ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Проблеми звільнення українських військовополонених обговорили у Львові

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Листопада 2021, 11:51

Днями АрміяInform повідомляла, що у Львівському муніципальному мистецькому центрі триває виставка польської фотомисткині Вікторії Войчєховської «Іскри», присвяченої воїнам АТО/ООС.

Також було зазначено, що в межах експозиції, яка триватиме до середини грудня, відбудеться низка зустрічей та дискусій, присвячених різним аспектам соціально-психологічної роботи та допомоги учасникам російсько-української війни та членам їхніх родин.

Сьогодні виставку «Іскри» відвідали матері українських захисників та патріотів, що роками перебувають у полоні російських окупантів.

До Львова їх приїхало п’ятеро. Усі з різних міст, проте з однаковою історією: їхні сини за різних обставин опинилися в застінках російських окупантів.  Разом із дружиною міського голови Катериною Кіт-Садовою та радником міського голови Львова з питань взаємодії з учасниками АТО/ООС капітаном запасу Тетяною Науменко вони обговорили питання, які потребують негайної реакції суспільства та влади.

Зокрема, зі слів Алли Макух, яка є головою ГО «Всеукраїнський громадський рух матерів та родичів учасників АТО «Берегиня», у процесі звільнення наших хлопців та дівчат із ворожих в’язниць є багато моментів, що потребують вирішення. 

Зокрема, потребує активізації робота профільної комісії з питань пошуку таких осіб. Крім того, в Україні потрібно створити єдиний державний реєстр комбатантів, не комбатантів та проукраїнських патріотів, репресованих російськими окупаційними силами для того, аби розуміти, скільки саме людей перебуває в полоні. Зрештою, слід повернутися до розгляду  законопроєкту про визнання заручників кремля та військовополонених і захисту їхніх прав, до створення якого були дотичні й родичі бранців російських окупантів. 

– Мій син за станом здоров’я не міг воювати. Але він був учасником Євромайдану в Полтаві. Звідти ще з двома хлопцями став возити волонтерську допомогу нашим воїнам. Сталося так, що у 2014 році його схопили люди ватажка Козіцина і відтоді понад сім років він є бранцем, – розповідає Лідія Місюренко з Полтави.

Аналогічна історія і в Олени Сугак із Кривого Рогу. Її син Руслан був воїном у батальйоні «Кривбас». Зник під час виходу з оточення в Іловайську. Є свідчення, що хлопця бачили спочатку в тюрмі в Донецьку, а потім у в’язниці російського Ростова на Дону.

Серед існуючих кризових питань, які були порушені під час обговорення, – питання матеріальної підтримки сімей заручників, які вимушено залишилися без годувальників. І якщо родинам військових, що потрапили до рук російських окупантів, здійснюються виплати, то, припустимо, родини некомбатантів, яких утримують у заручниках, позбавлені державної підтримки. 

– Дві чи три області в Україні на комунальному рівні здійснюють підтримку таких родин, – говорить Лідія Місюренко.

До слова, у Львові саме таких адресних програм допомоги поки що не має. Хоча 14 мешканців міста та області в різні роки опинилися в московських буцегарнях. 

– А ще є хлопці, які пішли воювати, не маючи жодної рідні. Відтак, потрапивши в полон, вони не мають можливості бути повернутими Україні в рамках обмінів через те, що заявити про зникнення людини існуюча бюрократична ситуація дозволяє тільки людині-родичу, – розповіла Алла Макух.

Матері військовополонених у Львові планують провести в комунальному закладі ЛОР «Будинок воїна» виставку світлин тих, хто нині перебуває в російському полоні. Вона має назву «Ми вас шукаємо, ми вас чекаємо, не забуваємо…»

Хоча, як стверджують матері полонених військових, уже бракує сил виходити до людей з портретами своїх полонених дітей. Невизначеність їхньої подальшої долі – найгірше, що може статися. 

Тетяна Науменко, як радник міського голови Львова, запевнила, що міська влада докладе максимум зусиль, аби ці проблемні питання були почуті й була відповідна реакція  відповідальних осіб держави.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Помічник начальника автомобільної та електрогазової служби

від 28000 до 32000 грн

Васильків, Київська область

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Начальник аптеки, фармацевт, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП