ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«У полоні я не зламався…»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Вересня 2021, 13:33

28 серпня 2014 року назавжди залишилося в пам’яті Юрія Лазарьонка, 56-річного старшого солдата однієї з механізованих частин. Зранку того дня бронегрупа у складі двох БТР виїхала з Первомайська в напрямку Попасної, щоб доставити на позиції українських військ боєкомплект та забрати поранених. Супроводжували колону до тридцяти військовослужбовців батальйону та бійці Національної гвардії. На місці навідника-кулеметника однієї з броньованих машин був Юрій Лазарьонок.

— Щойно наші БТР порівнялися з лісосмугою, російські найманці відкрили шалений вогонь із гранатометів і великокаліберних кулеметів. Схоже, що в засідці вони нас чекали давно. І хоча цей напад був несподіваним, ніхто не розгубився, і ми відразу прийняли бій. Ворог добре підготувався до нападу, і вже за мить атакували нас одночасно з трьох напрямків. Коли перша машина зупинилася, її почали розстрілювати з гранатометів. БТР, у якому був я, з’їхав на узбіччя. Бойовики все ближче підходили до нашої машини. У якийсь момент одна з гранат з РПГ-7 влучила в БТР. Щось гаряче потекло по шиї та щоках. Змахнув долонею — кров. Потім подивився на місце механіка-водія і зрозумів, чия вона. Уламок влучив у голову побратима, — згадує Юрій.

У тому бою Юрій Лазарьонок зазнав контузії та численних осколкових поранень. Пересилюючи біль, виліз із машини через люк і відповз у посадку. Там знепритомнів. Прийшов до тями від голосів проросійських найманців. Вони прочісували територію і голосно перегукувалися. Вже вечоріло, сутінки спустилися на землю. Один з них побачив пораненого і з осторогою підійшов до нього. «Ідіть сюди, тут живий “укроп”», — покликав своїх. Юрія привезли в розташування найманців, допитали і нарешті зробили перев’язку.

Приставляли ствол автомата до скроні та натискали на гачок

Наступний день почався з того, що його, як колоду, возили по всіх блокпостах і демонстрували як трофейну здобич. «Дивіться, це бандерівець, який вбивав жінок і дітей», — представляли його бойовики як жахливе чудовисько.   І кожного разу нещадно били. Щоб до кінця психологічно зламати воїна, вони проводили демонстрацію розстрілів.  Приставляли ствол автомата до скроні та натискали на гачок. Юрій час від часу непритомнів і молився, щоб цей жах якнайшвидше закінчився. На щастя, у нього при собі не було ні військового квитка, ні інших документів. Також бойовики неодноразово спробували розшукати на його тілі підказки: тату зі вказівкою на належність до якогось елітного військового формування. На допитах розповідав, що є мобілізованим солдатом, якому невідомі ніякі військові таємниці, і що непосвячений у плани командування.

Потім його передали в ізолятор окупованого міста Стаханов, де він вже перебував під наглядом працівників місцевої «міліції». Сидів у камері зі злодіями, але більшість часу все ж провів в одиночній камері…

Довгий шлях до свободи

Зі слів воїна, найважчим було очікування своєї подальшої долі. Його не виводили на вулицю, він не мав змоги ні з ким спілкуватися, не міг передати вісточку родині, що живий… Минали дні, тижні, місяці. Аж однієї ночі двері камери несподівано відчинилися. Зайшло двоє озброєних чоловіків міцної статури у військової формі російського зразка. Мовчки одягли на голову мішок, вивели на вулицю і посадили до авто.  Першою думкою було — розстріл. Утім, як для засудженого до страти, з ним поводилися дуже люб’язно. Ніхто не штовхав, не бив і навіть не погрожував. За декілька годин машина під’їхала до центрального готелю Луганська. Його відвели в номер і наказали чекати, щоправда не сказали, чого і скільки. У готелі він провів три дні. Їв, спав і чекав, що буде далі. У цьому ж готелі на той час були розташовані російські найманці зі всіх кутків РФ: Сибіру, Уралу, Поволжя, Москви, Санкт-Петербурга тощо. Вони там відпочивали після перебування на передовій.

Після виснажливих днів полону перебування в готелі було чимось нереальним. Навіть вдалося зателефонувати до рідних, які вже втратили надію побачити Юрія живим.

— За три дні ці ж люди вивезли мене на машині через неконтрольовану ділянку кордону на територію РФ. Звідти вже офіційним шляхом завезли в Україну. І менш ніж за п’ять днів мене вже зустрічали рідні в Кіровоградській області. До речі, активну участь у моєму звільненні взяли українські волонтери, — каже воїн.

Нині старший солдат Юрій Лазарьонок повернувся до строю і продовжує службу у своїй рідній частині. На запитання, як полон вплинув на його психологічний стан, відповів впевнено: «У полоні я не зламався і зберіг віру в нашу Перемогу!»

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

російські диверсанти не полишають спроб проникнути на територію України.

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. В

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

снайпер 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Тернопіль та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Тернопіль, Тернопільська область