ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Безповоротні, рідкісні і болючі. Найдорожчі зразки ОВТ, які росія втратила під час війни з Україною

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 14 Лютого 2024, 12:59
Найдорожчі втрати ворога: від крейсера "москва" до низки "Су-30см" (колаж АрміяInform)

За час війни ворог втратив щонайменше 48,3 тисяч одиниць різноманітної техніки. Від великих бойових кораблів до тисяч малих безпілотників. Серед уражених цілей були ті зразки озброєння, які коштували росії тривалих наукових розробок і значних матеріальних витрат. Їх знищення показує один із стратегічних підходів Сил Оборони – воювати технологічно, усуваючи найбільш складні і дороговартісні зразки ворожого ОВТ.

АрміяInform дослідила, скільки могли коштувати окремі найдорожчі зразки знищеної Україною ворожої техніки та склала список чи не найболючіших для загарбників втрат:

1. Безперечним лідером у цьому списку був і залишається ракетний крейсер «Москва». Вартість колишнього флагмана чорноморського флоту рф, який підбили Сили оборони у квітні 2022 року оцінюється в суму від $750 млн.

Флагман чорноморського флоту ракетний крейсер «москва» після ураження українськими протикорабельними крилатими ракетами «Нептун»

2. На другу позицію в переліку вартісних втрат претендує знищений нещодавно літак ДРЛВ А-50. Висока значимість даного повітряного судна на театрі військових дій, його унікальність та наявність різноманітних модифікацій дозволяє оцінити його у суму від $300 до $500 млн.

Характеристики літака ДРЛВУ А-50 вкс рф, який ЗСУ знищили в січні 2024-го. Фото: Інфографіка ІА АрміяInform

3. В трійку найцінніших ворожих втрат потрапляє і субмарина «Ростов-на-Дону» проєкту 636.3 (натівська класифікація — Improved Kilo II). Її було уражено в результаті ракетної атаки ЗСУ на судноремонтний завод 13 вересня 2023 в Севастополі. Субмарини класу Kilo оцінюють у суму від $200 млн до $300 млн. Проте «Ростов-на-Дону» була найсучаснішою версією Improved Kilo II і її вартість може становити близько $400 млн.

Російська дизель-електрична субмарина “Ростов-на-Дону”, яку було уражено ЗСУ 13 вересня 2023 року під час удару по головній базі ЧФ РФ в тимчасово окупованому Севастополі/Фото з відкритих джерел

4. В серпні 2023 року українські ЗМІ з посиланням на джерела в розвідці повідомили про ураження декількох дальніх стратегічних бомбардувальників Ту-22М3 на аеродромах «Сольци» та «Шайковка». Новини підтверджувалися фотографіями палаючого ракетоносця.

Згодом Начальник ГУР МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердив, що було знищено два Ту-22М3, ще два були пошкоджені, але підлягають ремонту. Це один з найдорожчих у рф літаків, адже збудувати новий такий окупанти не здатні.

Наслідки атаки дронів на військовий аеродром "Сольци" у Новгородській області рф, на фото з місцевих телеграм каналів - згорівший до тла Ту-22М3
Наслідки атаки дронів на військовий аеродром “Сольци” у Новгородській області рф, на фото з місцевих телеграм каналів – згорівший до тла Ту-22М3

Точну його вартість оцінити важко, але в 2007 році, коли Україна ліквідувала свій останній 60-й Ту-22М, його вартість оцінювалася в $250-300 млн. В 2023-му Forbes оцінив спалену російську «тушку» в $294 млн.

В іноземних та українських ЗМІ можна зустріти оцінку в $40 млн, але підтвердження такій сумі знайти важко. Чи не єдине пояснення такої оцінки може ховатися в наступних розрахунках: в 2013-му йшла мова про те, що КНР закупить у рф виробничу лінію для створення 36 штук Ту-22, тоді контракт оцінювався в $1,5 млрд (таким чином один літак обійшовся би Китаю приблизно в $41 млн).

5. З початку повномасштабного вторгнення Україна знищила декілька російських великих десантних кораблів. У березні 2022 року невдача спіткала ВДК «Саратов», який ЗСУ спалили в Бердянську. У вересні 2023 року разом з субмариною «Ростов-на-Дону» згорів і ВДК «Мінськ».

ВДК “Саратов” палає у порту тимчасово окупованого Бердянська після атаки ЗСУ/Кадр з відео Генштабу ЗСУ

А ВДК «Новочеркаськ» проєкту 775 (775/II) класу Ropucha, що був пошкоджений в 2022 році в Бердянську, не в той час опинився у порту тимчасово окупованої Феодосії, де його було знищено ЗСУ під час ракетного удару наприкінці 2023 року.

