ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Харківський тероборонець «Кузнечик» вміє керувати БМП за допомогою однієї ноги та милиці

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Квітня 2022, 13:12

Леонід на псевдо «Кузнечик» — воїн одного з батальйонів ТрО, що боронить від окупантів Харків. До російсько-української війни він був пересічним громадянином України — мав родину, працював водієм, переживав свої радощі й негаразди і ніколи не замислювався про можливу війну з північним сусідом. Хоча і «мав зуб» на московитів — свого часу його працьовиті заможні предки були «розкуркулені» та піддані репресіям.

17 березня 2014 року під час першої хвилі мобілізації він одним із перших прийшов до військкомату, де отримав направлення до окремої механізованої бригади «Холодний Яр» на посаду водія. Разом із побратимами «відвідав» найгарячіші місця на сході країни — Авдіївку, шахту «Бутівка» тощо. Вже там опанував керування БМП.

— Маю хист до водіння будь-якої техніки, що рухається по землі, — усміхається чоловік.

Бойове хрещення воїна відбулося поблизу населеного пункту Верхня Кринка, що неподалік Іловайська. Леонід розповідає, щойно його підрозділ прибув на позиції, був підданий нещадному обстрілу ворога з мінометів та ворожої артилерії. Тоді ЗМІ «квазі-республік» у кращих традиціях брехливої пропаганди прозвітували, що українських захисників було оточено та знищено, але це зовсім не відповідало дійсності…

— Було багато поранених, багато крові, але й ми не лише показали зуби окупантам, а й вийшли з оточення разом із нашою технікою.

Воїн розповідає, що командир вивів тоді підлеглих бродом через річку, про яку не знав ворог. Керувався офіцер мапою часів Другої світової війни…

1 лютого 2015 року Леонід разом із побратимами брав участь у боях за шахту «Бутівка» — цей район був і залишається важливим як для української сторони, так і для окупантів, адже поблизу розташовані кілька важливих транспортних розв’язок. Того дня українські військові намагалися захопити ділянку вчетверте. І ось вже наприкінці вирішальної битви, коли над шахтою був піднятий український стяг, Леоніда наздогнала ворожа снайперська куля. Поранення прийшлося у верхню частину стегна, було пошкоджено велику кровоносну судину.

— Надати першу допомогу собі я був не в змозі — мабуть, знепритомнів. Коли побратими доставили мене до лікувального закладу, крововтрата була така, що кілька разів зупинялося серце. Це диво, що лікарі врятували мені життя! — пригадує «Кузнечик».

На жаль, наслідки поранення були страшні — ногу прийшлося ампутувати по верхню третину стегна.

Впертості цього українського захисника можна позаздрити. Реабілітація «Кузнечика» тривала 40 днів, а вже на 41-й покалічений, але незламний український воїн здійснив першу поїздку на БМП в новому амплуа — керуючи бойовою машиною за допомогою однієї ноги та милиці.

— Ще коли перебував на лікарняному ліжку, я розмірковував, як мені буде зручно керувати. Милиця стала моєю правою ногою, якою я витискаю педаль газу. Тепер із впевненістю можу сказати, що однієї ноги достатньо, аби впоратися з будь-якою броньованою технікою — і БМП, і танк, і МТЛБ тощо.

… А далі було кілька років мирного життя. За цей час Леонід встиг побудувати власну справу, за можливості допомагав українській армії як волонтер. Але вже за кілька днів після повномасштабного вторгнення росії він «штурмував» місцеві ТЦК та СП з вимогою призвати його.

Для впертого воїна  зробили виняток — на даний час «Кузнечик» активно бере участь в обороні Харківського регіону, виконуючи бойові завдання у складі одного з батальйонів ТрО та планує боротися з окупантами до перемоги, а вона — за Україною, впевнений Леонід.

— Наразі я служу на посаді водія. Виконую різні завдання — від евакуації поранених воїнів до перегону ворожої техніки. Якось місцеві трактористи повідомили, що в них у районі стоїть «Гвоздика» та БРМ окупантів, яку ті були змушені покинути через брак пального. Ми взяли із собою мастило, пальне, я швиденько розібрався, як ними керувати, хоча до цього не стикався з такою технікою. Тепер вони служать на користь ЗСУ.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Водій-гранатометник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стаpший механік-водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор відділення автоматизації

від 25000 до 65000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

оператор дрону/квадрокоптеру

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область