Запорукою спроможності оперативно обмінюватися тактичною інформацією для обох винищувачів стало використання системи зв’язку Link 16, яку інколи умовно називають «військовий Wi-Fi»…
Ворог не припиняє обстрілювати критичну інфраструктуру України. Не залишається жодної оселі в країні, яку б оминули відключення електроенергії чи припинення постачання газу.
Тож, що приготувати та як харчуватись у разі, якщо немає електрики та газу? Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки радить, що на випадок надзвичайних ситуацій потрібно зробити запас консервів і сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.
Також варто зазначити, що не потребують варіння деякі крупи. Їх достатньо залити водою та залишити на деякий час.
Отже, потрібно мати в запасі ячну, пшоняну, пшеничну, манну, гречану, перлову та вівсяну каші, а також булгур і кускус.

Каші, для приготування яких потрібен окріп:
Ячна каша — залити кип’яченою водою і залишити на 2–3 години;
Пшоняна каша — залити окропом і почекати 1 годину для настоювання;
Пшенична каша — залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30–50 хвилин для настоювання;
Булгур — не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):
Гречана каша — коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч;
Перлова каша — цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора;
Кускус — крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20–30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5–10 хвилин.
Вівсянка (або вівсянка в пластівцях) — для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі — достатньо 20 хвилин;
Манна каша — залити манну кашу холодною водою або молоком, накрити та дати настоятись 15–20 хвилин;
Кіноа — залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4–5 годинам настоювання в термосі.
Підготувала Оксана Уретій
@armyinformcomua
Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.
росія знову атакувала Одеську область ударними безпілотниками. Внаслідок влучань спалахнули пожежі на об’єктах енергетичної та портової інфраструктури.
Головне управління розвідки МО України викрило використання японського, китайського й тайванського обладнання на військових заводах рф — ці дані зібрані завдяки міжнародному OSINT-хакатону й вже лягли в основу нових санкційних ініціатив.
21-річна Настя розпочала службу бойовим медиком у спеціальному загоні 199-го навчального центру ДШВ, який постійно залучають до виконання бойових завдань. Згодом вона всього за тиждень опанувала фах оператора FPV, а нині служить у групі швидкого реагування (QRF).
Загалом за вчора зафіксовано 216 бойових зіткнень.
За минулу добу внаслідок російських обстрілів на Херсонщині загинула одна людина, ще 11 дістали поранення.
від 21000 до 52000 грн
Степанівка, Сумська область
Запорукою спроможності оперативно обмінюватися тактичною інформацією для обох винищувачів стало використання системи зв’язку Link 16, яку інколи умовно називають «військовий Wi-Fi»…