ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: фрегат нового покоління, сучасний самохідний зенітний комплекс та мобільна гаубична система

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 5 Червня 2021, 8:31

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння й військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. У цьому випуску читайте про переозброєння сучасного корвета, випробування колісної САУ і двигунів для гіперзвукових ракет.

У 2026 році ВМС США планують поповнити фрегатом нового покоління

Перші 12 американських фрегатів нового покоління класу «Констеллейшн» (Constellation, «Сузір’я») розміщуватимуть на військово-морській базі Еверетт. Про це повідомляє NavalNews, з посиланням на пресслужбу ВМС США.

Військово-морська база Еверетт розташована у штаті Вашингтон, почала функціонувати у 1994 році. Нині до бази приписані п’ять есмінців класу «АрліБерк» і два патрульні кораблі Берегової охорони США. Чисельність особового складу – близько 6000 військовослужбовців і цивільних працівників.

Фрегати типу «Констеллейшн» проєктують як маневрені багатоцільові бойові кораблі, здатні діяти як у відкритому морі, так і біля узбережжяу складі ударних груп або самостійно.

Навесні 2020-го американська філія італійської компанії Fincantieri отримала від ВМС США контракт на $795млн, згідно з яким забезпечить детальне проєктування і будівництво першого фрегата нового покоління. Виробництво корабля заплановано на верфі Marinette у Вісконсині. Передача фрегата флоту планується на 2026-й. Всього ж американські військові мають намір замовити не менше 20 таких кораблів.

Проєкт «Констеллейшн» базується на фрегаті типу FREMM, які Fincantieri будувала для італійських ВМС. Довжина корабля – 151 м, ширина – 19,7 м, осадка – 5,5 м, водотоннажність – 6112 тонн (повна – 7408 тонн). Фрегат оснастять комбінованою енергоустановкою типу CODLAG (газотурбінна, два електродвигуни й чотири дизель-генератори). Максимальна швидкість – 26 вузлів, дальність плавання – 6000 миль. Екіпаж – 200 осіб.

Кораблі оснастять 3D-радаром AN/SPY-6 з активною фазованою антенною решіткою з цифровим скануванням. Установка вертикального пуску Mk.41 на 32 напрямних призначена для зенітних ракет сімейства SM-2 і RIM-162 ESSMі для протичовнових ракет ASROC. Арсенал фрегата «Констеллейшн» має 57-мм арткомплекс Mk.110, зенітні ракети RIM-116, новітні протикорабельні ракети NSM і 12,7-мм кулемети.

Ангар розрахований на розміщення багатоцільового вертольота MH-60R «Сі Гок» і безпілотника типу MQ-8C «Фаерскаут».

Турецьку 155-мм колісну САУ перевірили гарматним вогнем

Турецька колісна САУ Т-155 Yavuz успішно завершила черговий етап вогневих випробувань. Як повідомляє DefenceTurk, САУ здійснила шість послідовних пострілів, поклавши всі снаряди в мішень із відхиленням 1 метр. Інших подробиць випробувань не наводиться.

Діючий прототип САУ Т-155 Yavuzофіційно представилиу 2017 році на міжнародній виставці озброєнь IDEF-2017. Випробування артустановки тривають з 2018-го. Гаубиця за компонуванням і параметрами дуже схожа з французькою САУ CAESAR.

САУ Yavuz– напівавтоматична гаубиця, встановлена на шасі вантажівки-позашляховика колісної формули 6×6. Її екіпаж –5 осіб, дизельний двигун потужністю 480 к.с. дозволяє розганятися на шосе до 90 км/год із запасом ходу до 600 км. Кабіна броньована, є захист від зброї масового ураження.

Калібр –155 мм, темп стрільби мінімум 4-6 пострілівна хвилину, довжина ствола – 52 калібри. Боєкомплект, що перевозиться, налічує 18 снарядів. Може застосовувати 155-мм снаряди НАТО та активно-реактивні боєприпаси. Заявлена дальність стрільби – від 18 до 40 км.

Розробку САУ здійснює турецька компанія Makinave Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK).

Новий корвет ВМС Тайваню оснастять ракетами власного виробництва

ВМС Тайваню повідомили про завершення випробувань корабельної зенітної ракети середньої дальності SeaSword II («Морський меч-2»). Про це повідомляє тайванська газета The Liberty Times.

Розроблена Національним науково-технічним інститутом Чжун-Шаню, ракета є активною зброєю середньої дальності з радіолокаційним наведенням, здатнауражати одразу кілька цілей, таких як протикорабельні ракети йлітаки.

