ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Найстаріше україномовне видання у США «Свобода» отримало премію від Фундації Антоновичів

Blogger pool Міжнародне співробітництво Новини Новини світу та України Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 1 Листопада 2021, 16:44
Перший примірник україномовної газети в США

Лише вдруге за 40 років існування премії, що надається за літературні твори українською мовою або про Україну та за українознавчі наукові дослідження, цього року відзначена не особа, а видання – газета «Свобода», яка була заснована 11 вересня 1893 року у США Григорієм Грушкою.

Як повідомила пані Посол України у США Оксана Маркарова, 30 жовтня у приміщенні дипмісії у Вашингтоні відбулась щорічна церемонія вручення премії від Фундації Омеляна та Тетяни Антоновичів. Премію, яка включає грошову винагороду, вдруге за всю історію її існування отримала організація, а не особа. У 1992 році цією премією було нагороджено видавництво «Літературна Україна». Цього року «Свобода», яка є однією з найдавніших газет у світі, що безперервно видається у США українською мовою з 1894 року, була нагороджена у ювілейний сороковий рік заснування Фундації.

Сприяти розвитку української культури!

Омелян і Тетяна (Терлецька) Антоновичи емігрували до Сполучених Штатів після Другої світової війни. За спиною подружжя залишились надзвичайно важкі часи. Справа в тому, що сам майбутній благодійник народився у 1914 році на Бойковщині, був українським національним діячем, перебував у крайовому проводі ОУН, був особисто знайомим зі Степаном Бандерою. За свою просвітницьку роботу український патріот неодноразово арештовувався і утримувався спочатку в польських, а згодом у нацистських тюрмах. Одразу після війни пан Омелян розпочав працювати в Німеччині в Міжнародній організації біженців, де намагався врятувати як можна більше так званих переміщених осіб від депортації до СРСР. 

У Америці подружжя Антоновичів займались науковою роботою, тваринництвом і нерухомістю. У 1954-му Олеся Антоновича було обрано головою Об’єднання українців Вашингтона. У 1989 році меценати створили свою Фундацію з метою поширювати українську культуру та українську мову.  Відтоді Фундація Антоновичів пожертвувала майже 5 мільйонів доларів США задля фінансування літературної та наукової премій, розвитку багатьох академічних і культурних інституцій, здійснення різноманітних наукових проєктів, проведення ремонтно-реставраційних робіт, спорудження пам’ятників в Україні та США, надання стипендіальної підтримки українським студентам. 

Особливу увагу подружжя меценатів приділяло книгам, не лише як носіям знань, а як скарбницям української історії, культури, мови. Фундація спонсорувала реконструкцію корпусу бібліотеки Києво-Могилянської академії, кілька мільйонів гривень Антоновичи вклали в реконструкцію Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника НАН України. Також їхнім коштом була завершена реконструкція головного корпусу бібліотеки на вул. Стефаника, 2. Масштабні ремонтно-реставраційні роботи відділу мистецтв бібліотеки в колишньому палаці Баворовських також були профінансовані родиною Антоновичів. Згодом уже відреставрована бібліотека імені Стефаника отримала від благодійників понад 2 тис. примірників сімейної книгозбірні, власний родинний архів та 27 творів мистецтва.

Омелян і Тетяна Антоновичи

Після смерті дружини у 2001 р. (похована на Личаківському цвинтарі у Львові) Омелян Антонович передав будинок родини у Вашингтоні в розпорядження українського посольства, а сам остаточно переїхав на Батьківщину, де і надалі творив добрі справи до 2008 року. До свого сторіччя пан Омелян не дожив лише кілька років. Після його смерті Фундація Антоновичів продовжила доброчинну діяльність, започатковану великими Українцями. Традиційним також залишилось вручення літературних та наукових премій, метою яких задекларовано:

«…Сприяти розвитку української культури в різних сферах, зокрема в літературі, мистецтві, гуманітарних науках…»

