ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Засушений хліб як згадка про трагедію на Київщині

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Травня 2022, 17:12

Минуло майже два місяці, як місто Буча було деокуповано. Скільки б не минало часу злочинам російських військових у цьому місті на Київщині немає давності. Нагадаю, кожен п`ятий бучанець, який залишався в місті під час окупації був вбитий. Тисячі скалічених людських доль, сотні знищених будинків мешканців цього міста. АрміяІнформ продовжує збирати свідчення людей, які пережили окупацію у Бучі.

Андрій Скакалов корінний бучанець. Він разом із сім`єю всю окупацію залишався у Бучі. Чоловік за професією пекар-технолог. У мирний час випікання хліба було його основною роботою, а під час окупації рідного міста – порятунком для багатьох людей, бо через російську навалу місто майже місяць було заблоковано, харчі не завозились.

– А чому Ви і Ваша сімя не виїхали з міста?

Спочатку не передбачали масштабу загрози та трагедії для містян, а пізніше вже було пізно, не хотіли ризикувати. Адже багатьох, хто намагався виїхати з Бучі під час окупації міста, росіяни розстріляли. Серед загиблих чимало жінок і дітей…Ми вирішили – всі залишаємося вдома…

– А яка у Вас сімя?

Дружина, двоє діточок – 5-ти та 12-ти років, батьки та сестра.

– Коли у місті став гостро відчуватися дефіцит харчів?

–  Фактично наприкінці лютого, адже після вторгнення у місто росіян, харчі вже не підвозили. Ми мали певні запаси продуктів, але найгостріше відчувався дефіцит хліба. За кілька днів запаси закінчились і ніхто вже хліб не підвозив. До речі, за всю окупацію Бучі до міста дійшов лише один гуманітарний конвой, і то більшість його забрали росіяни…

Автомобіль Андрія Скакалова, посічений уламками від ворожих снарядів

Розкажіть, як сформувалась у ті дні ваша бригада пекарів?

– У ті дні міський голова Анатолій Федорук почав шукати людей, які змогли б випікати хліб для тих, хто залишився у місті. Ми ж були відрізані від Києва. Продукти харчування доставляти вже було неможливо. Я відгукнувся, це ж моя професія. Вибрали місце, «новус» був найоптимальнішим варіантом. Магазин вже був порожнім, але все необхідне обладнання для випікання хліба було. Муку привозили місцеві підприємці та наш міський голова.

– Велика команда добровольців-пекарів зібралася?

– У перший вечір нас було 5 чоловік, ми прибрали приміщення  і підготували все необхідне для того, щоб запустити пекарню. У магазині не було води, цю проблему вирішили буквально за ніч. Наступного дня ми приступили до роботи. Коли люди дізнавалися про те, що у «новусі» печуть хліб, бажаючих допомагати ставало більше. Більшість з них,  люди без досвіду роботи у пекарні, тому доводилось навчати.  Згодом на зміну вже заступало близько 20 чоловік. Було дві робочих зміни – денна і нічна. Майже кожен день були різні люди.

– Скільки хліба випікали?

– За добу близько п`яти тисяч буханок хліба. Це був звичайний батон, найлегше і найшвидше, що ми могли робити.

– Страшно було пекти хліб за тих обставин?

– Ми співали пісень, щоб трохи розрядити обстановку та випікали хліб. На той момент це було небезпечно, але у цьому була велика необхідність. Водночас, і вдома сидіти було морально важко і також небезпечно. Один з днів, став особливо пам’ятним. Неподалік магазину, де була пекарня, точився бій. Магазин прошивали кулі. Тоді ми припинили роботу. Було чути гуркіт техніки та вибухи.  Ми сховалися в одному з приміщень і лежачи дочекалися ранку.

– А як ви пекли хліб, коли не стало електрики у місті?

– Через це і зупинилася робота пекарні. В останній день роботи ми випекли п`ять з половиною тисяч буханок хлібу. Два тижні поспіль я з бажаючими розносили хліб по місту.

Фото машини Машина Андрія, з слідами від осколків снарядів

– Але ж ходити по місту було небезпечно, ви ж бачила тіла вбитих бучанців на дорогах…

– Кожен раз коли я виходив, то не знав чи повернуся додому, нас могли легко розстріляти, як багатьох бучанців. Але ми знали, що багатьом людям конче потрібен хліб, то ж Бог нас оберігав…Після окупації міста багато хто, кому ми приносили хліб, дякували зі сльозами на очах. Тоді люди економили харчі і сушили хліб на сухарі.  Нині, ці скибочки сухарів нагадують їм про пережите жахіття в Бучі…

– Який момент був найстрашнішим для Вас за час окупації?

– День коли я почув від рашистів « в больнице никого нет», адже я знав, що там мої рідні – мати та сестра. Це стало справжнім шоком. Пізніше росіяни нікого не підпускали до лікарні, а тим, хто наважувався підійти зав`язували скотчем очі і кудись виводили. Я відійшов і зачекав навпроти лікарні. Через певний час побачив як з будівлі виходять люди. Серед них були моя мати і сестра, моєму полегшенню та радості не було меж.

– А що вони робили у лікарні?

– Моя мама разом з іншими жінками готувала їжу для хворих і тих, хто перебував у міській лікарні. Сестра надавала першу медичну допомогу. Вона фельдшер, вона відмовився від евакуації. З медичного персоналу в лікарні залишалося менше десяти осіб. Дружина завжди була з дітьми. Я постійно дуже хвилювався за рідних, але їх присутність додавала мені сил.

Чим ви зараз займаєтесь ?

– Нині продовжую працювати за професією у пекарні одного з торгових центрів Києва.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення далекого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба за контрактом, стрілець

від 20000 до 50000 грн

Львів, Львівська область

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник інженерної служби

від 30000 до 60000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Такелажник, військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Тракторист, військовослужбовець

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Командир відділення у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область