ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українські журналісти обговорили, як протидіяти дезінформації

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Липня 2021, 20:10

Чи здатна сьогодні українська журналістика не лише забезпечувати всебічне й об’єктивне інформування суспільства, але й протистояти одній із найбільших загроз в сучасному інформаційному середовищі – фейкам, дезінформації тощо? Відповідь на це питання шукали на онлайн-зустрічі    журналісти та редактори місцевих і регіональних медіа, а також всі ті, хто хоче підвищити власну медіаграмотність.

Лекцію проводила Альона Романюк, журналістка, головний  редактор фактчекінгового проєкту «По той бік новин». Модерував зустріч Андрій Куликов, співзасновник Громадського радіо, голова Комісії з журналістської етики.

Під час заходу присутні обговорили особливості професії журналіста в часи постправди та гібридної війни, зокрема і російської агресії, розповіли присутнім про те, як не дати пошити себе в дурні, окремо зосередилися на небезпечних наслідках маніпуляцій в період пандемії.

Представляючи проєкт «По той бік новин», Альона Романюк розповіла, що ця спільнота зосереджувалась навколо розбудови критичного мислення та медіаграмотності, і основною її метою є донесення суспільству правдивої інформації.

– Слово «фейк», на мою думку, складне. Але в суспільстві, коли ми у 2018 році розпочали свою діяльність, це поняття вже побутувало.  Тож ми просто зробили так зване прикріплення до нього і почали спростовувати неправдиву інформацію, дезінформацію тощо.

Розповіла Альона Романюк і про те, що відповідно до європейського підходу виділяють три типи неправдивої інформації. Це – місінформація, дезінформація та малінформацією.

– Місінформація – це помилкова інформація без наміру зашкодити. Наш проєкт теж інколи помиляється, але ми розробили методику, як на це реагувати. Насамперед ми не видаляємо текст, ми пишемо оновлення і пояснюємо, де ми зробили помилку, чому ми її зробили, – зазначила  головний  редактор «По той бік новин». – Гадаю, саме завдяки тому, що ми визнаємо наші не такі вже і часті помилки, ми створюємо довіру в нашої аудиторії.

Другий тип – це дезінформація, тобто неправдива інформація, сфальсифікований контент, неправдиві чи сфальшовані зв’язки між певними подіями, що поширюються з наміром зашкодити.

Малінформацією  називають правдиву особисту інформацію, яку поширюють, щоб знищити репутацію особи чи організації  заради чиїхось інтересів.

Як зазначила Альона Романюк, найважче спростовувати фейки, пов’язані з конспірологічними теоріями, коли фактчекери зіштовхуються не з брехнею, а з питанням віри в ті чи інші факти. Важко працювати і з маніпуляціями стосовно вакцинації, зокрема і з щепленням від коронавірусної інфекції  Covid-19.

Чи вдасться суспільству подолати фейки, дезінформацію тощо?  Редактор «По той бік новин» вважає, що так, але це є еволюційним процесом.

– Зокрема, гарна освіта та підвищення рівня ерудиції  допоможуть не втрапити в пастку брехливих новин, – зазначила вона і додала: – Не забувайте завжди звертатися до першоджерела і не лінуйтеся переходити за лінком до документів, на підставі яких була зроблена новина».

Наприкінці зустрічі Альона Романюк зазначила, що в Україні сьогодні є якісна журналістика і журналісти, які керуються професійними та етичними стандартами та перевіряють інформацію. Але, на жаль, сайтів-сміттярок набагато більше, ніж якісних і хороших медіа. Тож треба завжди звертати увагу на джерело інформації.

Окрім того, журналісти домовились об’єднати зусилля і медіа, і громадськості в протидії дезінформації. А також створити Школу спростування фейків.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Молодший медичний працівник (військова служба за контрактом)

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

Краматорський РТЦК та СП

Майстер БПЛА в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область