Це військово-морська версія ракети класу «повітря-повітря». А Sky Sword II («Небесний меч-2») озброєні багатоцільові винищувачі тайванського виробництва F-CK-1 Ching Kuo.

Новий швидкохідний корвет Ta Chiang класу Tuo Chiang ВМС Тайваню, спущений на воду торік у грудні, оснастять цими корабельними зенітними ракетами. Крім того, як повідомляє видання Janes, установками Sea Sword II передбачається замінити американські зенітні ракетні комплекси Sea Chaparral, що перебувають на озброєнні фрегатів класу Kang Ding тайваньських ВМС.

Китай представив сучасний самохідний зенітний комплекс

У Китаї нещодавно продемонстрували новий тип самохідного 35-мм зенітного комплексу, базованого на восьмиколісному шасі й оснащеного гарматою і двома ракетами класу «земля-повітря». Як зазначили китайські експерти, комплекс є високомобільним і може супроводжувати механізовані війська для їх протиповітряного прикриття. Це забезпечує ефективний захист загальновійськової бригади, зокремай від впливу безпілотників.

Новий виріб оснащено передовими системами радіолокації і управління вогнем. Комплекс здатний діяти як автономна бойова одиниця, що робить його висококласним продуктом серед інших зенітних гармат, ‒йдеться в сюжеті на каналі CCTV (Центральне телебачення Китаю), не розкриваючи при цьому позначення нової системи ППО.

Китайський зенітний комплекс використовує одноствольну гармату, що має ту ж бойову міць, що й її двоствольні попередники, оскільки новугармату оснащено цілком новим автоматом заряджання, що значно збільшує скорострільність. Роторний (барабанний) механізм заряджання, який теж дозволяє підвищити точність і надійність зброї, був складним у розробці через високі вимоги до конструкції і матеріалу, ‒ пояснило джерело CCTV. Зазначається, що китайська оборонка успішно вирішила всі проблеми, які виникали під час створеннянового зенітного комплексу.

За словами військового експерта Вей Дунсу, порівняно з самохідними зенітними гарматамина гусеничному ходу, колісна техніка має вищу мобільність і дальність дії, її важче виявити і у неї більше шансів під час атаки з повітря. Він уважає, що нова розробка здатна працювати й по наземних цілях.

ВМС США випробовують двигуни для гіперзвукових ракет

Військово-морські сили США провели вогневі випробування твердопаливного двигуна першого ступенянових гіперзвукових ракет. Про це повідомляє пресслужба ВМС Сполучених Штатів.

Випробування організовані офісом програм стратегічних систем ВМС США у Промонторі (штат Юта). Перша ступінь твердопаливного двигуна стане частиною нової ракети, корисним навантаженням для якої обрано планеруючий гіперзвуковий бойовий блок.

Представники ВМС зазначили: цей успіх став важливою віхою, що дозволить провести спільні випробування флоту і армії США в першому кварталі 2022-го фінансового року (почнеться 1 жовтня 2021 р.) і, зрештою, прийняти на озброєння системи гіперзвукової зброї дальньої дії.

До речі, у межах розробки гіперзвукової зброї американські військові здійснюють кілька проєктів. Так, ВПС США проводять три тендери на розробку гіперзвукових авіаракет різного типу. ВМС Сполучених Штатів зацікавлені у створенні балістичних ракет із планеруючим блоком, які можна запускати з багатоцільових АПЛ класу «Вірджинія».

Американська армія оцінює нову гаубицю на базі Humvee

Армія США уклала контракт із компанією AM General на поставку двох мобільних гаубичних систем Humvee 2-CT Hawkeye. У 2022-му плануютьвипробувати новий виріб і за результатами оцінити можливості його експлуатації в американській армії.

Humvee 2-CT –дводверне авто M1152 зі стандартною повною масою 6,4 тонни, двигуном потужністю 205 к.с. і ABS. Передбачено інтеграцію «технології м’якої віддачі» (softrecoiltechnology, SRT). «SRT – проривна технологія, що знижую бойове навантаження на системи прямого і непрямого вогню, не знижуючи їх потужності», – пояснює виробник.І зазначає, що застосування SRT дозволяє зменшити загальну вагу артсистеми, підвищує її маневреність і бойову ефективність. «Технологія вже готова і може бути розгорнута на існуючих гарматних платформах», – наголосили у AM General.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас в Telegram
Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення 6 мільярдів доларів на закупку в американських компаніях зброї для України.

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Офіцер юридичної служби

від 25000 до 75000 грн

Ужгород

33 ОМБр

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Навідник зенітного артилерійського відділення взводу охорони

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Стрілець-помічник гранатометника до в/ч А2800

від 20000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область