ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

До Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні проведуть акцію «Запали свічку»

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Листопада 2021, 10:20
Фото: Дмитро Юрченко/АрміяInform

27 листопада — День пам’яті жертв Голодомору

Щорічний День пам’яті жертв Голодомору 1932‒1933 років відзначатиметься у суботу, 27 листопада. Загальнонаціональні заходи та інформаційна кампанія розпочалися ще за кілька тижнів до цього дня.

Нагадаємо, що акт геноциду українського народу здійснений радянським та партійним керівництвом через організацію штучного масового голоду, жертвами якого стали мільйони українців на території Української СРР та Кубані. Як зазначає Український інститут національної пам’яті, очільники ВКП(б) та уряду СРСР запровадили «насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення». У 2006 році визнання Голодомору 1932‒1933 років геноцидом українського народу закріплене Законом України, а 2010-го постановою Апеляційного суду Києва винними в організації Голодомору визнані Сталін, Молотов, Каганович та інші керівники радянської імперії.

Цьогорічна інформаційна кампанія до 88-х роковин Голодомору особливий акцент робить на темі дітей як найвразливішій категорії жертв сталінського геноциду, які становлять майже половину загиблих. Тож організатори відзначення Дня пам’яті розмістили вуличну соціальну рекламу «Пам’ять, що рятує: голоси правди», 18 листопада відбулася публічна дискусія про демографічні втрати України внаслідок Голодомору, 23 листопада проведуть круглий стіл: «Як говорити з дітьми про Голодомор» тощо.

Національний музей Голодомору-геноциду

До кампанії долучаються й закордонні українські діаспори та інші люди й організації, які нас підтримують: наприклад, 16 листопада пам’ять жертв Голодомору вшанувала діаспора в Лос-Анджелесі, у Вашингтоні відкрилась унікальна виставка «Голодомор: очима українських художників», у Німеччині та інших країнах з ініціативи посольств України проводиться Місяць пам’яті про жертв Голодомору 1932‒1933 років та багато іншого.

Окрім загальнонаціональних та закордонних заходів, роковини Голодомору вшановують і спеціалізовані заклади. Насиченими на події стали останні тижні для Інституту дослідження Голодомору, який від 2018 року займається науковими дослідженнями з історії Голодомору та масових штучних голодів (1921‒1923 і 1946‒1947 років). У бесіді з журналістами АрміяInform директорка Інституту пані Світлана Маркова, зокрема, порадила відвідати Національний музей Голодомору-геноциду, де проводиться дуже цікава реекспозиція — ґрунтовне оновлення виставлених матеріалів.

Світлана Маркова в Національному музеї Голодомору-геноциду

— Реекспозиція надзвичайно змістовна, вона емоційна, але й наукова, — розповідає докторка історичних наук. — Її варто взагалі переглянути усім українцям!

Науковий напрямок діяльності Інституту зумовлює заходи, які організовують його працівники до Дня пам’яті жертв Голодомору. За словами Світлани Василівни, нинішній період інформаційної кампанії розпочався ще у вересні — з тематичного форуму, далі була згадана реекспозиція музею, прямі ефіри, вебінари, подкасти тощо. Тижні перед Днем пам’яті теж присвячені масовим заходам.

— 22 листопада, у вівторок, у Залі пам’яті Національного музею Голодомору-геноциду відбудеться презентація безплатного навчального посібника для вчителів «Голодомор 1932‒1933 років — геноцид української нації», — повідомила Світлана Маркова. — 25 листопада, в п’ятницю, в онлайн-режимі триватиме V Міжнародна науково-практична конференція «Інтердисциплінарні підходи у дослідженні Голодомору-геноциду»…

Крім того, Музей залучається до акції «Запали свічку», але проводить й власну акція — спрямовану на збір свідчень, фото та відеоматеріал про часи Голодомору: «Ми хочемо сконцентрувати спогади в єдиному місці, поки це ще можливо зробити», — ділиться планами Світлана Володимирівна.

Традицію вшановувати жертв Голодомору засвіченою у вікні свічкою започаткував американський історик Джеймс Мейс, який у 1986‒1987 роках очолював Комісію Конгресу США зі збору свідчень очевидців голоду. Слова історика нині можна прочитати на стіні Зали пам’яті музею: «Україна належить до тих країн, які у своєму підтоталітарному минулому пережили одну з найбільших трагедій в історії цивілізації — геноцид».

27 листопада о 16:00 запали свічку пам’яті й у своєму вікні!

Фото: Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Автомеханік

від 25000 до 60000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Офіцер-психолог

від 20000 до 100000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Оператор ПТРК, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник зарядно-акумуляторної станції

до 22000 грн

Житомир

Військова частина А1724

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область