ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як тривала підготовка українського війська протягом року

Актуальна тема
Прочитаєте за: 5 хв. 24 Серпня 2022, 9:16

До Дня Незалежності України АрміяInform згадує основні події, які відбулися у сфері підготовки військ. Що зроблено від 24 серпня минулого року до сьогодні? Та чи припинилася підготовка наших воїнів після початку повномасштабного вторгнення? Про це у нашому матеріалі.

«Об’єднані зусилля – 2021», Rapid Trident та оцінювання наших підрозділів за стандартами НАТО

Почати потрібно з того, що восени 2021 року в ЗСУ було запроваджено 303 стандарти НАТО. Значну частку роботи в рамках процесу євроатлантичної інтеграції становило впровадження практик, принципів та стандартів Альянсу. Запроваджені стандарти застосовуються у таких галузях, як воєнна політика, безпека та стратегічне планування, операції та бойові дії, розвідка, інформаційні та психологічні операції, зв’язок, розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, стратегічні комунікації та гендерні перспективи.

Також неможливо обійти увагою, що восени минулого року було створено перший в історії штатний навчальний підрозділ сержантського складу при Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського — Курс лідерства сержантського (старшинського. — Ред.) складу. Скорочено — КЛСС. Підрозділ вивчатиме передовий досвід підготовки сержантів, зокрема іноземний. Аналізуватиме його та забезпечуватиме впровадження до системи підготовки сержантів Збройних Сил України. Опрацьовуватиме відповідні стандарти підготовки та навчальні програми, навчально-методичні матеріали для проведення курсів. Створення КЛСС — це фінальний етап завершення формування всієї системи сучасних навчальних інституцій сержантського складу Збройних Сил України.

Визначною подією для ЗСУ стало проведення стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля – 2021». Зокрема під час їхнього проведення майстерність у виконанні навчально-бойових завдань демонстрували пілоти українських винищувачів Су-27 та багатоцільових винищувачів Королівських військово-повітряних сил Канади CF-18 Hornet. Підтримку діям військ на землі надавали пілоти гелікоптерів Мі-24 та багатоцільові вертольоти Sikorsky UH-60 Black Hawk Збройних сил Словацької Республіки.

У рамках навчання підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗСУ, озброєні зенітними ракетними комплексами «Оса-АКМ», провели бойові стрільби по повітряних мішенях. Підрозділи відпрацювали висування із захищених позицій у заданий район, розгортання та знищення малорозмірних літальних апаратів. 

Окрім цього, на «Об’єднаних зусиллях – 2021» наші кораблі та катери зі складу корабельної десантної групи здійснили перехід морем у строях та ордерах. Відпрацювали організацію протиповітряної та протикатерної оборони, артилерійські стрільби, заходи протипідводної й протидиверсійної боротьби та висадку морського десанту на необладнану ділянку узбережжя. 

Особливістю командно-штабних навчань було широке залучення генералів, адміралів та офіцерів НАТО для практичної роботи на пунктах управління стратегічного та оперативного рівнів. 

Так само торік під загальним керівництвом командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського відбулися багатонаціональні українсько-американські військові навчання Rapid Trident – 2021. У заході взяли участь воїни п’ятнадцяти країн світу. Під час навчань провели оцінювання наших підрозділів за стандартами НАТО 2-го рівня — роти РХБ захисту та тактичної групи ССО ЗС України.

Підготовлено фахівців для іноземного озброєння NLAW, Carl Gustaf, M777, Panzerhaubitze 2000, M240, Browning M2… Перелік буде великим

Попри повномасштабне вторгнення від 24 лютого ЗСУ не припинили підготовку підрозділів.  

Перше, про що маємо згадати — підготовка фахівців для роботи з іноземними зразками озброєння. Ще до вторгнення в ЗСУ вже були спеціалісти, які вміли працювати з ПТРК Javelin. Згодом до них додалися спеціалісти, які опанували NLAW, Carl Gustaf, AT4 тощо. Адже в Україну це озброєння почало надходити у великій кількості. Те саме стосується й артилерії. Багато українських розрахунків підготовлено для роботи з M777, L119, Panzerhaubitze 2000, CAESAR, Krab, Zuzana та іншими. З кулеметами іноземного виробництва та сама історія — M240, UK vz. 59, Browning M2 та інші зразки вже впевнено тримають у руках наші воїни. І цей перелік можна продовжувати…

Посилено увагу й до підготовки з тактичної медицини. Нині інструктори менше часу приділяють вивченню теорії. Більше — зосереджуються саме на практичних відпрацюваннях. Часу дуже мало, а підготувати військовослужбовців потрібно якомога швидше, результативніше. Готують наших воїнів так, щоб, як мінімум, вони вміли надавати домедичну допомогу собі та товаришам на рівні вмісту індивідуальної аптечки. 

Цього року багато військовослужбовців прийшло до підрозділів Сил ТрО ЗСУ. З ними триває найінтенсивніша підготовка, адже частина з цих військових ще вчора були цивільними людьми. Інструктори, які працюють із Силами ТрО, кажуть, що у вогневій підготовці, практичній стрільбі вони відходять від радянських підручників, і наші воїни тепер стріляють досить добре — у парах, у трійках, у четвірках. Також досвід показав, що військові повинні вчитися «читати» карту. Тому до переліку дисциплін входить топографія. Обов’язковою є й інженерна підготовка. Військовослужбовці повинні знати, як «працюють» боєприпаси, який радіус ураження, наприклад, міни або гранати, як врятуватися, використовуючи рельєф місцевості. Це практично відпрацьовується в підрозділах у складі відділення, взводу та роти. Так само військовослужбовців навчають і того, що можна забути поснідати чи пообідати, але не можна забути окопатися.

Також нині військовослужбовців ЗСУ готують діяти в урбанізованій місцевості. І не тільки вміти вести бій, а й рятувати побратимів, які опинились під завалами.

Окрім цього, у деяких підрозділах уже розпочалася спеціальна підготовка військовослужбовців, під час якої підвищуватимуть рівень майстерності водіння наших воїнів та розвиватимуть їхні контраварійні навички.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер (621 ОНБ)

від 21000 до 21000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Водій

від 21000 до 50000 грн

Балта

Військова частина А1559

Сапер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Фельдшер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"