Аналогічний найновіший і більший за знищені ВДК окупантів корабель «Іван Грен» в 2012-му мав ціну близьку до 5 млрд рублів (за тодішнім курсом це $150 млн), тому старіші і менші ВДК можна оцінити в суму від $70 до $100 млн.

14 лютого 2024 року стало відомо, що ЗСУ спільно з підрозділами Головного управління розвідки МОУ знищили у Чорному морі великий десантний корабель рф «цезар куніков».

Ворожий корабель атакували ударними морськими дронами Magura V5 біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік міста Алупка.

У підсумку корабель зазнав критичних пробоїн по лівому борту і почав тонути. Символічно, що російський офіцер, чиїм іменем назвали корабель, був убитий рівно 81 рік тому.

6. Ветеран військово-транспортної авіації Іл-76 теж є дорогою для ворога втратою. У ніч проти 30 серпня 2023-го на аеродромі Хрести під Псковом пролунало чимало вибухів. Фото з супутників підтверджують, що повністю було спалено щонайменше один борт.

Спалений на аеродромі у Пскові Іл-76 (Колаж Sternenko/thedrive/Planet Labs)

За даними ГУР МОУ, тоді два Іл-76 були знищені і два отримали серйозні пошкодження. Як свідчать дані російських джерел за 2020 рік, замовлення нового такого літака вартувало б більше $60 млн. Хоча Forbes оцінює знищений літак у $86 млн.

7.  1 лютого 2024 року сили Головного управління розвідки Міністерства оборони України в західній частині тимчасово окупованого Криму знищили ракетний катер «івановєц» 41-ї бригади ракетних катерів рф, який ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування в Новоозерному.

Ракетний катер «івановєц» чорноморського флоту рф

Судно ворога перебувало на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму. Внаслідок низки прямих влучань морських ударних дронів у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, несумісних із подальшим рухом — «івановєц» дав крен на корму і затонув.

Вартість втраченого державою-агресором корабля становить орієнтовно $60-70 мільйонів.

Для російських окупантів втрата ракетного катера є суттєвою, оскільки у складі чорноморського флоту рф таких катерів всього три. На озброєнні катер мав протикорабельні ракети типу «Москіт» з дальністю до 130 км.

8. Наприкінці минулого року Повітряні Сили ЗСУ влаштували авіації окупантів справжні «чорні дні»: знищили чотири Су-34, які оцінюють в $40 млн за одиницю та один Су-30СМ, чия вартість сягає $50 млн.

російський винищувач Су-30СМ, який, ймовірно, був знищений на Харківщині в 2022-му (Фото з телеграм-каналу Андрія Цаплієнка)

Всього з початку широкомасштабного вторгнення окупанти втратили щонайменше шість новітніх Су-30СМ. Ця цифра може бути більшою, якщо враховувати інциденти з такими літаками на території рф.

9. Окремого пункту в цьому списку заслуговують високотехнологічні РЕБи, РЛС і ракетні комплекси, які так чи інакше уразили Сили Оборони.

Наприклад, короткою на війні в Україні виявилася життєдіяльність «унікальної» російської РЛС 1К148 «Ястреб-АВ». Нещодавно бійці НГУ також знищили пускову установку зенітного ракетного комплексу С-350 «Витязь». З цікавих екземплярів, які спалили Сили Оборони, також машини комплексів радіоелектронної боротьби «Москва-1» та «Борисоглєбськ-2».

В українських ЗМІ та серед експертів можна знайти загальні оцінки розробки та виробництва таких комплексів на рівні $250 млн (Ястреб), $200 млн (Борисоглебск), $135 млн (Витязь) і $57 млн (Москва-1).

Але важко навіть приблизно оцінити вартість однієї знищеної машини зі складу комплексів, в які можуть входити від трьох до дев’яти і більше одиниць техніки. Тому в нашому списку знищені екземпляри на останньому місці з дуже приблизною оцінкою в $20-40 млн.

Втрати ворога: рідкісні зразки російського ОВТ, які знищили Сили Оборони у інфографіці АрміяInform

Матеріал вперше було опубліковано на сайті АрміяInform 21 січня та оновлено 14 лютого.

Читайте нас в Telegram
На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

Війська рф посилили штурмові дії на Бахмутському напрямку і стали більше використовувати так звані танки-сараї, обшиті додатковим захистом.

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

Військові рф намагаються проникнути у Красногорівку на Донеччині в цивільному одязі, вдаючи з себе місцевих.

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Протягом доби зафіксовано 108 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 74 авіаційних удари, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Внесок Канади на підтримку ініціативи Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України направлять на закупівлю ракет для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Оборонні операції Сил оборони тривають на Харківщині в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка.

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог протягом дня вдарив 9 безпілотниками та 3 рази обстріляв з артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер

Миколаїв

38 Окрема Бригада Морської Піхоти

Старший бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Стpілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інженер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Командир відділення

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Майстер з ремонту та обслуговуванню безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь