ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військовий санаторій «Хмільник» — на узбіччі скромного бюджетного комфорту

Випробувано на собі Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 5 Лютого 2021, 17:03

Перебуваючи у відрядженні в Центральному військовому клінічному санаторії «Хмільник», родзинкою якого є лікування радоном, кореспондент АрміяInform, між іншим, отримав завдання випробувати на собі якість надання послуг в оздоровниці й поділитися враженнями.

Моє перше побачення з військовою оздоровницею «Хмільник» відбулося рівно чотири роки тому. Колектив медиків і персонал, щойно оговтавшись від потрясінь, пов’язаних із 9-місячним закриттям санаторію через фінансову заборгованість, відсутність електроенергії та інших проблем, працював у звичному режимі. Головна увага була прикута до поранених бійців, що прибували на оздоровлення та реабілітацію після лікування в госпіталях. Найперше, що впало в очі в лютому 2017 року, — неймовірний 10-гектарний засніжений дендропарк у самому центрі санаторію, а на його тлі — застарілі й занедбані, з розбитими вікнами, виламаними дверми кілька будівель, які відверто псували настрій. А ще архаїчне, радянського штибу оздоблення спалень і лікувальних корпусів. Закарбувалася в пам’яті фраза, кинута одним з ветеранів війни: «Ці корпуси нагадують мені зруйнований Донбас»…

І ось минуло чотири роки. Мене зустрічає той самий засніжений парк зі 122 видами дерев і кущів, ручні білки, що, здається, впізнають тебе з перших кроків, фантастичне цілюще повітря, традиційне «Ласкаво просимо» і… ті самі зруйновані будівлі. І хоча я тут ненадовго — побачити зміни, послухати лікарів і відчути чудодійну силу бодай кількох оздоровчих процедур, мене охоплює сум від того, що санаторій з величезним лікувальним потенціалом знову перебуває на узбіччі навіть скромного бюджетного комфорту.

Вигадувати якусь легенду для рубрики «Випробувано на собі» в оздоровниці мені немає сенсу. Деформуючий гонартроз лівого колінного суглоба супроводжує мене вже кілька останніх років — мазі, грязі й масаж виявилися неефективними.

Система, за якою у Хмільнику зустрічають пацієнта, та сама, як і в інших санаторіях. Перший крок — приймальне відділення, де мене реєструють, цікавляться самопочуттям і заводять історію хвороби. Крок другий — лікувальне відділення, де начальник вивчає мій діагноз, вислуховує скарги на здоров’я та призначає мені лікаря. Саме лікар, залежно від діагнозу, надалі призначає обстеження та курс лікування.

І ось я в кабінеті без перебільшення легенди військового санаторію «Хмільник» лікаря-терапевта вищої категорії, завідувача фізіотерапевтичного відділення полковника медичної служби у відставці Володимира Надтоки. Володимир Іванович працює в оздоровниці 33-й рік, і я від нього очікую власне бачення на стан рідного санаторію.

Back in the USSR

— Знаєте, за останні роки дедалі більшого поширення набуває медичний туризм — тимчасова міграція людей з метою лікування як у середині країни, так і поза її межами, — неспішно висловлює свою думку Володимир Іванович. — Люди, подорожуючи за кордон, отримують можливість користуватися медичними послугами інших країн, які в нас недоступні, заборонені або занадто дорогі чи законодавчо не врегульовані. Якщо ж людина хоче повернутися в роки зниклого Радянського Союзу й отримати при цьому якісне лікування, то мерщій до нас, назустріч з програмою Back in the USSR.

Нотки здорової іронії у Володимира Надтоки змішані одночасно з болем за стан оздоровниці й гордістю за найкращу у Хмільнику систему лікувального процесу. Знаю, що зупинка свого часу діяльності санаторію призвела до того, що деякі працівники подалися в пошуках шматка хліба до інших оздоровниць (в місті їх налічується ще сім). Змушені були «зрадити» військовому «Хмільнику» й постійні пацієнти.

— Але після того, як ми знову запустилися, наші курортники повернулися  до нас, — не без гордості говорить мій співрозмовник. — Про лікування в наших колег вони висловлювались приблизно так: «Що лікувався, що радіо слухав».

Не втримався, щоб запитати Володимира Івановича, чи не з’являлося й у нього бажання залишити військову оздоровницю у скрутні часи.

— Як я міг звідси піти, якщо навіть своїми руками кахельну плитку у ванних кабінах клав? — риторичним питанням поставив крапку в цій темі розмови лікар.

«Приїхати до нас на лікування й не отримувати радон — це безглуздя»

За словами Володимира Івановича основа лікування в санаторії — це радонові ванни, від яких на 70 відсотків залежить успіх оздоровлення пацієнта. Лише після кардіограми лікар може визначити, який режим радонотерапії потрібно призначити: безпосередньо саму ванну чи гідрокінезотерапію (лікувальна фізкультура в басейні з радоновою водою). Якщо є проблеми з серцево-судинною системою, призначають «камерні» ванни лише для кінцівок.

— Приїхати до нас на лікування й не отримувати радон — це, вибачте, безглуздя, — стверджує Володимир Надтока. — Але й суто радонотерапія — не панацея від усіх хвороб. Лише пройдений курс лікування радоном поряд з іншими санаторними програмами та процедурами під контролем фахівців можуть значно покращити якість життя.

Вислухавши мою проблему з болем у колінному суглобі, Володимир Іванович продовжив:

— Якщо у вас деформуючий гонартроз за відсутності рідини в коліні, то пораджу парафіново-озокеритові аплікації, лазеротерапію, ультразвук чистий або із застосуванням лікувальних мазей. І, звичайно, як один з ефективних методів — ударно-хвильову терапію.

Що ж то таке УХТ? Володимир Іванович пояснив, що це безопераційний метод лікування із застосуванням акустичних хвиль. В основі методу лежить використання так званої ударної (акустичної) хвилі — низькочастотної звукової хвилі, яка проникає в тканини організму та впливає на точки локалізації больових відчуттів.

— Це так званий ефект цунамі, — усміхається лікар. — На перший погляд здається, що апарат занадто простенький, щоб творити дива. Крім того, що він коштує, як гарне авто, він ще й надзвичайно ефективний. Чиниться вплив на ділянки запалення, відкладення солей, які руйнуються. Виникають внутрішньосуглобові невеличкі гематоми. У вашому випадку буде значно покращений кровообіг, а отже, зникне біль.

І ось я уже на спеціальному столі. Володимир Іванович бере до рук «хоботок» апарата і попереджає про можливі больові відчуття. Процедура почалася. Охо-хо! Які там «можливі»?! Ледве стримую біль. Лікар заспокоює невеликою тривалістю процедури й «попаданням у точку». А біль — це реакція на сольові відкладення, які руйнуються. Стискаю кулаки. Аби відвернути мою увагу від болю, лікар інформує, що світова статистика стверджує, що у 90 відсотків пацієнтів завдяки використанню ударно-хвильової терапії спостерігається стійкий позитивний ефект.

— Але для повного отримання очікуваного результату потрібно відвідати радонову ванну, — підсумовує Володимир Надтока. — Відбудеться покращення кровообігу та дуже сильний протизапальний і заспокійливий ефект завдяки активації гормональної системи.

Лежу в ванному відділенні, дивлюся на стелю. Йде внутрішній бій між «дизайном» стелі 50-х років і враженнями від неймовірно цілющих властивостей радону. Наступного ранку підбиваю підсумок: переміг радон у тандемі з УХТ — біль відступив. Дай Боже Вам здоров’я, шановний Володимире Івановичу!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Дружківка

Старобільський РТЦК та СП

Водій-слюсаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Зовнішній пілот, оператор, безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 50000 грн

Житомир

115 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Кулеметник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО