ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Снайперська куля пробила голову наскрізь, але не вбила. Що допомогло пораненому бійцю з Київщини вижити, і як він живе тепер

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 17 Грудня 2020, 19:36

АрміяInform продовжує розповідати нашим читачам про героїв спільного з ГО «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» проєкту «Родина героїв: своїх не лишаємо!». Нещодавно ми писали про воїна з Київщини Сергія Гриненка, який зазнав поранення, захищаючи нашу країну на Донбасі, й потребує допомоги на лікування. Повідаємо його історію докладно.

Сергій Гриненко – навідник танка 72-ї бригади. До лав Збройних Сил долучився у 2015-му, коли частина збиралася у відрядження на Схід. Вісім місяців захищав Україну на Донбасі, поки ворожа снайперська куля не влучила в голову…

«Мамо, а якщо до нас прийдуть?»

Ті, хто познайомився з Сергієм Гриненком на війні і бачив його «у роботі», ніколи б не подумали, що до служби у війську він страшенно боявся замкнутого простору. А тут раптом – танкіст (!). На запитання: «Як же Сергій зміг подолати страх?», мати відповідає: «Змусило бажання захистити Батьківщину і чотирьох молодших братів». Коли окупант прийшов на нашу землю, коли почали гинути українські воїни, серед яких і знайомі Сергія, він вирішив їхати на Донбас. Потрапив у 72-гу «Красноградсько-Київську» бригаду. «Потрібен навідник танка? – Буду навідником…». Про своє рішення родині сказав постфактум. На сльози матері Валентини Миколаївни відповів: «Мамо, ти бачиш, що вони коять! А якщо до нас прийдуть?».

У районі АТО Сергій прослужив 8 місяців. Потім коротка відпустка і знову – на передову. Під Старогнатівкою, де тоді тримала оборону його бригада, і дістав важке поранення голови.

– Нарізна куля снайпера прошила череп сина наскрізь і суттєво травмувала мозок. Після поранення Сергій не міг рухатися, його руки й ноги стали наче здерев’янілі. Майже не міг спілкуватися, лікарі констатували в нього значні когнітивні порушення, – розповідає мати Сергія.

Лежав удома без пластини в голові. Шанс на життя з’явився випадково

Те, що відчула Валентина Миколаївна, коли її раніше дужого і життєрадісного сина привезли ледь живим, немічним, навіть подумати страшно. Розпач і безпорадність не полишали жінку. Мати п’ятьох синів не була підготовлена до такої життєвої ситуації. Доглядати за майже нерухомим Сергієм, та ще й про чотирьох молодших дбати… На допомогу прийшла Світлана Губер — мама загиблого героя Олега й активістка, яка допомогла не одній сім’ї воїнів АТО/ООС. Згодом Світлана очолила київський підрозділ «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО».

«Його привезли напівживого. Він просто лежав вдома без пластини в голові, без професійної меддопомоги. Валентина бачила, що синові гіршає, але не знала, куди звертатися за допомогою. Вважала: все, кінець, що пішли незворотні процеси… Пощастило, що про Сергія дізнався місцевий священник. Він і допоміг, чим зміг. Потім втрутилися ми, звернулись до адміністрації по допомогу. Зв’язались із медиками Майдану — за їх підтримки Сергія прооперували у Києві, поставили пластину», — розповідає Світлана.

Згодом для Сергія та його родини надали будинок в Іванкові — це значно полегшило їхній побут. У нових умовах і Валентина Миколаївна, і її сини піднеслися духом. Молодші самостійно перекрили дах домівки, облаштували територію нової оселі. Валентина Миколаївна почала «підіймати» Сергія: щоденно робила йому масажі, наново вчила писати, читала з ним книжки.

Жити далі

Тепер Сергій часто усміхається. Надзвичайно радіє гостям, особливо товаришам з АТО/ООС — просить їх розписатися на прапорі з символікою бригади. Із задоволенням слухає воєнні історії та байки. Малює, працює з планшетом — його дрібна моторика щоденно стає кращою. За допомогою гаджетів спілкується у соцмережі з друзями.

Уважно стежить за новинами як за інформацією з фронту, так і за політичним, суспільним і світовим життям. Реагує на події надзвичайно емоційно.

Повноцінно розмовляти ще не може. Тільки окремими словами.

– Як себе почуваєш? – запитуємо.

– От так! – з усмішкою відповідає воїн і підіймає великий палець угору.

Сергій спілкується власною жестовою мовою. Може розповісти, як служив навідником, як із мамою удвох гуляють Іванковом, як він керує візком.

Вже 4 роки поряд із Сергієм його друг — Рижик. Великий рудий кіт, якщо й відходить від хлопця, то уважно за ним спостерігає. А коли поряд із Сергієм нікого немає, кіт сидить біля травмованої голови воїна. Може, якось по-своєму лікує…

Чим допомогти?

Для ефективного лікування захисника потрібні ліки, курс яких коштує 900 грн на тиждень. Для мами Валентини це непосильно великі кошти. Ви можете допомогти цій родині грошима на медикаменти.

Реквізити для допомоги в попередньому посту за посиланням: https://armyinform.com.ua/2020/12/proyekt-rodyna-geroya-svoyih-ne-lyshayemo-yakym-opikuyetsya-j-armiyainform-nadav-adresnu-dopomogu-bagatoditnij-materi/?fbclid=IwAR2uvTpwvhKl56nCUz28r4YibEL9rBeS0uRwzZTOWkq8QDGdXDObpCundy0

Наталя Музика для АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій автомобільного взводу

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Стрілець-снайпер

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Медична сестpа-анестезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Навідник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 26000 до 126000 грн

Львів, Львівська область