ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У службі для молодшого командира дрібниць немає

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Листопада 2020, 17:36

З 26-річним головним сержантом — командиром бойової машини повітрянодесантного підрозділу старшим сержантом Михайлом Джуньом журналіст АрміяInform познайомився під час занять з молодим поповненням в окремій повітрянодесантній бригаді. Молодий, міцний, доброзичливий і виважений воїн-десантник одразу привернув увагу й люб’язно погодився розповісти про свій шлях до війська, службу, а також про досвід згуртування військового колективу.

— Я родом з Дніпропетровщини, — говорить Михайло Джунь. — У мене вся родина десантники. Дідусь і тато були офіцерами, а два старших брати відслужили строкову у повітрянодесантному з’єднанні. Тому про вибір професії довго не розмірковував. До служби готувався — добре навчався, займався боксом, мріючи вступити у військову академію. Але так сталося, що напередодні закінчення школи й перед самим вступом до вишу на турнірі дістав травму ока й, звісно, на медкомісії в академії мене «забракували». Не гаючи часу, вступив у Криворізький педуніверситет, який успішно й закінчив. Водночас працював і робив заощадження для операцій на травмованому оці. Усе вийшло — лікарі повернули зір, тож у 2016-му з дипломом про вищу освіту прибув у військкомат, підписав контракт і невдовзі став десантником.

Усього лише за чотири роки служби у повітрянодесантній бригаді Михайло Джунь пройшов шлях від солдата до старшого сержанта. Виконував бойові завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил і став командиром, інструктором та бойовим побратимом для багатьох військових. Михайло не вважає себе героєм, але каже щиро, що становлення його як сержанта проходило непросто.

«Як я став молодшим командиром? Напевно позначилося те, що маю педагогічну освіту й зарекомендував себе певним чином. Командир роти запропонував посаду, а я погодився й не шкодую. Спочатку був командиром відділення, потім інструктором з фізпідготовки. Нині у мене в підпорядкуванні кількадесят військовослужбовців. Серед них контрактники та строковики, люди різного віку — від юного до поважного. Переважна більшість має бойовий досвід, і з усіма потрібно знаходити спільну мову, правильно застосовувати дисциплінарну практику, допомагати й навчати.

Щодо якостей, якими має володіти сержант, вважаю, що насамперед слід бути взірцем для підлеглих, не давати приводу сумніватися у компетентності та авторитеті. Як кажуть, у службі для молодшого командира дрібниць немає. Тут усі аспекти важливі — від дотримання зразкового зовнішнього вигляду до виконання вправ на всіх етапах бойової підготовки. Люди все бачать, помічають і переймають. Тож, якщо сержант не буде лідером-професіоналом, боєздатного підрозділу не вийде й ніхто не піде за таким командиром у бій.

Мені приємно служити, коли відчуваєш, що від молодшого командира також залежить успіх підрозділу, його згуртованість, бачиш, як на твоїх очах молодь перетворюється на справжніх воїнів. Нині особливу увагу приділяємо поповненню призову «Осінь-2020». У нашу частину хлопці нещодавно прибули з навчального центру. Ми познайомилися й поспілкувалися. Майже всі спортсмени. Переважна більшість з них із села, тому наполегливі й працьовиті. Приємно бачити, як у них палають очі на заняттях, під час виконання вправ на повітрянодесантному комплексі. Чесно кажучи, дуже задоволений, що чоловіки готувалися до служби. З ними не важко працювати від слова «зовсім».

Проте розумію, що новобранцям на цьому етапі все цікаво, тому роль сержанта важко переоцінити. Вони очікують своєчасної поради, підказки, відповіді на будь-яке запитання. Тому я разом зі своїми молодими солдатами з підйому до відбою. Це мій третій призов. Близько сотні моїх десантників уже відслужили строкову. Дехто знайшов себе у цивільному житті, є й ті, хто повернувся в рідну бригаду та продовжує службу. Хочу далі служити в ДШВ, підвищувати кваліфікацію та рости у сержантському корпусі. Тим більш, що нині у війську є реальні перспективи розвитку й створені для цього всі умови», — розповів Михайло Джунь.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Бухгалтер

від 20000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Радіотелеграфіст

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Спеціаліст-оператор, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Сапер у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область