ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як виховати героя: рецепт від мам королівських піхотинців

Life story Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Лютого 2022, 9:49

Начальник штабу окремого батальйону Олег Лотоцький та заступник командира батальйону Юрій Капустяк товаришують ще з часів навчання в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, нині продовжують службу в окремій механізованій бригаді імені Короля Данила.

Молоді бойові офіцери удостоєні орденів Богдана Хмельницького та мають почесне звання «Народний герой України». Кореспондент АрміяInform вирішила поспілкуватися з мамами героїв та дізнатися секрети виховання еліти ЗС України.

Мами героїв проживають на Львівщині. Любов Богданівна Капустяк — приватний підприємець, Валентина Василівна Лотоцька працює у галузі геодезії. Матерів об’єднує бажання якнайшвидшого закінчення війни й збереження життя дітей.

«Ледве не щодня викликали до школи»

Любов Богданівна Капустяк згадує, що у дитинстві Юрій був дуже активним, подекуди бешкетував, але їй вдалося направити енергію в потрібне русло.

— З 4 класу син почав відвідувати секцію з футболу й продовжив займатися цим видом спорту й у курсантські роки. Пізніше займався мотокросом, який дисциплінував й виховував його. В Академії сухопутних військ відвідував секцію боксу, загалом, мав натхнення до різних видів спорту.

Шкільні роки сина запам’яталися жінці частими відвідуваннями школи й гарними оцінками сина.

— Юрій засвоював матеріал дуже гарно, але з дисципліною чомусь не товаришував. Пам’ятаю, що до школи ледве не щодня ходила. Я плакала, а він — боровся за справедливість у класі своїми методами. Але я вдячна вчителям, які цінували сина за знання й підтримували його.

А от пані Валентина про свого сина Олега згадує, як про дуже спокійного й товариського в дитинстві.

— У школі у нього завжди було багато друзів, вони любили допомагати одне одному. Я дуже рада, що він за характером добрий і вольовий. Думаю, що синтез цих якостей допоміг йому стати гідним офіцером.

Валентина Василівна розповідає, що у школі Олег навчався добре, у старших класах особливо наполегливо займався предметами, які потрібні для подальшого вступу до вишу.

— У рік його випуску запровадили зовнішнє незалежне оцінювання і він свідомо готувався до складання тестів. Чесно скажу, ми навіть не очікували, що він отримає настільки успішні результати.

«Рішення стати військовим було однозначним, і я його підтримала»

У майбутніх офіцерів бажання стати військовими виникло у школі, і це рішення мами підтримали.

Військовий шлях Юрія Капустяка розпочався зі Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

— Спочатку було важко прийняти, довго плакала й сумувала за Юрою. Але згодом стали радіти нашим зустрічам на вихідних. До речі, зустрічі подобалися і товаришам сина — чудові домашні смаколики згадують і сьогодні, — сміючись, розповідає Любов Богданівна роки навчання сина у ліцеї.

Валентина Василівна ж згадує, що її Олег познайомився з військовою службою у шкільні роки.

— Вони класом пішли на екскурсію в окрему бригаду армійської авіації і відтоді він почав мріяти про військову службу.

Наступним кроком чоловіків став вступ до Академії сухопутних військ у Львові.

Любов Богданівна згадує розмову з сином щодо вступу до військового вишу:

— На всі мої запитання він відповідав: «Так, я розумію все, але я хочу і буду вступати». Я не перешкоджала йому.

Особливо запам’яталася й Валентині Василівні однозначність вибору Олегом свого майбутнього:

— Пам’ятаю, що вступна кампанія у військових вишах проходить раніше, ніж у цивільних навчальних закладах. Тому пропонувала Олегу подати документи й в інші заклади освіти. Але коли відбувся черговий етап відбору, він твердо заявив «Я свій вибір зробив». І тоді я зрозуміла, що наполягати на інших варіантах — безрезультатно.

«У нього завжди все добре»

За словами матерів, саме Академія сухопутних військ дозволила їхнім синам стати більш рішучими й дала знання. Коли офіцери виконують завдання у районі проведення ООС, то ніколи не змушують хвилювалися найрідніших.

— У Юри завжди все добре. Лише коли читаю про нього в медіа — відчуваю шок, усвідомлюю небезпеку, його велику участь й відповідальність. Щоразу чекаю його дзвінка, щоб почути звичне «У мене все добре», — каже Любов Богданівна.

Валентина Василівна додає:

— Наші розмови безтурботні, в Олега завжди все в порядку, все є. Ми можемо про погоду поговорити, про мою роботу, дім, але ніколи не обговорюємо питання служби. Він завжди на позитиві, іноді можу пожалітися йому, а він підтримає, підбадьорить. Але жодним разом не навпаки.

На офіцерів вдома чекають їхні родини: на Юрія дружина з маленьким сином, мати з батьком та брат, на Олега — мати, батько та сестра.

Матері з великою шаною ставляться до військових, пані Валентина додає:

— Для мене одягти військовий однострій — вже відвага, тому кожен військовий для мене — герой. Моїм головним побажанням сьогодні для всіх є мир, щоб всі жили в радості й не відчували агресії, яка існує зараз.

Фото з сімейного архіву героїв матеріалу

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Рульовий-мотоpист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Сержант із матеріального забезпечення, військовослужбовець

від 23500 до 58500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Пожежний, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Гранатометник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП