Усі відстрочки від призову зі сталими підставами тепер продовжуються автоматично в Резерв+. Також відстрочку можна буде оформити чи продовжити офлайн в центрах надання адміністративних…
«Харчове забезпечення». Це незнане в цивільному житті словосполучення з’явиться у слововжитку мобілізованого від першого дня вступу до лав Збройних Сил поряд із «грошовим забезпеченням» замість звичної заробітної платні та «речове забезпечення» замість купівлі одягу та предметів побуту.
У черговій публікації з рубрики «Мобілізація: випробувано на собі» читайте, до чого слід підготуватися, якою є їдальня по-військовому, яким має бути зручне столове приладдя та чим і як годують у війську.
Перший день прибуття з ТЦК та СП у навчальний центр буде напруженим, довгим і важким. Оформлення документів, дорога, прибуття, знов документи, розміщення тощо заберуть чимало часу. Саме тоді ви вперше зіткнетеся з тим, що дуже довго чекати, а потім надзвичайно швидко щось робити у війську — звична і поширена практика.
Цілком імовірно, змога нагодувати новоприбулих мобілізованих з’явиться далеко не відразу. Тому, йдучи до ТЦК, неодмінно візьміть із собою добовий запас харчів — це дозволить без проблем дочекатися моменту, коли вас поставлять на котлове забезпечення.
Ті, хто подібно до мене, прийшов до ТЦК із пляшкою води та парою шоколадних батончиків, опинилися б у доволі скрутному становищі, якби не допомога побратимів, які поділилися взятими з дому харчами.
Однак пам’ятайте, що брати із собою забагато зайвого не слід. Це стосується також і їжі, бо вже ввечері в день прибуття чи найпізніше наступного ранку, ви почнете харчуватися в армійській їдальні, і набране з дому стане зайвим вантажем, якого доведеться позбутися.
Армійська їдальня — це зовсім не обов’язково спеціальне приміщення зі столами та стільцями, стійкою для видачі їжі, тацями та столовими приборами (хоча і до такої ви також, швидше за все потрапите).
Їдальня по-військовому — це облаштований столами (і, якщо це можливо і про це подбали — лавами) простір просто неба, з найпростішим накриттям чи у великому наметі.
Саме там, стоячи або сидячи, ви будете снідати, обідати та вечеряти в той час, коли не будете перебувати на передбачених навчальною програмою польових виходах.
Їжу для такої їдальні або готуватимуть на місці в польовій кухні, або доставлятимуть з іншої локації у величезних (і нелегких, якщо знімати їх наповненими вщерть з вантажівки) термосах.
Саме в імпровізованій польовій їдальні вам неодмінно знадобиться ложка — найперше, що повинен мати солдат з усіх узятих з дому речей. Незамінними стануть також видані казанки і, якщо вона у вас буде, — металева кружка.
Натомість взята з дому залізна тарілка, швидше за все, виявиться в такій їдальні зайвою. Причина проста — отримавши на видачі гарячий рідкий харч — суп або борщ — вам доведеться нести металеву тарілку до столу. Як думаєте, чи буде вона при цьому нестерпно гарячою?
Крім того, в обід ви матимете переміну з двох блюд, тож доведеться одночасно брати рідкий суп, кашу чи картоплю та чай або компот. Нести це все одночасно, вже маючи в руках пекельно розпечену миску, неможливо.
Натомість наповнені відповідно борщем і кашею два казанки (глибший та мілкий) зі спеціальними ручками та кружку нести, якщо і не зручно, цілком можливо. А вже на третій-четвертий раз ви робитимете це майже віртуозно.
Годуватимуть у навчальному центрі тричі на день. Щоправда, на велике розмаїття і делікатеси очікувати не варто — все буде достатньо типовим і повторюватиметься по колу з дня на день.
Типовим меню на сніданок будуть пара сосисок або сарделька, чи шматок м’яса (вряди-годи риби), каша і салат, а також чай. В обід — борщ або суп, так само каша чи картопля із салатом, чай або компот. І приблизно те саме, що вранці, на вечерю.
До всього цього обов’язково буде передбачена «шайба» масла, яке зазвичай привозитимуть порізаним на кружальця — звідси і назва. І доволі часто зранку, щонайменше раз на два дні чи частіше — шматок твердого сиру і / або ковбаси.
Щодо кількості їжі — вистачатиме цілком, навіть враховуючи посилені фізичні навантаження. Кому бракуватиме однієї порції, завжди можна буде отримати добавку. Про хліб говорити взагалі не випадає — не пригадую жодного випадку, коли ми з’їдали б геть-чисто увесь привезений нам хліб.

З того, чим можна додатково поласувати, слід згадати печиво або вафлі до чаю (дуже часто), фрукти (майже завжди яблука і час до часу щось інше, наприклад, банани), йогурти та соки в різноманітному пакуванні.
Останні дві опції з’являлися не кожного дня, однак, доволі часто — раз на 3–4 дні точно. Так само і салати, які були завжди, бували різними — від варених буряків з волоськими горіхами до свіжих огірків з капустою та помідорами.
Слід також згадати доступні в більш ніж достатній кількості сіль, кетчуп, гірчицю, цибулю, часник. Присмачити ними їжу в будь-який момент могли всі охочі.
З особистого досвіду можу стверджувати, що їжа в навчальному центрі була поживною й переважно доволі смачною, доставляли її вчасно й у більш ніж достатній кількості. З усього було видно, що за солдатським харчуванням пильно стежили, а кухарі виконували свою роботу на совість.

Під час польових виходів, щоправда, доводилось харчуватися сухпаями, але і вони виявились цілком якісними і придатними про споживання. Розпаковку такого сухпаю АрміяInform здійснить в одній із наступних публікацій циклу «Мобілізація: випробувано на собі».
Нагадаємо, що АрміяInform вже писала, як мобілізованому нараховується та коли виплачується грошове забезпечення, а також про те, що з одягу та речей йому видадуть у війську, а що варто взяти із собою з дому.
@armyinformcomua
Сьогодні в Україні набув чинності новий порядок оформлення і продовження відстрочок від мобілізації. Понад 720 тисяч відстрочок вже продовжено без додаткових дій з боку людини, адже всі потрібні дані вже є в державних реєстрах.
У жовтні російська окупаційна армія втратила понад 31 000 осіб особового складу.
У Покровську тривають важкі бої, до стабілізаційних заходів залучені бійці ГУР МОУ, які проникають у тил ворога.
Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський відпрацював у корпусах, військових частинах на Покровському напрямку і заслухав доповіді командирів щодо поточної ситуації та наявних потреб.
З початку доби загальна кількість бойових зіткнень уздовж усієї лінії фронту становить 81.
Президент України Володимир Зеленський заслухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського щодо ситуації на фронті, зокрема в Покровську, Мирнограді та Добропіллі.
від 25000 до 125000 грн
Київ
Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ
Усі відстрочки від призову зі сталими підставами тепер продовжуються автоматично в Резерв+. Також відстрочку можна буде оформити чи продовжити офлайн в центрах надання адміністративних…