ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нова оптико-прицільна станція виявляє цілі на відстані майже 15 кілометрів

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Вересня 2021, 11:53

Державне підприємство «Ізюмський приладобудівний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», розробило високоточну оптико-прицільну станцію наведення ОПС-3. Цей виріб створений у тісній кооперації з ДП «Державне київське конструкторське бюро «Луч». 

Як розповів кореспонденту АрміяInform заступник директора – головний конструктор ДП «Ізюмський приладобудівний завод» Валерій Коваленко, оптико-прицільна станція розроблена у двох варіантах: ОПС-3 для навідника та ОПС-3К для командира. Вона призначена для спостереження, вибору і супроводження цілі, визначення дальності по цілі в денних та нічних умовах, а також формування на програмній відстані лазерного інформаційного поля управління протитанковою ракетою (у варіанті для навідника).

Оптико-прицільна станція має два контури стабілізації e кожній площині. Це забезпечує високу точність стабілізації при кліматичних та механічних впливах, яким виріб піддається під час експлуатації на різних типах бронетехніки, як то БТРи, БМП, танки. Наприклад, для того, щоб запустити протитанкову ракету з високою влучністю, необхідно забезпечити мінімальне відхилення поля керування ракетою від точки прицілювання. За наявними нині вимогами, цей показник має перебувати в межах 500 мм. Але в «ізюмському» приладі завдяки застосуванню сучасних технологій при його виготовленні точність наведення вдалося покращити до 350 мм. 

Головний конструктор ДП «Ізюмський приладобудівний завод» Валерій Коваленко демонструє високоточну оптико-прицільну станцію наведення ОПС-3

 

ОПС-3 має: тепловізор з дальністю виявлення цілей до 14,5 км та розпізнавання цілей до 6 км; лазерний канал наведення (для станції навідника, у варіанті для командира цей канал відсутній), який дозволяє запускати ракети на відстані до 7 км; два телевізійні канали вузького та широкого поля зору з дальністю виявлення цілей до 12,5 км, в яких використовуються цифрові камери з високою роздільною здатністю, та лазерний далекомір із максимальною вимірювальною здатністю до 10 км (довжина хвилі становить 1,54 мкм, що безпечна для ока людини).

До речі, точність наведення ракети досягається саме через забезпечення високої точності зведення між вузьким полем телевізійного, тепловізійного та лазерного каналу керування ракетою. При певних температурних та механічних впливах розбіжність між ними має становити не більше ніж 20 секунд. Як зазначив Валерій Коваленко, вирішити таке непросте завдання вдалося завдяки впровадженню при виготовленні ОПС-3 найновіших світових розробок, а також власних напрацювань у цій галузі. 

За словами Валерія Коваленка, до кінця поточного року фахівці підприємства планують провести попередні заводські випробування ОПС-3, а вже наступного – разом зі спеціалістами ДП «Державне київське конструкторське бюро «Луч» перевірити цей виріб безпосередньо у складі самохідного протитанкового ракетного комплексу «Штурм-СМ».

Читайте також: 

Український «джип» для війська: початок державних випробувань – 11 жовтня 2021 року

«Міноборони з 2022 року збільшить перелік озброєння та військової техніки, які мають закуповуватись за відкритими процедурами», – Олександр Носов

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено внаслідок російського обстрілу селища Удачне Покровського району Донецької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Служба в Збройних Силах України

від 20100 до 120100 грн

Сосниця, Чернігівська область

Молодший інспектор прикордонної служби у Білгород-Дністровський

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Зовнішній пілот (оператор) безпілотних літальних апаратів

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Водій кат. С (ППО, ЗСУ)

від 51000 до 71000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква