ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Отримані знання сьогодні – це врятовані життя завтра

Вишкіл Новини Реабілітація Спорт
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Березня 2020, 12:04

У 205-му навчальному центрі тактичної медицини наближається до екватора курс підготовки бойового медика. Тактичні тренування змінюються теоретичною підготовкою, відпрацювання навичок на манекенах – евакуацією поранених. А серед ночі раптово лунає сигнал тривоги, і курсанти виконують марш на незнайому місцевість або в неосвітлений бокс, і тренуються надавати допомогу пораненим у суцільній темряві.

‒ Це важко, але надзвичайно захоплює, ‒ ділиться враженнями 18-річна Марта Діхтярик, дівчина із зовсім ще дитячим обличчям. – У жодному разі медик не повинен себе видати навіть маленьким ліхтариком у рукаві. Необережно скористався світлом і ти вже разом із пораненим стаєш мішенню для вражого снайпера. Для того, щоб упевнено діяти вночі, треба щосили готуватись удень. А деякі маніпуляції робити із заплющеними очима.

Дівчина жодного разу не була в районі бойових дій. А все, що знає і вміє, – то результат плідної роботи прискіпливих до підопічних та невгамовних медичних інструкторів 205-го Центру.

Марта родом із Пустомитів, що на Львівщині. Ще задовго до закінчення школи вирішила, що обов’язково пов’яже життя з армією. Батьки хоча і бажали доньці іншої долі, але перечити не стали. А згодом крихітка Марта опинилась серед кремезних львівських десантників.

‒ Взагалі-то моя мета – вступити на факультет наземної артилерії Національної академії сухопутних військ, ‒ ділиться амбітними планами дівчина. – Але якщо не вдасться, продовжуватиму службу бойовим медиком у бригаді. Добре підготуюсь і знову вступатиму. Щодо спеціальності бойового медика, то знання і навички можуть згодитися в будь якій ситуації й мирного життя.

У кожного військового свій шлях до навчального центру тактичної медицини. Когось направили добровільно-примусово, хтось вирішив спробувати, як то воно бути бойовим медиком. А ось десантник Олександр Галикін потрапив сюди через гірку втрату побратимів, поруч із якими в потрібну хвилину не виявилося медика.

‒ Був свідком смертей під Авдіївкою, коли просто через невміння надати домедичну допомогу і розгубленість ми втрачали побратимів, ‒ розповів Олександр. – Та й на стрибках, де є великий ризик травмуватися, бойовий медик дуже потрібен. Тому вирішив, що маю оволодіти знаннями й навичками, які врятують життя колегам по зброї.

‒ Про  навчальний центр тактичної медицини дізналася від офіцерів частини і виявила бажання пройти підготовку, ‒ долучається до розмови сержант Віолетта Хрущ. – І хоча після закінчення медичного коледжу маю диплом медичної сестри, тут отримую багато того, чого не знала й не вміла. Окремо хочеться сказати добре слово про наших інструкторів, які не шкодують ані себе, ані нас. Але ми точно знаємо, що всі ці заняття до «сьомого поту» не даремні – в майбутньому це врятовані життя.

Четвертий співрозмовник – 19-річний десантник Богдан Пономаренко, родом саме з тієї Мар`їнки, яка постійно перебуває під обстрілом окупантів.

‒ Коли виповнилося 18 років, пішов до військкомату й підписав контракт, ‒ розповів Богдан. – Майже рік у складі свого підрозділу пробув у районі бойових дій біля Щастя і Старого Айдару. Батьки не дуже схвалюють це рішення, але поважають мій вибір. За спеціальністю я механік, та хочу навчитись рятувати не тільки техніку, а й людей.

Ось такі вони, без п’яти хвилин бойові медики: наполегливі, рішучі й дуже мотивовані.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Воїни ССО знищили важку техніку та 11 військових армії росії на Донеччині.

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

22 квітня окупанти влучили ракетою по харківській телевежі. Внаслідок цього в Харкові та найближчих населених пунктах відсутній сигнал цифрового ефірного мовлення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Номер обслуги 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Болград, Одеська область

Стрілець роти охорони

від 20100 до 120100 грн

Чугуїв, Харківська область

Гранатометник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130