ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Невдалий доступ «вагнера» до космічних технологій та нові тренди використання космосу для оборони держав

Актуальна тема
Прочитаєте за: 7 хв. 3 Лютого 2023, 8:49

Минулого тижня Україна отримала черговий «транш» космічної підтримки з боку партнерів у протистоянні російській агресії. Уряд США запровадив санкції стосовно китайської компанії Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co Ltd (відома також під назвою Spacety. — Ред.), яка розробляє та використовує малі супутники, через постачання нею російській приватній військовій компанії (ПВК) «вагнер» радарних супутникових зображень території України для підтримки бойових дій. Захід відбувся в рамках оголошення ПВК «вагнер» транснаціональною злочинною організацією, відповідно санкції поширюються й на компанії, що забезпечують зазначену ПВК. 

За даними Міністерства фінансів США, компанія Spacety надала компанії Terra Tech з рф зображення ділянок території України, отримані із супутників, які обладнані радарами із синтезованою апертурою (synthetic aperture radar, або SAR). Повідомляється, що вони були зроблені для навігаційного забезпечення бойових дій ПВК «вагнер» в Україні.

Міністр фінансів США Джанет Л.  Єллен: «Сьогоднішні розширені санкції проти ПВК «вагнер», а також нові санкції щодо їхніх партнерів та інших компаній, що забезпечують російський військовий комплекс, ще більше перешкоджатимуть здатності путіна озброювати та оснащувати свою воєнну машину».

Наведений приклад фактичної підтримки китайською стороною російської агресії повністю нівелює офіційну риторику Китаю щодо  «занепокоєння з приводу використання угруповань американських комерційних супутників у конфлікті в Україні», включаючи зв’язок через супутники Starlink компанії SpaceX, а також супутникові знімки від таких компаній, як Maxar.

З огляду на дедалі більший вплив космічної підтримки воєнних дій на прикладі російсько-української війни, країни «космічного клубу» активізували заходи з розширення своїх космічних спроможностей військового призначення. 

Зокрема 24 січня поточного року під час конференції з питань оборони та розвідки, яку організовано Національною оборонною космічною асоціацією (National Security Space Association), представник ЗС США Френк Калвеллі зазначив, що на сьогодні американські Космічні сили мають зосередитися на завданнях на Землі, створюючи наступне покоління супутників для забезпечення військових операцій. За його словами, інтеграція космічних систем з повітряними, наземними та морськими платформами стала серйозною проблемою для Космічних сил, оскільки військові сили дедалі більше залежать від супутників у критичних операціях. Відповідно, поєднання космічних і наземних систем забезпечує критичну перевагу. 

Заслуговує уваги бажання формувати бачення на довгострокові перспективи. З огляду на плани країн світу (передусім Китаю та рф) щодо встановлення присутності на Місяці для розробки матеріальних та енергетичних ресурсів, у Космічних силах існує розуміння необхідності бути готовими до можливих операцій у навколомісячному просторі в наступному десятилітті.

Іншим пріоритетним напрямом американських військових є розвиток можливостей оперативного запуску ракет (rapid launch), оскільки загрози з боку противників, як-от Китай і росія, поширюються й на американські активи на орбіті, наприклад ризик зловмисного знищення супутника США.

За словами заступника командувача SPACECOM ЗС США генерала Джона Шоу, зростає потреба в можливостях запуску на вимогу, які можна використовувати для заміни або нарощування угруповань супутників, за концепцією, що на сьогодні відома під назвою «тактично чутливий космос». У рамках проєкту вже цього року планується провести демонстраційну місію під назвою Victus Nox. В її рамках компанія Millennium Space Systems має продемонструвати можливість виготовлення військового супутника обізнаності про космічний простір (Space Domain Awareness) лише за вісім місяців та спільно з компанією Firefly Aerospace запустити його на орбіту за 24 години після отримання команди.

До речі, Європейський оборонний фонд також реалізує проєкт розроблення супутника вагою менше як 100 кг для забезпечення космічної ситуаційної обізнаності (Space Situational Awareness). Планується, що в межах проєкту супутник Naucrates буде запущено у 2026 році та його не можна буде відстежувати за допомогою наземного радара, оптичного або радіотелескопа. Він буде розміщений на стабільній орбіті вище від геостаціонарної з можливістю наближатися до об’єктів на геостаціонарній орбіті для отримання зображень із високим просторовим розрізненням сантиметрового рівня. Він буде обладнаний оптичним телескопом, що використовує спеціальне інфрачервоне випромінювання для передавання зображень, щоб мінімізувати можливості їх перехоплення.

18 січня цього року відбулася ще одна подія оборонно-космічної спрямованості: у Франції було підписано меморандум про взаєморозуміння, який започатковує створення Космічного центру передового досвіду НАТО (NATO Space Centre of Excellence). Передбачається його розміщення в Тулузі разом із Космічним командуванням ВПС Франції та Національним центром космічних досліджень Франції з персоналом близько 50 фахівців. Місце його дислокації щонайменше свідчить про факт визнання французького досвіду в галузі використання космосу та внесок Франції в колективну діяльність НАТО. 

Ідея створення Космічного центру передового досвіду НАТО полягає в забезпеченні потреб членів Альянсу фахівцями та експертними знаннями у сфері космічних військових операцій, сприянні обміну досвідом у космічній сфері та комунікації між НАТО та національними й міжнародними космічними організаціями (зокрема оборонного, цивільного, промислового та дослідницького спрямування).

