ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дві найголовніші мрії Сергія справдились — він став професійним медиком і одягнув військовий однострій

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Березня 2021, 18:54

Молодшого лейтенанта медичної служби Сергія Бурку його командири та товариші по службі характеризують лаконічно: справжній фахівець, чуйний і відповідальний. Здавалось, не зовсім яскраві епітети для опису портрету героя. Але достатньо побачити вправні рухи військового медика, його проникливий та зосереджений погляд під час операцій, а головне — відчути енергію впливу на пацієнтів і колег, як стає зрозумілим вислів — творити добро — доля сильних духом.

«Людей у медичних халатах змалку ототожнював з янголами-охоронцями»

Саме перші дитячі враження, за словами Сергія, і визначили його життєві уподобання. Зростав хлопець у невеличкому містечку Ромни, що на Полтавщині, у працелюбній та самодостатній родині.

— Батьки з розумінням поставились до моєї дитячої мрії рятувати людські життя, — ділиться спогадами медик. — І це лише зміцнило бажання обрати цю непросту, але найгуманнішу професію.

Спочатку Конотопське медучилище, потім — Українська медична стоматологічна академія. Навчання і практика приносили Сергію не просто задоволення. Це стало його справжнім захопленням. Вже у студентські роки почав займатись науковою діяльністю, став співавтором кількох досліджень. Його роботи побачили світ у спеціалізованих друкованих виданнях. Остаточно обравши спеціалізацію анестезіолога, Сергій Бурка продовжив удосконалювати професійний рівень в інтернатурі. А досвід набував виснажливою роботою в лікарняних закладах Полтави. Самовіддано працював сам і передавав знання колегам. Тому визнання й повага оточуючих стали для нього цілком заслуженою й найкращою нагородою.

Наступний крок до офіцерських зірок

І начебто склалась доля в успішного лікаря: цікава робота, сім’я, авторитет, реальні перспективи зростання на науковій ниві. Але щось таки не давало Сергієві реального відчуття повного комфорту. За його словами, десь підсвідомо відчував, що завжди прагнув не тільки рятувати життя, а й захищати його. Тому у 2014 році за порадою друзів працевлаштувався лікарем-анестезіологом у Полтавський військовий госпіталь.

— Здавалось, робота медика всюди однаково відповідальна, — ділиться думками спеціаліст. — Але саме у військовому середовищі зрозумів, що ціна життя залежить не тільки від особистої майстерності, а й від уміння оперативно ухвалити правильне рішення, переступити через втому, емоції, особисті негаразди. Тут поняття «один за всіх і всі за одного» є визначальним у досягненні загального успіху.

І вже за три роки після приходу до госпіталю Сергій Бурка очолив відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії. А ще вирішив поєднати долю з військовою службою, на яку призвався наприкінці 2020-го.

Серед буяння смертельних випробувань на Сході найбільше запам’яталась тиша

Спогади та враження про війну в кожного свої. І відмітки вона ставить різні. Чи видимі, чи то внутрішні, але кожен, хто пройшов випробування передовою, закарбовує її миті назавжди.

Сергія Бурку, як і багатьох його товаришів, не оминуло воєнне лихоліття. У складі мобільних медичних бригад він кілька разів виїздив на передову і поряд з побратимами ставав на заваді і ворожій навалі, і смерті. Для медика це слова-синоніми. Бойове середовище стало для нього останнім і вирішальним аргументом на користь вибору військової кар’єри. І хоча цей шлях тривав близько п’яти років, можна лише позаздрити силі духу й витривалості бойового медика. Війна на Донбасі, за словами Сергія, окрім упевненості у виборі професійних пріоритетів, відкрила у ньому потяг до тих речей, на які у мирний час просто не було бажання звертати увагу.

— Коли ми евакуйовували поранених з ДАПу, відчуття напруги тих хвилин зараз навряд чи згадаю, — каже  Сергій. — Але що запам’ятав назавжди — спокійні обличчя наших воїнів, мерехтіння ліхтариків і звичайнісіньку тишу у салоні «таблетки», наче виклик смертельній небезпеці. Саме тоді чомусь прийшла думка, що війна не тільки руйнує світ, а й дає розуміння того, що життя — найвища цінність всесвіту. І неможливо спокійно сприйняти факт, що смерть руками російських окупантів забирає цвіт нації, її красу і гордість.

Нині для лікаря-анестезіолога вищої категорії Сергія Бурки передова триває і на мирній ниві, адже свої уміння й навички він спрямовує на боротьбу з пандемією. Це також війна, але ворог невидимий і непередбачуваний. Та лікар заряджений лише на перемогу. Тому і не перестає мріяти. Про мир, гармонію, злагоду в сім’ї. І, напевно, про те, щоб і син, якому виповнилось 12 років, продовжив сімейну династію тата й мами і теж свого часу став медиком.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Помічник військового коменданта

від 25000 до 25000 грн

Подільськ

Комендатура військових сполучень залізничної станції Подільськ

Сапер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Радіоелектротехнік

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Командир бойової машини, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Навідник кулеметного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО