ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

 «Борода – мій фронтовий талісман, уже восьму ротацію мене оберігає!»

Life story Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 11 Грудня 2020, 14:07

Колоритний та позитивний «Каюм» — справжній старожил окремого мотопіхотного батальйону, служить із першого дня його формування. А найкращим свідченням того є навіть не численні друзі й фронтові спогади, а брутальна борода. «Каюм» гордо називає її своїм талісманом і принципово не голиться із весни 2014-го. Каже, поки війна не закінчиться, до барбершопу – ні ногою!

— До війни працював на заводі у Дніпродзержинську, виховував трьох донечок і особливо політикою не цікавився. Але, як почався Майдан, а за ним – бойові дії, тут вже залишатись байдужим було важко. Ось так у 2014-му я і опинився у батальйоні, тоді ще територіальної оборони, що на 90 відсотків сформувався із добровольців, більшість без досвіду, але всі готові стояти один за одного. Спочатку я був один, як то кажуть, «обстріляний» у нашій роті, адже мав за спиною більше ніж два роки строкової служби у прикордонних військах, служив на кордоні з Афганістаном. Решта ж хлопців – зовсім «зелені». Пам’ятаю, як ми приїхали у Золоте і почався мінометний обстріл, хлопці до мене підбігали й запитували, як по звуку визначити, де падатимуть міни. А я терпляче пояснював: «Як свистить – то поряд, як шелестить – далеченько, а свою – ніколи не почуєш…» Та пізніше батальйон увійшов до складу ЗС України, почалась серйозна військова підготовка на полігонах, і з тих «новобранців» виросли безстрашні професіонали.

На фронті чоловік — вже восьму ротацію, більшість із яких — тривалі. Каже, якщо відмінусувати полігони й відпустки, а залишити лише безпосередньо службу на передовій, то набереться не менше ніж чотири роки. За ці роки чого тільки не було!

— Чомусь запам’яталось, як у 2016-му ми стояли в «Зайчику», а навпроти нас, на ворожій позиції — росіяни разом із «кадирівцями». Між нами тоді було якихось метрів сто, не більше. І абсолютно кожного дня, як заходило Сонце, «кадирівці» читали молитву, — пригадує «Каюм». — Нічого не маю проти релігії, але трохи дістало. Тож я зачитав їм ту ж молитву із Корану тільки українською. Як почали потім писати на ворожих ресурсах, що ми — араби й читаємо арабською, ще й фото моє «виплило»… Побратими ще довго жартували. От такі ми братні народи! Навіть української не впізнали!

«Каюм» прийшов у батальйон простим кулеметником, нині він — заступник командира взводу. Із «старожилів» поряд майже нікого не залишилось: хто на «цивілку» повернувся, хто у інші підрозділи перевівся, а хто загинув… Та тих, із ким починав службу у 2014-му, чоловік і досі пам’ятає поіменно.

— Старший сержант, якого ми називали просто «дід Юра» прийшов служити після 25 років роботи на шахті, мав серйозну травму хребта, проблеми з ногами, та воював настільки завзято, що давав фору молодим! — із ностальгією в голосі ділиться «Каюм». — А чого вартують заступник командира взводу «Пасіка», ротний «Грізлі», взводний «Квадрат»! Легендарні люди, про яких розповідатиму внукам!

І хоч борода вже сьомий рік захищає воїна, в глибині душі він мріє про той день, коли урочисто поголиться і повернеться до дружини та трьох донечок, які з таким нетерпінням чекають на свого бороданя!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Бойовий медик (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Начальник циклової комісії (621 ОНБ)

до 24000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець

від 26000 до 130000 грн

Івано-Франківськ

75 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО