів

Десантники демонструють розправу на технікою окупантів

Окупанти, що намагалися штурмувати позиції десантників 77-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України отримали достойну відсіч від пілотів ударних дронів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медбрат

Київ

Військова частина А7039

Корюківський РТЦК та СП запрошує на контрактну службу в

від 21100 до 121100 грн

Мена, Чернігівська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Херсон

Старобільський РТЦК та СП

Бухгалтер Полтавського ЗВ ВСП

від 20000 до 21000 грн

Полтава, Полтавська область

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Житомир та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Житомир, Житомирська область