ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про посуд на війні: від казанка до пластику

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Лютого 2021, 11:22

Уніфікація польових індивідуальних наборів: розповідає АрміяІnform.

Наразі у польових умовах та в районі ведення бойових дій для військовослужбовців кухарі готують гарячі страви на польових кухнях, вогнищах чи печах, є і готові польові раціони. Крім того, у районі проведення бойових дій військовим видають добові продуктові набори (так звана Норма № 15).

На передових позиціях є час і місце для приготування свіжої й гарячої страви, яка смакує якнайкраще з усіх варіантів. Щодо гарячої їжі, то її можливо приймати доволі варіативно. Якщо умови дозволяють, то споживання проводиться звичним способом – розподіленням порцій по керамічних чи металевих тарілках.

У ЗСУ пластикові ножі та виделки не закуповують і не видають

Якщо польові чи бойові умови вимагають швидкого і оперативного приймання їжі, то в хід іде одноразовий пластиковий посуд. Наразі для потреб ЗСУ закуповують два види тарілок, стаканчики та ложки. Ножі й виделки з пластику не закуповують і не видають.

Якщо закінчився одноразовий та відсутній керамічний посуд, у військовослужбовців завжди є польовий індивідуальний комплект, який складається з казанка, чашки й ложки. Проте останнім часом такий спосіб споживання їжі непопулярний, а казанки здебільшого використовують для підігріву та кип’ятіння води.

Про їхню комплектність можна говорити багато. Навіть були розробки для їхнього вдосконалення. Як показує міжнародний досвід, фляга, казанок та ложка мають бути уніфікованими й мати вигляд комплектності. Головне в цьому питанні – раціональність. Натепер новий польовий набір для наших військовослужбовців досі не введено в експлуатацію. У військах з’явилась лише фляга нового зразка.

Проте робота над розробкою в Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України триває. Наразі ми можемо подивитись, на які зразки звертали увагу при розробці та що було першим прототипом нового «казанка».

У розробці чогось нового фахівці завжди враховують певні експлуатаційні виклики створення нового продукту. Так, з початком війни на Сході України армія поволі відходить від усього російського та радянського, елементи якого глибоко вкоренилися у Збройних Силах. Дійшла черга і до польового казанка, який був основним елементом приймання їжі за часів Другої світової й донині у нас майже не змінився.

Тому одним із викликів стала його заміна на раціональніші сучасні рішення. Серед головних викликів – екологічність використання одноразового пластикового посуду. Чим довше військові використовують такий посуд, тим більше пластику буде на Донбасі. Тому, чим швидше розроблять надійний, простий і зручний індивідуальний польовий набір, тим швидше ЗС України отримають чергову якісну новинку для забезпечення військовослужбовців і зменшиться кількість пластику на українських землях.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У ЗСУ прокоментували можливість перемир’я на Великдень та Олімпійські ігри

У ЗСУ прокоментували можливість перемир’я на Великдень та Олімпійські ігри

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував питання щодо можливості перемир'я на Великдень, який припадає цього року на 5 травня, та на період літніх Олімпійських ігор, які заплановані на 26 липня-11 серпня у Парижі.

Спецпризначенці вразили два російські ЗРК «Бук» на Сумському напрямку

Спецпризначенці вразили два російські ЗРК «Бук» на Сумському напрямку

Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку виявили зенітно-ракетний комплекс «Бук», який перебував на пусковій позиції.

Затримали ділків, що продавали авто, завезені для військових

Затримали ділків, що продавали авто, завезені для військових

Транспортні засоби, завезені начебто на потреби військових, ділки виставили для продажу на спеціалізованому сайті. 

Латвія надає Україні нову партію військової допомоги

Латвія надає Україні нову партію військової допомоги

Сьогодні, 30 квітня, Латвія анонсувала передачу нового пакету військової допомоги для України, до якого увійде партія розвідувальних дронів та зенітні гармати близької дальності.

У МОУ пояснили юридичну силу електронного рапорту

У МОУ пояснили юридичну силу електронного рапорту

Заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко відповіла, чи передбачається надання Україні дронів стратегічного рівня типу Global Hawk.

Оновлені виплати: у Міноборони розповіли, скільки отримуватимуть захисники на фронті

Оновлені виплати: у Міноборони розповіли, скільки отримуватимуть захисники на фронті

Військовослужбовець, який воює безпосередньо на лінії зіткнення, отримуватиме 20 100 гривень основного грошового забезпечення плюс 100 тисяч за участь у бойових діях і 70 тисяч за кожні 30 днів на лінії бойового зіткнення. Тобто солдат може отримувати 190 100 грн, а офіцер ще більше.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик відділення ударних безпілотних авіаційних комплексів (коптерного типу)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Старший оператор-дешифрувальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Водій (за контрактом ЗСУ)

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Пиляр

від 20500 до 22000 грн

Дубно

Військова частина А0451