ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Там прийшло розуміння, що Бог є, і правда на нашому боці» – спогади «кіборга» В’ячеслава Савули про бої за ДАП

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 17 Січня 2021, 17:02

Двісті сорок два… Ця цифра стала символічною для України – стільки днів Українська армія тримала оборону Донецького міжнародного аеропорту. Постійні штурми ворога, снайпери та робота важкої артилерії по залишках будівель, де були позиції українських захисників – вони витримали, не витримав бетон… А противник через їхню незламність назвав їх «кіборгами».

ДАП став символом мужності, братерства та стійкості українського народу. А символом оборони ДАПу стала диспетчерська вежа – саме їй, за словами «кіборга» В’ячеслава Савули, який поділився з нами своїми спогадами, найбільше діставалося від ворога.

Військовослужбовець окремої десантно-штурмової бригади В’ячеслав Савула з позивним «Дєд» брав участь в обороні Донецького аеропорту одним з останніх, перебуваючи саме на цій вежі. Його ротація тривала понад два тижні, до 6 січня 2015 року. Він та його побратими стали передостанніми, хто тримав оборону ДАПу…

У той період, коли В’ячеслав перебував на ротації, стояли сильні морози – вдень до мінус 27°, вночі температура повітря опускалася до −30°. Щодня вежу штурмували бойовики– «напряму» стріляли з усього, що в них тільки було, по 6–7 годин поспіль. Не жаліли ані техніки, ані людей.

– Ми навіть знали дні, коли їм зарплату давали. Як правило, напередодні завжди у бій ішла ворожа піхота. Люди йшли на нас, як у радянських фільмах про війну, – навпростець. Чи то вони п’яні були, чи наркотиками запаморочені… Вони гинули, а їхні гроші хтось собі в кишеню клав. Після таких боїв ми оголошували «годину тиші», для того, щоб бойовики позбиралитіла загиблих, аби нам не смерділо, – пригадує «кіборг».

Через постійні атаки ворога українські військові ані поїсти толком не могли, ані відпочити. Спали по черзі, сидячи у бетонній шахті ліфта,– буквально по пару годин, зігріваючись у спальних мішках.

Води, на відміну від тих, хто перебував на той момент у головному терміналі, було достатньо – через бої бутилі з рідиною не встигли туди передати, залишивши у вежі. Але через морози вона була вся змерзла – потрохи топили на вогні й пили. Їли уривками, але воно й «не лізло» – по-перше, сухпаї також були льодяні, по-друге, часу на приймання їжі особливо не мали.

Але, незважаючи на всі труднощі, настрій у хлопців завжди був піднесений – усі вони жили думкою покласти якомога більше ворогів… Адже знали, за їхніми спинами – дружини, діти, батьки та Україна, на їхньому боці Бог і правда. І неодноразово знаходили цьому підтвердження…

–Запам’ятався один бій. Тривав черговий нічний штурм. Тоді не по-дитячому нас притисли. Ворог максимально близько підійшов до наших позицій. Навколо летіли трасернікулі, як ми їх називали, «червоні мухи», вибухали снаряди. Ми всі були на своїх місцях та вели вогонь. В один момент я перезаряджаю зброю і чую крізь цей пекельний шум чиєсь буркотіння. Обертаюся – наш капелан з позивним «Назарей» у повний зріст ходить по периметру приміщення і співає псалми. Я, звісно, злякався за нього, намагався за руку пригнути донизу… А він, як запрограмований,– був не з нами в той момент. І що, дійсно, дивно – жодна куля, жодна! – у цьому пеклі не торкнулася нашого священника. Тоді прийшло розуміння – навіть не віра, бо на війні вірує навіть атеїст – а саме розуміння, що Бог є, і правда на нашому боці…

Всю ротацію капелан був разом із військовими. У час затишшя вели бесіди  про Бога та релігію взагалі. Саме через «Назарея» отримали відповіді на найгарячіші запитання – чи по-християнськи вбивати людей, якщо вони вороги, чи можна йти війною на чужу землю і як це вписується в біблейські норми…

Військові були вже далеко не молоді хлопці, й, маючи неабиякий життєвий досвід, виказували свої думки. Тому часто такі короткі розмови переростали в запеклі суперечки… У результаті – «Назарей» врешті-решт взяв до рук зброю.

Так, одного разу В’ячеслав запропонував капелану навчити його поводитися зі зброєю – «про всяк випадок».

– Переконав, що надягнувши форму, він став захисником України, отже, і зброю може застосовувати за праве діло. Ми перебували в таких умовах, що зайві руки завжди потрібні. Весь час були на волосині від смерті. І в разі чиєїсь загибелі, його місце повинен був хтось зайняти… Одного разу, під час чергового штурму, я працював на двох бійницях – зі стрілецької зброї та АГС. Відлучився від автомата на кілька хвилин, повертаюся, а моє місце вже зайняте –«Назарей» працює, аж гай шумить!

Так, 6 січня, у Святвечір вирішили помолитися, заспівати колядки.

– Ми ж усе життя, з самого дитинства, водили вертепи. Я із Закарпаття, хлопці зі Львівщини. Ці традиції живуть у нас віками. От і вирішили не відходити від них, пощедрувати і поколядувати. Адже Коляда означає, що нас Бог охороняє,що ми всі повернемося живі. Так і вийшло – усі, хто зі мною був тоді на вежі, – повернулися живими.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Оператор безпілотних авіаційних комплексів

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

113 окремий батальйон територіальної оборони

Розвідник 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО