ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нові гібридні загрози з боку РФ

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 17 Червня 2021, 9:59

Днями в «Укрінформі» відбувся круглий стіл «Нові гібридні загрози з боку РФ», на якому за ініціативи Центру політичних студій (ЦПС) «Доктрина» зібралися відомі фахівці з вивчення цієї тематики. Модератор заходу голова Центру політичних студій «Доктрина» Ярослав Божко нагадав, що зустріч відбувається на тлі саміту Байдена й Путіна, під час активної фази проєкту «Північний потік–2» і розгортання численних дезінформаційних кампаній та загострення сперечань між РФ і Заходом. Проте більша частина загроз з’явилася зовсім не сьогодні.

Росія експортує стратегічну корупцію

Ярослав Божко

Основну тему для обговорення запропоновано визначити як стратегічну корупцію, яку Росія експортує у світі. Саме про це йшлося й в аналітичній записці ЦПС «Доктрина», яку представив модератор на початку круглого столу. На думку Ярослава Божка, сучасна корупція — транснаціональна і будь-які гроші взяті в країн-реваншистів (наприклад, Китай чи РФ) можуть виявитися засобом впливу. Головна мета — бути непоміченими. Адже військова агресія завжди знаходить адекватну військову відповідь, а гібридні, асиметричні засоби війни, рефлексивне управління, стратегічна корупція — адекватну відповідь знаходять не завжди.

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська нагадала, що не можна зводити гібридний вплив тільки до дезінформації й кібератак. За словами експертки, це неправильно і дуже звужує взагалі розуміння проблеми. Говорячи про нові російські загрози, вона підкреслила, що РФ зосередилася на дискредитації України на міжнародному рівні та української влади всередині, серед громадян.

Любов Цибульська

— Якщо зменшується інтенсивність воєнних дій, зростає вплив м’якої сили, — сказала Любов Цибульська. — У найближчі роки матимемо проблеми з таким м’яким культурним впливом Росії. Люди, звісно, втомились від війни, вже не відчувають такої небезпеки. І їм пропаганда російського культурного продукту легше заходить, і не викликає спротиву.

Керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк підтримав думку, що ми зав’язли в наративі ворога, ніби Україна має справу з чимось питомо новим.

— Насправді це природа і фундамент великого протистояння геополітичної Холодної війни, — впевнений Олександр Данилюк. — Маємо справу з тими ж явищами, лише доповненими розвитком інформаційного суспільства та інформаційних технологій.

Олександр Данилюк

На думку пана Данилюка, ситуація народилася з появою ядерного протистояння. Найбільші опоненти втратили змогу безпосереднього, конвенційного протистояння. А Росія досі використовує методички СРСР. Проте ми далі сприймаємо гібридну війну як щось окреме. Причому плутаючи гібридні операції з просторами, де їх можуть застосувати.

— Наприклад, дуже поширене хибне уявлення про кібероперації як «гібридні». Так, вони можуть бути частиною багатовимірних інтервенцій. Але сам факт проведення операції у кіберпросторі не робить її гібридною.

Про те, що «все не нове», говорив і наступний спікер — Євген Магда, директор Інституту світової політики. На його думку, зміни пов’язані лише з кількома аспектами: швидкістю поширення інформації, бойовими діями на території України й суспільно-політичною ситуацією у країні.

Євген Магда

— Предметом гібридних викликів може бути практично все, — говорить Євген Магда. — Росія називає Україну «породженням Радянського Союзу», звинувачує у проведенні власних військових навчань на своїй території, роблячи одночасно приблизно те ж саме тощо.

Справді новими засобами гібридної війни він назвав втручання у вибори, що вперше очевидно проявилося у 2016-му в Нідерландах, та використання Голокосту для демонізації України, Польщі та країн Балтії.

Валерій Чалий (праворуч)

Валерій Чалий, голова правління Українського кризового медіацентру та колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України у США, розповів про досвід, коли він ставав об’єктом гібридних впливів Росії. Один із прикладів — створення його фальшивого акаунту у соцмережі, з якого здійснювалися шахрайські дії. З’ясувалося: це справа рук росіян. Група працювала з території ФРН. Ще один поширений спосіб впливу – телефонні дзвінки одразу після будь-якої зустрічі з іноземними колегами. Зловмисник відрекомендовується як недавній візаві й прагне заперечити попередні домовленості. Ще один приклад — публікація неперевіреної інформації або дезінформації.

— Насторожує, що почасти українські політики беруть участь в розкручуванні цих не просто фейків, а дезінформації, — зазначив пан Чалий. — Некритично оцінюють інформацію, яка їм надходить, або використовують її з політичною метою.

Експерт Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін представив результати розслідування російської кампанії з дискредитації офіційної України, яка, нібито, продає зброю в Лівію попри ембарго. І справді, частина фігурантів працювала з території України.

Дмитро Золотухін під час презентації

Народний депутат України Олег Дунда запитав про реакцію на подібні системні махінації українських спецслужб. Дмитро Золотухін поскаржився, що розслідування СБУ мають гриф «таємно», тому повної картини у нього немає.

Сергій Савченко, голова громадської організації «Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам», виокремив три фактори, які в основному впливають на розвиток і динаміку подій навколо гібридних загроз для України. По-перше, це зростання допомоги західних країн, по-друге, зниження потенційних можливостей РФ, попри її постійну агресивність, по-третє, наявність п’ятої колони всередині України. Крім того, пан Савченко підкреслив, що критичні операції залишаються незмінними.

Сергій Савченко

— Змінюється лише алгоритм, послідовність дій, — каже експерт. — Та вікно можливостей для РФ зачинилося з інавгурацією нового президента США.

Крім того, він звернув увагу на значне зміцнення ЗС України й зміну ставлення до агресора в суспільстві. Його останнє зауваження підтвердив Олег Дунда. За словами нардепа, останні опитування показують: контингент людей, готових йти на поступки Москві щодо окупованих територій, в останні півтора року зменшився вдвічі – до 10-15 відсотків.

Олег Дунда

— Але з суспільною думкою треба працювати постійно, — підкреслив Олег Дунда.

Політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва Володимир Горбач повернувся до основної канви розмови і нагадав: нематеріальне експортують найбільші країни: Китай — ідею гармонії («м’яка сила»), Росія — корупцію й насильство.

Володимир Горбач

Співавтори аналітичної записки, яку представив на початку модератор, експерти Центру політичних студій «Доктрина» Анатолій Курносов і Денис Москалик на завершення навели приклади ситуації у двох сусідніх країнах – Польщі й Угорщині, які докорінно різні.

Денис Москалик

Політичні еліти Польщі єдині в думці, що треба не створювати, а зменшувати залежність від Росії. Натомість, нинішня Угорщина — яскравий приклад послідовного прибічника Москви в Європі.

Анатолій Курносов

— Проте навіть щодо Польщі не можна стверджувати, що вона має абсолютний імунітет до російського корупційного проникнення, — зауважив Анатолій Курносов.

Фото – Дмитро Тарчук

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Стрілець-зенітник (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Гранатометник до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Інженер-електронщик БПЛА, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