ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ви дуже вперті, товаришу Конєв…

Blogger pool
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Липня 2020, 13:50

…Цей липневий ранок був холодним. Маршал Іван Степанович Конєв в улюбленій шкірянці стояв біля бруствера на своєму спостережному пункті. Його 1-й Український фронт був готовий до удару. Все визначено. Все прораховано. Все доведено на самому верху, у Кремлі.

Він пам’ятав слова Сталіна про відповідальність — приблизно ті ж настанови місяцем раніше вислухав Рокоссовський. Він теж завдавав двох ударів своїм 1-м Білоруським фронтом. У Рокоссовського вийшло. Його фронт прорвав оборону німців, пройшов крізь болота. Танкісти 1-го гвардійського корпусу Михайла Панова поблизу селища Паричі пройшли по гатях і болотах та 3 липня разом з танкістами 2-го гвардійського корпусу Олексія Бурдейного звільнили Мінськ.

Перед 1-м Українським фронтом Конєва були дві мети — Львів і Рава-Руська.

Два удари. Два напрямки. Сил вистачить. Армії та корпуси готові до бою.

13-та, 18-та, 38-ма та 60-та армії, 1-ша гвардійська, 3-тя гвардійська, 5-та гвардійська армії, 4-та танкова армія, 1-ша гвардійська танкова армія, 3-тя гвардійська танкова армія, дві кінно-механізовані групи та 1-й Чехословацький армійський корпус. Усього 80 стрілецьких і кавалерійських дивізій, 10 танкових і механізованих корпусів і 4 окремі танкові бригади.

1 200 000 осіб, 13 900 гармат і мінометів, 2200 танків і САУ, 2806 літаків.

7 танкових корпусів, 3 механізовані корпуси та 4 окремі танкові бригади, 18 танкових полків, 24 полки самохідної артилерії. Загальна кількість танків і самохідно-артилерійських установок становила 2206, з них 1677 танків і 529 артилерійсько-самохідних установок. Понад 90 % усіх танків та артилерійсько-самохідних установок використовували на напрямку головних ударів — рава-руському та львівському.

На ділянках прориву армій щільність гармат і мінометів становила 236–255 одиниць на 1 км фронту.

Знову в вухах звучав голос Сталіна: «Вже дуже ви вперті, товаришу Конєв. Добре, проводьте свій план і виконуйте його на вашу відповідальність».

Конєв не забув осінь 1941-го, коли німці прорвалися і його чекала гірка доля — доля розстріляного генерала армії Дмитра Павлова. Врятував генерал армії Георгій Жуков, направивши на Калінінський фронт. Тепер він прийняв з рук уже Маршала Радянського Союзу Жукова 1-й Український.

…Командувачу групою армій «Північна Україна» Йозефу Харпу не спалося. Танкіст до мозку кісток, він у травні 1944-го отримав чин генерал-полковника. Пройшов усі щаблі військової кар’єри. Кавалер усіх хрестів — починаючи від хреста 2-го класу за Першу світову і до Лицарського з мечами та дубовим листям. Мінськ, Смоленськ, Ленінград — його танкісти йшли на вістрі ударів групи армій «Центр» і «Північ».

Його розвідка розкрила наявність великих танкових сил Конєва. Куди він ударить? На Львів або на Раву-Руську?

Він дивиться на карту, на три лінії оборони… Перша глибиною 4–6 км, друга за 10–15 кілометрів від переднього краю, третя — по берегах річок Західний Буг і Гнила Липа. Загальна глибина оборони становила 40–50 км. У такій обороні загрузнуть танки Катукова, Рибалка, Лелюшенка. Знайомі й ненависні прізвища. Броди — ось точка, де можна їх утримати. Він міряє кроками кабінет. Скриплять начищені чоботи.

Багато, дуже багато танків у супротивника. Увечері почалася атака — на різних напрямках. Без артилерійських нальотів. «Червоні», як завжди, придумали щось нове.

З ранку тривожні донесення пішли одне за одним — радянська піхота атакує.

Напевно, краще відвести війська на другу лінію…

Командувач 3-ї гвардійської танкової армії генерал-полковник Павло Семенович Рибалко теж не спав. Днями він зібрав командирів, аж до комбригів. Сам на великому ящику з піском провів заняття. Розібрали всі можливі варіанти дій корпусів та окремих з’єднань. Кожен командир бригади та командир корпусу повинен усвідомити як свої особисті завдання, так і завдання, що стоять перед армією в цілому.

— Усе зрозуміло? Кожен усвідомив свій маневр? — і мимоволі торкнув орден Суворова I ступеня, отриманий узимку. Він пам’ятав, як його, вітаючи з Золотою Зіркою восени 1943-го, хтось назвав «танковим Суворовим».

Конєв дивиться в стереотрубу. Різкий дзвінок телефона розірвав тишу.

— У апарата Конєв.

— Німці відходять з першої лінії. Батальйони ведуть переслідування. Збивають ар’єргарди.

13 липня 1944 року почалася Львівсько-Сандомирська операція.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Сапер окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Стрілець-помічник.

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Кулеметник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область