ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дерусифікація топонімів в Україні: на розгляд Верховної Ради внесли відповідний законопроєкт

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Квітня 2022, 8:08

Проєкт Закону № 7253 та детальний аналіз географічних назв населених пунктів для аргументованого обґрунтування необхідності ухвалення акта готувалися ще раніше, але його реєстрації як офіційного законопроєктузавадила війна. Широкомасштабне вторгнення російських загарбників у суверенну Україну змусило не лише внести у зміст проєкту Закону певні корективи, а й переконливо підтвердило потребуневідкладного ухвалення змін до топонімічного законодавчого поля України, які мають забезпечити деколонізацію та впорядкування використання урбанонімів.

Документ від імені 50 співавторів вніс член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

На всіх етапах існування імперсько-російська та радянсько-комуністична системи продумано нав’язували на теренах, де їм вдавалось укоренитися, свої політоніми й топоніми, русифікуючи в такий спосіб місцеве життя та розчиняючи корінну ідентичність в імперському наративі, — зазначається в пояснювальній записці до проєкту Закону. — Українцям судилося практично всюди на своїй землі побачити маркування Москвою української території топонімами, які були чужинськими для нас і підміняли нашу національну самобутність. Правителі цієї системи знали, що роблять, насаджуючи нам, українцям, свої назви, свої імена, свої так звані геройства й цінності: їхнього, радянського, російськогомало бути багато скрізь, на кожному кроці, щоб кияни, харків’яни, запоріжці, полтавчани, в кожному великому місті чи в декілька тисяч жителів селищі змалечку звикали до цих назв як до рідних, своїх, невіддільних.

Війна, що прийшла до нас зі сходу вісім років тому, що вибухнула з новою силою на світанку 24 лютого 2022 року і розв’язана російським агресором під надуманими гаслами та метою «демілітаризації й денацифікації», а насправді заради винищення нашого мирного народу й нашої української цивілізації, набатом нагадує всім нам: тільки раби можуть називати свої вулиці, площі та проспекти іменами завойовників!

Автори законопроєкту впевнені, що без звільнення від такого топонімічного спадку годі сподіватися на незворотність так тяжко вистражданих змін і реформ. Процвітання суспільства не може настати у викривленому, деформованому гуманітарно-культурному просторі. Багатими та справді вільними стають лише ті країни, які сповідують свою національну систему цінностей. У чужій парадигмі вони можуть бути лише придатками.

Для сучасної України декомунізація та деколонізація — це дещо важливіше, ніж просто позбавлення від рудиментів радянського минулого у вигляді комуністичних топонімів, пам’ятників вождям чи назв чужих міст, річок, гір та імен. В нинішніх умовах цей процес означає деколонізацію й дерусифікацію в цілому, що дорівнює самозбереженню нації.

В умовах розв’язаної Росією широкомасштабної війни, яка супроводжується тисячами смертей наших співвітчизників, несамовитимидезінформаційними атаками та пропагандистськими витворами, які виставляють Україну як безжального агресора, що нібито атакує свою територію (!), у жодну логіку не вписується назва вулиці Московська в центральній частині Києва. До речі, на цій вулиці є музей української діаспори.

Безліч «московських» топонімів ів Харкові, який одним із перших українських міст зазнав ракетно-бомбових ударів російських окупантів і чи не найбільше потерпів від них: цілий район міста — Московський — увічнює столицю держави-агресора, таку ж назву мають проспект, вулиця, в’їзд, а ще суто харківські винаходи топонімічного підлабузництва — вулиця Маломосковська, провулок Старомосковський. Загалом у Харкові щонайменше 250 урбанонімів названі на честь російських міст, річок і районів.

У Росії налічується 89 адмінцентрів і 50 з них увічнені в Запоріжжі! В додаток ще 135 запорізьких вулиць і провулків названі на честь російських міст. Не менш разюча диспропорція в топонімах Кривого Рогу, більше ніж 165 вулиць якого названі на честь російських міст, і лише 62 — українських, 38 — міст європейських країн. Список цей можна продовжувати.

