ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війська рф у війні з Україною використовують тактику і стратегію німецько-радянської війни

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 2 Жовтня 2023, 13:08

У війні, яку путін з рештою свого військово-політичного оточення сором’язливо назвали «спеціальною військовою операцією», російська армія використовує досвід багатьох воєнних конфліктів. Проте військові історики зауважують, що ворог переважно використовує досвід часів Другої світової війни, більшою мірою — німецько-радянської війни 1941–1945 років. При цьому наш противник враховує й використовує як радянський досвід (червоної армії), так і німецький (Вермахту), хоча останній — меншою мірою.

Про певні аспекти застосування ворогом тактики і стратегії часів Другої світової війни та інших збройних конфліктів кореспондент АрміяInform поспілкувався з доцентом Національного університету оборони України Ростиславом Пилявцем.

Ростислав Пилявець Фото: Дмитро Юрченко / АрміяInform

— Ростиславе Івановичу, за час широкомасштабної агресії вище військово-політичне керівництво російської федерації кілька разів змінювало стратегію та вносило істотні корективи до своїх планів. З чим це пов’язано?

За початковим задумом і планом військово-політичного керівництва росії так звана спецоперація мала бути швидкоплинною, тобто російські «стратеги» прагнули досягти намічених результатів у стислі терміни, а саме захопити Київ за 3-4 доби та окупувати більшу частину України за 2-3 тижні.

Отже, в основі задуму та плану його реалізації була стратегія бліцкригу (блискавичної війни). Проте вже в перші дні стало зрозуміло, що одним ударом росіяни не змогли досягти поставленої мети. При цьому агресор зазнав істотних втрат в особовому складі та техніці. Фактично, його наміри зазнали краху.

Відтак загарбники перейшли до іншої стратегії — стратегії розтрощення, яка вимагала накопичення сил і засобів, залучення додаткових контингентів військ, озброєння та військової техніки, створення нових ударних угруповань, їх посилення, переформатування, передислокації. Суттєвих уточнень зазнали стратегічна мета та плани.

Проте стратегія розтрощення (активного наступу, спроб оточень і розгрому угруповань військ. — Авт.) так само не мала серйозних позитивних результатів, тож її поступово змінили на іншу, а саме на стратегію виснаження. Її характерною рисою є «тактика випаленої землі», яка сама по собі фактично є стратегією, а не тактикою і передбачає знищення всього корисного, того, що може слугувати життєзабезпеченню або існуванню як військ противника, так і цивільного населення на території, яку може бути зайнято або вже зайнято противником. Зокрема це знищення запасів харчових продуктів та врожаю, забруднення або отруєння джерел питної води, знищення інфраструктури — шляхів і засобів автомобільного й залізничного транспорту, комунікацій та засобів зв’язку, техніки, споруд і служб, промислових підприємств, установ та житлових будівель, іноді навіть цілих міст.

— Зазвичай «тактику випаленої землі» використовували проти окупантів війська та партизанські формування, що відступали.

Так, проте у війні, розв’язаній росією проти України, таку стратегію використовує країна-агресор. Армія росії перейшла до неї у вересні 2022 року, зосередивши свої зусилля на знищенні та виведенні з ладу об’єктів соціальної та критичної інфраструктури, ТЕЦ (теплоелектроцентралей. — Ред.) і ТЕС (теплових електростанцій. — Ред.), транспортних вузлів, промислових підприємств, медичних установ, закладів освіти й науки, культових споруд, житлових будівель українців. Це ворог здійснював і продовжує здійснювати шляхом ракетних і авіаційних ударів, бомбардування, атак ударних БПЛА, артилерійських і мінометних обстрілів.

Яскравим прикладом такої стратегії нашого ворога є підрив греблі Каховської ГЕС 6 червня, внаслідок чого стався потужний витік великої маси води — частини Каховського водосховища. Це спричинило загибель людей, масову загибель домашніх і диких тварин. Станція (ГЕС. — Авт.) не підлягає відновленню. Велика кількість людей через повінь і підтоплення втратили домівки, господарства, майно, сільськогосподарські ділянки з майбутнім урожаєм, засоби для існування і власного життя. Цей підрив є не лише економічним і воєнним злочином, а й масштабним екологічним злочином (злочином екоциду. — Авт.). Його наслідки колосальні й ми ще не повною мірою їх усвідомлюємо — вони на багато років, окремі з них неможливо усунути навіть у далекій перспективі.

Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього (2023 рік)

Цей злочин дуже подібний до того, які здійснили війська червоної армії (їхні представники. — Авт.) у серпні 1941 року.

Увечері 18 серпня 1941 року було підірвано греблю ДніпроГЕСу, чи, як тоді казали, Дніпрельстану (скорочення від Дніпровська електростанція). Зробили це з метою зупинити наступ німецьких військ.

Про те, що греблю можуть підірвати, було відомо завчасно. Була підготовка — підвозили й закладали вибухівку. І цей процес зайняв декілька днів. Принаймні 16 серпня вибухівка вже лежала в «тілі» греблі. Тобто за два дні до підриву.

ДніпроГЕС (1941 рік)

Зазначимо, що наш противник не обмежує себе якимись правовими й моральними рамками. Він застосовує найрізноманітніші види озброєння та військову техніку, іноді й заборонені міжнародним правом. Ворог використовує різні методи та способи дій, які не завжди пояснюються військовою необхідністю й доцільністю.