Першу літературну премію, засновану Фундацією Антоновичів у 1981 році, отримав відомий український письменник Василь Барка. Іншими лауреатами впродовж років були: 1982 − В. Стус, О. Субтельний; 1983 − Е. Андієвська, Л. Ґордон; 1984 − Ю. Коломієць, М. Ласло-Куцюк; 1985 − Н. Лівицька-Холодна, Б. Кравченко; 1986 − Ю. Лавріненко, Д. Сандерс; 1987 − Л. Плющ, Р. Конквест; 1988 − Г. Костюк, І.-П. Химка, Ю. Шевельов; 1989 − Ліна Костенко, М. Богачевська-Хом’як; 1990 − В. Шевчук, І. Дзюба; 1991 − І Драч, З.Бжезинський; 1992 − В. Дрозд, М. Брайчевський, «Літературна Україна»; 1993 − М. Вінграновський, Я. Дашкевич, М. Жулинський; 1994 − Є. Гуцало, О. Апанович; 1995 − Р. Федорів, М. Коцюбинська, В. Брюховецький; 1996 − Ю. Мцшкетик, Б. Боцюрків, Г. Логвин; 1997 − І. Калинець, Д. Степовик; 1998 − Ю.Барабаш, Ю. Луцький; 1999 − Ю. Бадзьо, В. Кордун, І. Шевченко, 2000 − Ю. Андрухович, Р. Шпортюк та багато інших видатних особистостей, серед яких ректор Українського Католицького Університету (УКУ) Борис Ґудзяк (2005 р.). 

Правда – то свобода!

Газета «Свобода», яка отримала премію 2020 року в Посольстві України в США, є щотижневим виданням починаючи з липня 1998 року. Але до цього, з 3 січня 1921 р. до 3 липня 1998 р., виходила щодня. Видавцем газети з 22 лютого 1894 р. є Український Національний Союз, який перебрав на себе всі права від його засновника Григорія Грушки. Газета, яку створив колишній священник й проповідник собору Святого Юрія у Львові, стала не лише дієвим засобом душпастирської роботи для земляків духовного отця. Зі шпальт україномовного видання, перший примірник якого вийшов 15 вересня 1893 р., українські емігранти мали змогу дізнатися про те, що відбувається на Батьківщині. Вони мали змогу чіткіше зрозуміти в англомовному середовищі, чим і як живе Америка. Газета також підтримувала власний бізнес українців та друкувала оголошення. На думку Григорія Грушки, часопис був покликаний стати «храмом свободи». 

Під час вручення премії Фундації Антоновичей у діпмісії України у Вашингтоні

− Ти во власних силах ішов дорогою, котра веде до правди, а правда – то свобода. Но тепер оглядаєшся за провідником, котрий би завів тебе до храму свободи. Таким провідником власне єсть часопис «Свобода» , − звертався до своїх читачів головний редактор часопису Григорій Грушка. −  Нашою задачою єсть: просвіщати руський народ, боронити його честь од вражих нападів, вказати дорогу до поступу до цивілізації, до добробиту. Дальше – святим буде обов’язком сохраняти межи народом його сокровища, то єсть – віру, обряд і мову. Накінець будем старатися, аби наш народ познав свою честь і злучився в одну велику громаду, як ото діляють наші собраття чехи, словаки, поляки тут, в Америці…

Коментуючи церемонію нагородження − цю славетну подію, яка відбулась 30 жовтня 2021 р  у Вашингтоні та яка об’єднала патріотів України, зокрема тих, хто живе, навчається або працюює у США, пані український Посол зазначила:

− Просто повторю слова моєї улюбленої Ліни Костенко, лауреатки цієї Премії, що це «чиста нагорода з чистих рук». 

Оксана Маркарова подякувала Президентові Фундації Антоновичів Ігорю Воєвідці та його дружині Марті, професорам Марті Богачевській-Хомяк і Сергію Плохію, скарбнику Роману Слоневському, а також всьому керівництву Фундації за велику і шляхетну працю.

Фото з відкритих джерел

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Розвідник військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Такелажник, військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Кухар

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Розвідник

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій-заправник

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789