Географічні назви — назви міст, селищ, сіл та їхніх вулиць — це наше державне багатство, один з елементів історичної пам’яті народу, — відзначають автори законопроєкту. Вони певною мірою зв’язують нас із біографією десятків попередніх поколінь, які проявляли трудову звитягу та жертвували своїми життями заради кращої долі. Досить згадати Хортицю, Новгород-Сіверський, Конотоп, Батурин, Крути, Переяслав, Володимир, Галич, Хотин, Берестечко, Фастів, Полтаву, Умань, щоб в уяві постали цілі епохи української історії, оповиті легендами, героїзмом, самопожертвою й оспівані в думах.

В умовах війни топоніміка сприймається як зброя. За нинішніх обставин розв’язаної проти нас війни російська топонімічна армада, що зосереджена на мапах наших міст і селищ, теж воює проти України! У площині десятиліттями законсервованої на українських теренах зросійщеної та змосковщеної топоніміки сьогодні проходить ще одна з ліній фронту в багаторічній російській експансії проти нашої незалежності, суверенітету, цілісності.

Народні депутати, які працювали над проєктом Закону, вважають, що він буде спрямований на деколонізацію топоніміки та заборону використання у населених пунктах України географічних назв та символіки держави, яка вчинила збройну агресію проти України.

На прохання АрміяInform прокоментував законопроєкт один з його авторів — помічник-консультант народного депутата України Василь Білан, полковник у відставці, заслужений журналіст України, перший головний редактор газети МОУ «Народна армія»:

— Ухвалення цього Закону зачіпає без винятку кожного з громадян України — і військового, і цивільного. Адже на вулицях — які на тридцять першому році української незалежності й восьмому році російської агресії досімають назви та імена російських міст, гір, річок, озер і навіть нікому не відомих сіл, письменників і поетів, маршалів і генералів, які ніяким чином не мали стосунку до України, — живемо ми, українці. І всім нам не має бути байдуже — чому ця чи інша вулиця має назву російського міста, звідкіля йу 2014 році, і знову у 2022-му приперлися ворожі десантники, щоб взяти Київ з північного заходу, влаштувавши справжній геноцид у Бучі, Ірпені, Гостомелі. Біля тисяч таких назв сьогодення ставить справедливе запитання «Чому? Навіщо?».

Якщо донедавна хтось, особливо старшого покоління, міг заперечити нагальність перейменування топонімів, скажімо, з прізвищами російських письменників, поетів, вчених, то за місяць останньої збройної агресії в Україні всі ми, як і весь світ, побачили, що путінські «миротворці» буквально зрівнюють із землею вулиці з назвами «Толстого», «Пушкіна», «Некрасова», «Матросова» і сотень їх подібних, розстрілюючи й розтоптуючи ці імена, підтверджуючи цим самим, що ці імена не мають жодної цінності навіть для них.
За час підготовки законопроєкту було проаналізовано тисячі топонімічних назв, які мають російсько-чужинське походження. І часто-густо створювалося відчуття, що ми продовжуємо жити на околиці російської імперії, майже в тотальному оточенні носіїв «русского міра», які підсвідомо впливають на світогляд наших громадян, щоденно підкреслюють нашу меншовартість.

Днями в інтернеті поширили фотомонтаж: вулиця Костромська в Рівному, а у фотовставці— символ Z — на центральній площі міста Костроми в РФ (звідки 331-й десантний полк відправлявся у 2014 році під Іловайськ, а в лютому 2022-го на захоплення Києва). Які аргументи можуть стримувати владу цього українського міста, як десятків інших населених пунктів, від нагального перейменування таких вулиць?

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир міномета

від 25000 до 125000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Технік, військовослужбовець

від 20000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Оператор безпілотного летального апарату

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Розвідник розвідувального взводу

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область