ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

30 війн із Zаклятим сусідом: Київський спадок, якого москва так і не отримала

Наші проєкти
Прочитаєте за: 3 хв. 1 Серпня 2022, 13:24

АрміяInform продовжує розповідати про українсько-московські  війни. У восьмій серії проєкту – розповідь про Першу війну за Київський спадок 1500 – 1503 років.

Кримський хан Менглі-Гірей, підбурюваний московським князем Іваном III, у 1499 році зажадав від Великого князівства Литовського передати йому Київ, Канів, Черкаси й Путивль. Київ та Черкаси мали бути після цього передані в управління Івану III.

Окрім того, різні удільні князі з Великого князівства Литовського продовжують приймати підданство московського князя.

У травні 1500 року без оголошення війни московські війська трьома групами розпочали наступ на східні землі литовсько-руської держави, дійшовши аж до Дніпра. Іван ІІІ мотивував свої дії необхідністю «захисту» православних християн.

14 липня 1500 р. у битві під Дорогобужем семитисячне військо литвинів програло 25-тисячній московській орді. Водночас Менглі-Гірей здійснив напад на Волинь. Татари спалили Хмільник, Кременець, Володимир, Луцьк, та інші міста, вивели звідти безліч бранців.

21 червня наступного року було підписано Венденський договір між Великим князівством Литовським та Лівонським орденом з метою спільних дій проти князівства московського. Але це суттєвих результатів не принесло. Попри те, що на кінець року литовським військам таки вдалося здолати частину московських полків біля озера Смолина, що на Вітебщині, окупанти продовжували утримувати зайняті у 1500 році території. А влітку і восени 1502 та в лютому 1503 років москалі й кримці здійснили кілька успішних грабіжницьких рейдів, дійшовши до Львова, Любліна, Белза й Кракова.

Попри початкові амбіції захопити Київ і Черкаси, цим планам так і не судилося бути реалізованими. Ані під час цієї війни, ані в наступних епізодах литовсько-московського протистояння. Проте, за результатами першої війни за володіння київським спадком король польський і Великий князь литовський Олександр визнав за московським правителем титул «Государя всієї Русі».

Кілька разів литовські посли в москві просили миру. Але московський князь погодився лише на шестирічне перемир’я. Згідно з його умовами, Велике князівство Литовське втратило близько третини всієї своєї території і було серйозно послаблене в умовах стрімкого росту московської держави. Мирний договір не задовольнив жодну зі сторін, і як наслідок – невдовзі спалахнула нова війна…

Історія вчить, що агресора замирити неможливо. І не потрібно. Адже мир заради миру неминуче призводить лише до нової, більш жорстокої війни.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Кухар

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Авіаційний технік, бортовий оператор

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

розвідник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область