Водночас країни світу продовжують розгортання супутникових угруповань військового та подвійного призначення. Зокрема компанія HawkEye 360 надаватиме дані, зібрані її супутниками радіочастотного картографування компанії Slingshot Aerospace для системи виявлення загроз, яку компанія розробляє для Космічних сил ЗС США. Дані із супутників HawkEye 360 дадуть змогу провести виявлення потенційних атак з перешкодами або інших загроз, які можуть заважати сигналам GPS та тривалий час є проблемою для військових.

24 січня 2023 року в США за допомогою ракети-носія Electron KS було здійснено запуск трьох КА радіоелектронної розвідки США Hawk 6A, Hawk 6B, Hawk 6C. Вони будуть моніторити радіочастоти широкого діапазону по всьому світу, щоб надавати дані про радіоперешкоди клієнтам із різних галузей для забезпечення високоточного радіочастотного картографування та аналітики.

Не менш активно програми військового призначення реалізуються в космічній галузі Канади. Нагадаємо, що країна бере участь у діяльності Командування аерокосмічної оборони Північної Америки (NORAD). Ця  спільна американсько-канадська організація в роки холодної війни відігравала значну роль для континентальної оборони, раннього попередження про ракетні або повітряні загрози та для супутникового відстеження. Наразі Канада здійснює інвестиції та засновує нові структури, щоб сприяти міжнародній та власній безпеці. Країна інвестує понад 3 млрд дол. протягом шести років у модернізацію NORAD. Торік Канада започаткувала нове формування у складі Королівських ВПС (RCAF) — 3 Канадський космічний дивізіон (3 Canadian Space Division), що дає змогу об’єднати космічні можливості країни в одному формуванні. 

Не менш амбітні космічні плани має наш південний сусід — Туреччина. Згідно зі звітом турецької оборонної промисловості щодо підсумків проєктів за 2022 рік і планами на наступний рік, збройні сили Туреччини у 2023 році планують запустити на орбіту два супутники в інтересах національної безпеки. Першим із них стане кубсат KILIÇSAT, призначений для забезпечення обізнаності про морську обстановку в турецьких територіальних водах та навколо них. Другим має бути запуск розвідувального супутника ДЗЗ İMECE, який розроблений і виготовлений виключно турецькими фахівцями, він збиратиме панхроматичні зображення з просторовим розрізненням 90 см і повноколірні зображення з просторовим розрізненням 3,6 м. Супутник зможе завантажувати приблизно 1000-кілометрову стрічку зображення за один прохід.

Амбітні плани щодо космосу має Європейський Союз. Комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що в березні Європейська комісія представить Стратегію зміцнення зусиль ЄС у галузі безпеки та оборони в космосі. Війна рф проти України призвела до того, що Європа та рф припинили співпрацю щодо космосу, відклавши низку місій та зусилля Європи щодо запуску супутників. За його словами, «у нинішньому геополітичному контексті нам потрібно посилити стратегічну позицію ЄС, щоб мати можливість захищати наші інтереси, захистити наші космічні системи та послуги та стати більш наполегливою космічною державою».

Очікується, що космічна стратегія Європи базуватиметься на чотирьох стовпах:

  • зміцнення «стійкості та безпеки для національних і комерційних космічних систем ЄС»;
  • посилення здатності блоку реагувати на загрози;
  • збільшення «використання космосу для операцій безпеки та оборони» за допомогою програм спостереження за Землею та моніторингу космічного руху, а також розширення співпраці з партнерами, як-от НАТО;
  • імплементація «космічного закону ЄС», щоб встановити «загальні правила безпеки та стійкості систем».

До речі, космічна проблематика була порушена під час недавнього Всесвітнього економічного форуму в Давосі. 9 січня у виступі на форумі міністр освіти та майбутніх технологій і одночасно голова Космічного агентства ОАЕ Сара Аль Амірі заявила, що космос «не є місцем для політики й він повинен залишатися мирною сферою» в контексті недопущення проведення протисупутникових випробувань, під час яких військова технологія застосовується для знищення космічних апаратів.

Нагадаємо, що росія стала останньою країною, яка провела випробування у 2021 році, утворивши на орбіті тисячі уламків, які можуть загрожувати іншим супутникам та їхнім екіпажам. Експерти стурбовані тим, що ця технологія може бути використана під час конфліктів і воєн. Тому за словами зазначеного спікера, «космічний простір необхідний у довгостроковій перспективі, тоді він не має бути в репертуарі політичних рухів… Низька навколоземна орбіта, яка є орбітою, яка нам найбільше потрібна, є обмеженим товаром, який має бути доступним для всіх».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Міністерство закордонних справ України привітало досягнуті домовленості між Азербайджаном та Вірменією щодо делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у телефонній розмові з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі обговорили проблему повернення з держави-агресорки депортованих дітей і військовополонених, зокрема бойових медиків.

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Сім автомобілів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога військовим, спритні ділки намагалися незаконно реалізувати на території Київської області.

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 271 захисника України, 51 із них — посмертно.

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Норвегія вирішила виділити додаткові 600 млн доларів на підтримку України.

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Кабінет Міністрів дозволив підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Тлумач

3-й відділ Івано-Франківського РТЦК та СП

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Запоріжжя

Комунарський РТЦК та СП