ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Тренінг із розвитку психологічної стійкості для ветеранів відбувся у Дніпрі

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Грудня 2021, 17:13

Найперший, хто може допомогти людині у складній ситуації, – вона сама. Для цього необхідно отримати підготовку грамотного реагування на несприятливі чинники. Зорієнтуватися щодо правильної стратегії дій можливо або за наявності фахових знань, або за оперативного спрямування до відповідного спеціаліста.

Тож інструментарій «швидкої психологічної допомоги» ветеранам російсько-української війни надали Василь Антоняк та Наталія Стадніченко. Дніпро – третій із серії міст у програмі тренінгів від громадської організації «Вільний вибір», що є складовою програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

– Наша мета полягає в тому, щоб не лише навчити воїнів стежити за своїм психічним здоров’ям, але й об’єднати усіх у єдину спільноту, де надають підтримку за принципом «рівний – рівному», – каже тренер Василь Антоняк.

Що значить ресоціалізація після участі в бойових діях, чоловік знає не з посібників. Практично без допомоги сторонніх ветеран пережив складний період адаптації. Як зізнається, до психологів йти не мав бажання, а побратими не розуміли причин емоційної напруги. Аби дослідити, зокрема, власну проблему з наукової точки зору, захисник вступив до Києво-Могилянської академії на спеціальність «Психологія». Після завершення факультету у 2019 році Василь почав застосовувати набуті навички в роботі з підтримки психологічного здоров’я демобілізованих.

– Когнітивно-поведінкова терапія – один із найефективніших та найбільш досліджених методів психології та психотерапії, тому ми беремо з нього прості техніки, які можуть використовувати люди без психотерапевтичної освіти, щоб ефективно підтримати себе та побратимів, – говорить тренерка Наталія Стадніченко.

Не кожна людина, яка побувала на війні, потребує психологічної допомоги, мовлять спеціалісти.

– Особистість є носієм унікального досвіду, що може бути травматичним з огляду на пережиті події, – пояснює Василь Антоняк. – Певні інструменти, ефективні на війні, діють у цивільному житті інакше, і часто людина не може знайти їм застосування. Допомога в соціалізації є стратегічним завданням – здобуті знання слід спрямовувати в конструктивні напрямки цивільної діяльності.

Психологічну адаптацію необхідно розпочинати ще під час вступу до армії, вважають ветерани.

– На початку військової служби рекруту, окрім пояснення умов та специфіки власне професійної діяльності, потрібно вказувати і на трансформацію світоглядних установок, – зауважує військовослужбовиця Світлана Чабанова. – Зміна системи цінностей спричиняє численні метаморфози свідомості, які перешкоджають відновленню комунікації з невоєнним середовищем. Тому на етапі звільнення необхідно здійснювати декомпресію, створюючи для людини буферну зону перед зустріччю із мирним життям.

Офіцер Андрій Компанієць, який за мобілізацією воював у складі бригади «Холодний Яр», зізнається: відносно швидко вдалося відновитися завдяки робочому колективу, який зрозумів і психологічно підтримав колегу після повернення з війни.

– Досвід, здобутий на фронті, підлягає повторному осмисленню. Необхідно розуміти, як реагувати на поточні виклики та стресові ситуації, не ставлячи їх у єдину причинно-наслідкову конструкцію із війною, – описує важливість тренінгу воїн.

Доброволець Ігор Бондаренко, поранений під Дебальцевим, вважає, що учасник війни адаптується до мирного існування завдяки опрацюванню фантомних болів.

– На війні люди потрапляють у шокову ситуацію та отримують перманентний стрес, вийти з якого швидко – неможливо. Війна закорінюється у свідомості людини на все життя, і можна лише мінімізувати наслідки психологічних травм. Людей треба повертати ментально і емоційно, – ділиться думками ветеран.

Одностайно погоджуються військовослужбовці з необхідністю впровадження офіційної системи психологічної реабілітації для учасників бойових дій. Аргументують це масштабністю та терміновістю питання. Адаптація захисників до мирного простору є загальнонаціональним завданням, покликаним оборонити від психологічних проблем тих, хто від загибелі захистив наші життя.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Мінометник (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бухгалтер (621 ОНБ)

від 21000 до 21000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Командир стрілецького взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП