ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зазирнути під землю, побачити крізь стіну, або Як георадарні технології можуть допомогти нашим військовим

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 7 хв. 23 Червня 2023, 11:14

Керівники оборонного відомства та Збройних Сил України неодноразово наголошували на необхідності активізації співпраці науковців та військових щодо розробки та впровадження нових технологій, які допоможуть нашим військовим ефективно виконувати бойові завдання. Це особливо актуально зараз, під час відбиття збройної агресії росії. Саме для пришвидшення процесів опрацювання інноваційних проєктів в інтересах Збройних Сил України в оборонному відомстві створено Акселератор інноваційного розвитку Міноборони (АМО), який організаційно поєднує експертизу, повноваження профільних підрозділів МО України та спеціального Проєктного офісу з використанням сучасних управлінських методів та ІТ-рішень. Заявки щодо співпраці з МО України подаватимуться до Акселератора за принципом роботи «Єдиного вікна» та засобів автоматизації процесів.

Сьогодні ми познайомимо наших читачів з однією з компаній, яка зацікавилася співпрацею з Міноборони і готова запропонувати свою продукцію нашим військових.

Приватна інноваційна компанія ТОВ «Трансієнт Текнолоджіс» займається науковими дослідженнями у галузі георадарних технологій з 1998 року. Її продукція — георадари серії VIY та супутнє обладнання до них. Про роботу ТОВ «Трансієнт Текнолоджіс» ми говоримо з її директором Володимиром Іващуком.

«Підніміть мені вії!»

Володимире Євгеновичу, як створювалася ваша компанія?

Спочатку ми були просто групою ентузіастів, які мали певні напрацювання в галузі георадарних технологій. Спільними зусиллями ми створили наш перший георадар. Придумали йому назву VIY. Пам’ятаєте цитату з гоголівського Вія: «Підніміть мені вії!» Цей пристрій дозволяв, так би мовити, розширити горизонти і побачити те, що не видно неозброєним оком. Наш перший георадар VIY2 започаткував цілу серію георадарів. Сьогодні розробляється вже сьома його модифікація. У 2004 році в українському Севастополі під час науково-практичної конференції ми вперше показали свій георадар.  А юридично компанія створена у 2009 році. Компанія дістала назву «Трансієнт Текнолоджіс» (Transient Technologies). Ми перекладаємо її, «імпульсна або нестаціонарні технології». Тобто ми з самого початку були орієнтовані на надширокосмугові технології, адже на відміну від звичайних радарів, в георадарах використовуються сигнали з надширокосмуговим спектром. Принцип дії георадарів такий: електромагнітна хвиля певного діапазону проникає в товщу ґрунту (чи в стіну) і коли вона зустрічає якусь неоднорідність, на її кордоні відбувається часткове відбиття електромагнітної хвилі. Це відбиття із запізненням приходить на приймальну антену. Завдяки цьому запізненню ми можемо визначити відстань до об’єкта, а в цілому структуру товщі ґрунту чи стіни. Це якщо простими словами і не вдаватися в наукові подробиці.

Сьогодні наша компанія виробляє георадари та співпрацює з компаніями, що надають послуги з георадарного дослідження територій. Георадарний метод дослідження дає можливість виявляти різні неоднорідності у ґрунті в широкому діапазоні глибин. Якщо коротко, то за допомогою нашого обладнання можна проводити пошук підповерхневих металевих та неметалічних об’єктів, досліджувати стіни будівель на наявність внутрішніх дефектів, здійснювати археологічні дослідження, шукати підземні комунікації, виявляти дефекти дорожнього покриття та злітно-посадкових смуг, здійснювати картування геологічних структур на глибині до 30 метрів, визначати рівень ґрунтових вод, досліджувати підземні виробки, визначати товщину льоду та снігового покриву. До речі, з гордістю можу наголосити, що наш георадар вже кілька років працює на українській антарктичній станції «Академік Вернадський». З його допомогою визначають товщину льодового покрову та проводять інші дослідження Південного континенту.

Тобто за допомогою наших георадарів проводяться дослідження непрозорого середовища в різних кліматичних умовах: від Аравійської пустелі до Антарктиди. Маю наголосити, що з усіх геофізичних методів георадарний метод має найбільш високу роздільну здатність і є найбільш продуктивним. Обсяг виконаних робіт на день складає до 3 км георадарного профілю під час пішохідної зйомки та до 20 км під час автомобільної зйомки.

«За допомогою георадара монети не знайдеш»

Ви здебільшого працюєте на вітчизняному чи закордонному ринку?

Недарма назва наших георадарів написана латиницею. Адже 95 відсотків «юзерів» нашої продукції — саме іноземні компанії. На жаль, в Україні ми свою продукцію масово не продаємо. Виключення складають кілька випадків, коли георадари закуповувалися ентузіастами, що досліджували історичні пам’ятки. Відразу зауважу, що за допомогою георадара золоті чи срібні монети не знайдеш, певно тому таким широким попитом вони не користуються. Ще раз наголошу, за допомогою георадара можна дослідити весь об’єкт: як розташований фундамент, як залягають поховання, знайти старовинні дороги, рови навколо замків, давні каналізаційні споруди тощо. Це щодо використання, наприклад, в археології. Також георадари використовуються перед початком будівництва для проведення обов’язкових археологічних досліджень.

