ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Я ж не по адреналін пішов. І не по гроші. Бо скільки коштує готовність загинути?»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Вересня 2021, 12:34

Під Луганськом, десь між командами «нора» та «до бою», у Сергія на псевдо «Димид» раптом задзвонив телефон. «Хто відволікає?» — буркнув чоловік.

— Синку, що тобі? Не до розмов!

— Я швидко! Хочу на контракт! Допоможеш?

— Тут війна. І не така, про яку я матері розповідаю. Ти готовий?

На синове «готовий» Сергій, який за роки служби давно став стриманим на емоції, усміхнувся. «Усе таки правильно малого виховав! Достойна зміна підростає». Воїн тут же набрав побратима із «чорних запорожців». «Ваканти є? Не хочу до себе брати, аби не виникало позастатутних ситуацій».

«Димид» — більш ніж досвідчений фронтовик. Як переступив поріг військкомату в березні 2014-го, так відтоді до цивільного життя майже не повертався. Якби не відмовляла дружина, коли збирав наплічник під час першої хвилі мобілізації, що б не казала про те, що він уже занадто дорослий для героїчних вчинків, твердо стояв на своєму.

— До армії було всяке, — говорить Сергій. — Крайні десять років пропрацював на «Укртелекомі», а до цього на заробітки за кордон їздив… до Росії… Коли надійшла повістка, й гадки не мав, наскільки усе затягнеться. Прибіг того ж дня до військкомату, на роботі попередив, що за рік повернусь. Та за рік плани змінились — підписав контракт з окремою мотопіхотною бригадою. Ну, а що? Побачив, що ворог із нашої землі не вступається, та й сили ще маю.

Чоловік каже, що історій за тривалі ротації назбирав чимало, та більшість — не для преси, принаймні, не для прочитання рідними. Чого варта лише 8-місячна ротація у Широкиному під постійними обстрілами як зранку, так і ввечері!

— По нас гатили добряче, але й ми відповідали, не соромлячись, — пригадує воїн. — Командири — бойові, дозвіл «не мовчати» ми отримували часто. Працювали часто з ночі і до самого ранку, а потім з вечора знову починалась «спека». Наша рація була налаштована на ворожі канали, відповідно ми чули їхні розмови. Навіть не уявляєте, як приємно почути суцільний мат після того, як ми відпрацювали!  Бувало, що і поряд з нами прилітало, метрів за 50. Та чітко в ціль ворог, на щастя, не влучив жодного разу. Помешкання, що тоді було нашим укриттям, і досі ціле.

Коли контракт закінчився, «Димид» зізнався собі, що все ж втомився. Вирішив повернутись до цивільного життя. Утім, запевняти, що ніколи й нізащо не повернеться на фронт, не поспішав. Тим часом син Михайло став навідником у мінометній батареї, професійним воїном.

— Вдома пробув усього два місяці, — продовжує розмову Сергій. — Та так якось неспокійно на душі стало. Думаю: «Треба ж подивитись, куди сина прилаштував! Який там колектив! Аби потім було із чим порівняти!» Ось так і повернувся до служби! Ну і що, що не надто молодий! Навпаки, маю досвід, знання, мотивацію. Я ж не по адреналін пішов. І не по гроші. Бо скільки коштує готовність загинути? Більш ніж пів року ми разом стояли під Попасною. Саме там я і зрозумів, що таке по-справжньому пишатись сином.

На момент розмови із журналістом АрміяInform «Димид» знову на передових рубежах. Зізнається: «Хіба всидиш на місці, коли юнаки гинуть?»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

російські диверсанти не полишають спроб проникнути на територію України.

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший стpілець, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Служба в Силах ТРО

від 20000 до 120000 грн

Новомосковськ, Дніпропетровська область

Стрілець стрілецької роти

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор систем звязку

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Технік стартового і підйомно-транспортного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623