— Що змушує росіян під час підготовки, організації та ведення бойових дій використовувати досвід німецько-радянської війни вісімдесятирічної давнини?

— На мій погляд, росіяни до цього часу живуть у парадигмі Другої світової війни, яку вони продовжують називати «великою вітчизняною». Для росіян перемога у тій війні є головною історичною подією ХХ століття, головним державним святом і навіть важливою «духовною скріпою» російського суспільства. І не дивно, що всі сучасні бойові статути російських збройних сил, як і колишні радянські, ґрунтуються передусім на тогочасному досвіді червоної армії. Звичайно, враховується і пізніший досвід локальних війн і збройних конфліктів, і знову ж переважно власний — радянський і російський. Але визначальним все ж є досвід німецько-радянської війни. Слід відзначити, що та війна була єдиною в історії срср тотальною війною. І справді, вона стала стрибком у розвитку воєнного мистецтва, зокрема й радянського. Проте, зважаючи на науково-технічний прогрес і кардинальні зміни, що відбулися з тих часів у військовій справі, багато теоретичних положень російської воєнної науки й військової практики вже застаріли. І той факт, що керівництвом та збройними силами російської федерації це не повною мірою усвідомлено, дає нам певну перевагу й можливості успішної боротьби з росіянами.

— Що стосується тактики, то які способи дій, вироблені й апробовані червоною армією в роки Другої світової війни, застосовують російські війська в теперішній війні?

— У наступі — це масована артпідготовка, авіаційні удари, «вогневий вал», штурмові дії, у тому числі методом «людських хвиль».

Спосіб «людських хвиль» був відомий ще з часів Першої світової війни. рф переважно використовувався під час бойових дій у містах — урбанізованих районах  Маріуполя, Сєвєродонецька, Соледара та Бахмута, зокрема у діях ПВК «вагнер».

Як у наступі, так і в обороні противник, не рахуючись із бойовими втратами, також використовує практику дій «штрафних підрозділів», апробовану у Другій світовій війні.

Оборонні дії росіян у сучасній війні теж багато в чому схожі на дії радянських військ у німецько-радянській війні. Це стосується як безпосередньо організації оборони і практики застосування військ, так і відступу, який часто перетворюється на неорганізовану втечу росіян. Масовими в російській армії стали такі явища, як дезертирство, членоушкодження з метою ухилення від бойових дій, боягузтво і втеча з позицій, здача в полон, і як наслідок — жорсткі заходи реагування з боку командування, показові покарання винних і їхніх командирів (від відсторонення до ув’язнення і аж до показової страти. — Авт.), накази «ні кроку назад» під загрозою ще більш жорстких репресій. Спостерігається і застосування «загороджувальних загонів» на напрямках, де є втеча з позицій — вони стріляють по тих, хто кинув позиції, щоб повернути їх назад, і часто завдають їм поранень чи навіть вбивають їх. Нещодавно на інформаційних ресурсах з’явився відеозапис таких дій. А загалом — рутинна робота з риття окопів, траншей, облаштування оборонних позицій, ВОПів, РОПів, районів оборони тощо. Йде до того, як це було напередодні Другої світової війни на західних кордонах і після неї на східносибірських і далекосхідних — будівництво укріплених районів з ДОТами і ДЗОТами.

Характерною рисою тактики російських військ є нехтування життям солдатів, тобто воюють росіяни «по-жуковськи» — не умінням, а числом. Створюють чисельну перевагу в особовому складі за рахунок «мобіків», «зеків» тощо, на їхні шалені втрати увага не звертається. Ставлення до них переважно як до гарматного м’яса.

Фото автора та з відкритих джерел

Позаштантий кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні

У Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні

У Чорному та Азовському морі станом на ранок 13 травня російські кораблі відсутні на бойовому чергуванні.

Окупанти 399 разів обстріляли Запорізьку область

Окупанти 399 разів обстріляли Запорізьку область

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 9 населених пунктів.

Снайпер «Тринадцятий»: Найважче було у Соледарі проти зеків-вагнерівців, але я знав напевне: їх треба лупити

Снайпер «Тринадцятий»: Найважче було у Соледарі проти зеків-вагнерівців, але я знав напевне: їх треба лупити

«Тринадцятий» – снайпер Збройних Сил України в одному з підрозділів Сил оборони. На захист України став ще у 2014 році.

148 артбригада показала як палить ворога в тилу: репортаж про роботу на американських БПЛА

148 артбригада показала як палить ворога в тилу: репортаж про роботу на американських БПЛА

Відділення розвідників американського легкого безпілотного літального апарату RQ-20 Puma зараз виконує бойові завдання на одному зі складних напрямків фронту.

Сили ППО знищили ракету на Криворіжжі

Сили ППО знищили ракету на Криворіжжі

Над Криворізьким районом Дніпропетровської області 12 травня 2024 року сили протиповітряної оборони знищили російську ракету.

146 бойових зіткнень за добу: вечірнє зведення Генштабу ЗСУ

146 бойових зіткнень за добу: вечірнє зведення Генштабу ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ надав оперативну інформація станом на 18:00 12 травня 2024 року щодо російського вторгнення: триває вісімсот дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець. Оператор БПЛА

від 20100 до 120100 грн

Київ, Київська область

Майстер, номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Бухгалтер

від 24000 до 54000 грн

Харків

Військова частина А1215

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 23000 до 130000 грн

Корюківка, Чернігівська область

Бойовий медик у Дрогобич

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