За кордоном георадари активно використовуються при роботі поліції, рятувальників, прикордонників. Наприклад, наше обладнання ми тестували в Саудівській Аравії. Там місцеві прикордонники за допомогою георадара шукали тунелі, які риють контрабандисти. У нас, на жаль, георадарні дослідження широко досі не використовуються, тому керівники, які ухвалюють рішення, з певною недовірою ставляться до цих технологій. Натомість, до прикладу, в США на сайтах з пошуку роботи можна зустріти об’яву: «Оператор георадара з тридцятирічним стажем шукає роботу». Тобто там ці технології використовують давно і довели свою ефективність.

«Наші прилади майже вдвічі дешевші за закордонні аналоги»

Ваша компанія є єдиною в Україні, яка виробляє георадари?

Ні. Ми не перші й не єдині. Але, скажімо так, компанії, які займаються геодослідженнями в Україні, можна порахувати на пальцях однієї руки. Щодо нас, то ми вважаємо себе однією з провідних українських компаній в цій галузі. Сьогодні ми виробляємо цілу лінійку георадарів на вісім глибинних діапазонів. Один із наших виробів навіть пройшов відповідну сертифікацію в США, що, повірте мені, досить важко. До того ж наші прилади майже вдвічі дешевші за закордонні аналоги. Слід ще зазначити, що закордонні компанії разом із георадарами продають програмне забезпечення до них. Причому платити за нього доводиться щороку, тобто на їхні програмні продукти накладені певні часові обмеження. Натомість наше програмне забезпечення (яке ми самі ж розробляємо) є безоплатним. Це також досить суттєвий бонус. Переважна більшість компонентів, з яких складаються наші георадари, виробляється в Україні. До того ж ми виробляємо ще й аксесуари для наших георадарів (колісні возики для переміщення, ручки-подовжувачі тощо).

«Маємо вже два прототипи міношукачів, у яких застосовано георадарний принцип»

Яким чином ваші напрацювання можна використовувати у військовій сфері?

Щодо перспектив співпраці з нашим оборонним відомством. Тут ми бачимо два напрямки. Перший — це пошук та ідентифікація мін. Тут ступінь нашої готовності досить високий. Маємо вже два прототипи міношукачів, в яких застосовано георадарний принцип. Один з них ручний, інший призначений для транспортування за допомогою дрона (колісного або той, що літає). До речі, це ще одна проблема. Наразі ми шукаємо такий носій, який би задовольнив наші вимоги. Георадарні технології в наших прототипах міношукачів дозволяють досліджувати ґрунт і шукати саме об’єкти не відволікаючись на дрібні металеві елементи (гільзи, осколки, пивні пробки тощо). І також за допомогою таких приладів можна шукати пластикові міни.   

Другий напрямок — електромагнітні засоби ураження. Простими словами — це прилад, який буде генерувати електромагнітне поле великої потужності для того, щоб виводити з ладу ворожі дрони. Це має бути досить велика система (прототипи таких систем є в США та в Німеччині і, навіть, росіяни заявляли про розробки в цьому напрямку). Ми пропонуємо розробити систему, яка на відстані до 100 метрів буде створювати щільне електромагнітне поле, що буде порушувати роботу електронних схем (попри наявність антен). Йдеться не лише про канали зв’язку, а й про засоби керування дронами.  Наразі ми працюємо над створенням прототипу одного з елементів, з яких буде складатися вся система.

Довідково. Акселератор Міноборони — постійно діючий орган, покликаний прискорювати процеси всередині Міноборони задля лідерства у міл-тек Сил оборони України. Перші результати:

— процес опрацювання заявок від розробників ОВТ до їх кодифікації й допуску до експлуатації — для «зрілих» рішень скорочено до 45 днів;

— процес взаємодії сектору озброєння та військової техніки у комунікації з Міноборони — запровадив «єдине вікно» для запитів від підприємств оборонно-промислового комплексу, розробників-інвесторів озброєння та військової техніки.

Більше про Акселератор — в інтерв’ю заступника Міністра оборони України Володимира Гаврилова.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Зрив будь-яких спроб російських наступальних дій — це нагальний пріоритет

Президент: Зрив будь-яких спроб російських наступальних дій — це нагальний пріоритет

Володимир Зеленський заслухав 8 травня доповідь Міністра оборони Рустема Умєрова та звіт Головкома ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського.

На Сумщині ворога звинувачують у спробах зриву мобілізації

На Сумщині ворога звинувачують у спробах зриву мобілізації

У регіоні, спецслужби рф через спеціальні телеграм-канали впливають на свідомість молоді, яка виконує за винагороду відповідні завдання щодо дискредитації влади та зриву процесу мобілізації.

Українські вибухотехніки отримали 20 позашляховиків від німецького уряду

Українські вибухотехніки отримали 20 позашляховиків від німецького уряду

Передача 20 позашляховиків від Уряду Німеччини для вибухотехнічних підрозділів Національної поліції України відбулася 8 травня.

Президент провів розмову з прем’єром Саудівської Аравії

Президент провів розмову з прем’єром Саудівської Аравії

Володимир Зеленський провів 8 травня телефонну розмову зі спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

На Київщині затримали наркоторговців, які постачали речовини військовослужбовцям

На Київщині затримали наркоторговців, які постачали речовини військовослужбовцям

В Київській області викрили наркоділків, які налагоджували розповсюдження особливо небезпечних наркотичних речовин серед місцевих жителів та військовослужбовців Сил оборони України.

Генсек Ради Європи підтвердила участь у Глобальному саміті миру

Генсек Ради Європи підтвердила участь у Глобальному саміті миру

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич підтвердила свою участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15–16 червня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 22000 до 122000 грн

Київ

Військова частина А0222

Оператор БПЛА 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 50000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Навідник гранатометного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стрілець/чиня-санітар/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО