ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Якщо розвідник вступив у бій – це значить, що завдання провалено» – колишній розвідник-спецпризначенець Олексій

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 7 Листопада 2020, 12:42

Говорити про розвідку важко. Тим більше – розвідку спецпризначення. Найчастіше на запитання «Як це було?» відповідають: «Як зазвичай. Висунулися, спостерігали, засікли, помітили, виявили, доповіли». На цілком резонну цікавість: «А потім?» відповідь найчастіше не менш стандартна: «Не знаю. Напевно, хлопці відпрацювали по цілях».

Почасти – розвідники люди скромні й про себе розповідають неохоче. Проте колишній старший матрос одного з центрів спецпризначення Олексій, з позивним «Граф», дещо про себе розповів.

– Розкажіть, як і навіщо ви, кинувши щасливу ситу Німеччину, поїхали в Україну, де стріляють, ранять і навіть убивають?

– Приїхав на автобусі. Питання їхати чи ні – не стояло, адже ворог прийшов на мою Батьківщину. До Майдану і до війни всі емігрантські групи в інтернеті були просто для російськомовних. А тут пішов чіткий розподіл: українці й інші. І я почав писати: «хлопці, допоможіть, їду». На ті гроші, які в мене були, купив найнеобхідніше. Дещо люди надіслали. Зібрав наплічник, спальник, каримат, посуд похідний та інші необхідні дрібниці. Камуфляжу й берців не мав. На той момент – у жовтні 2014-го волонтери усе геть вигребли з магазинів вживаного військового спорядження, а купувати нове – не по кишені.

Що цікаво – я мав прострочений паспорт. Син Януковича зі своєю фірмою виграв тендер у Держзнаку на виробництво бланків закордонних паспортів. Тому в усіх консульствах їх практично не було. І коли я прийшов до консульства, мені сказали, що дадуть довідку замість паспорта. А оскільки в паспорті стояла віза постійного мешканця ФРН, то для німецької влади цього було достатньо. А на кордоні України мене з автобуса зняли за перетин кордону за недійсним документом. Потім був суд. А у судді, як виявилося, син уже десь воює, то мені сказали «їдь далі й зроби документи», і все. Ні штрафів, ні стягнень. Приїхав у Київ, тут буквально за тиждень поставили в паспорті печатку, що він продовжений ще на 2 роки. Потрапив у групу «Купол» – спецпідрозділ добробату «Донбас» під командуванням Віктора Дегтярьова, позивний «Сенсей».

Потім нашу групу включили до одного з центрів спецпризначення. «Сенсей» домовився з його командиром капітаном 1 рангу Юрієм Олефіренком. Він кожного випитав: хто, що, звідки, яким чином тут? Потім на шикуванні сказав: «Хлопці, ви вже в армії, і це вам не добровольчий батальйон, вольниці тут не буде, тому, хто проти дисципліни – на вихід». Зі строю не вийшов ніхто. Пройшли курс навчання, інструктори побачили, що воювати і стріляти загалом уміємо, але дечого довелося підучити. Наступного дня після прийняття присяги ми їхали вже у сектор. Це був січень 2015-го.

– Чим запам’ятався перший вихід?

– На першому виході вийшло так: зима, холодно. Працювали в районі Дебальцевого. Я йшов першим, пробив стежку вперед до пункту, де треба було спостереження влаштувати.

Лежали в снігу, там автомагістраль під Дебальцеве йшла. Я сам дивився, як російська техніка заїжджала, розміщувалася. Заїжджає, звертає в посадку і десь там за нею розміщується. Лежали цілий день, рахували. Уперше ось так, на власні очі бачили ворога.

Річ у тім, що найчастіше ми й самі не дуже знали, де працювали. Заїжджали на позиції з різних місць. Посадять групу в машину, закриють кузов, і ти в закритій коробці їдеш. Потім тебе вивантажили і кажуть: ось сектор, а там вороги – працюй. Потім ти сів назад в машину і поїхав кудись, на якомусь опорнику зупинився, де ти, чого ти – ніч, темрява, кава, ані запитань зайвих, ані відповідей. Вранці приїхав у табір. Усе. Хлопці, де ми були? А хтозна.

В основному працювали в сутінках або рано вранці, і в погану погоду, коли дощі. Найчастіше довго лежали. Через це лежання на мерзлій землі у мене почався страшний бронхіт, кашель. Хлопці потім іржали з мене. Кажу: та вже пристрелить мене, засідку спалю. А вони все сміялись. Мені у той момент було не смішно. Лежати довелося справді дуже довго.

– Чи бували під час виходів прямі зіткнення з ворогом?

– У розвідки є правило – якщо вступив у вогневий контакт, то завдання провалено. Найчастіше групи ворог засікає на виході або на відході. Бачиш, що по тобі стріляє «зеленка», працюєш у відповідь на придушення вогню. Зазвичай не бачиш, хто тебе б’є. Якось наш кулеметник, молодий ще, з мобілізованих розлютився і випустив весь боєзапас буквально за 2 хвилини. Потім міняв ствол, бо той аж «плюватися» почав. Я все просив його, та припини, я хочу послухати, нехай вони з того боку стрільнуть, я туди ВОГ відправлю з підствольника. А вони, як на зле, почали стріляти водночас з різних точок – звук розсіюється, і не розумієш, куди відповідати.

Але наш шалений вогонь допоміг, бо бойовики втекли під натиском. У підсумку вони кинули там нічник, далекомір. Потім з радіоперехоплення дізнались, що вони казали: тут якісь нервові укропи, які воювати не вміють, але б/к у них неміряно, валять не зупиняючись, ну їх до дідька. Кулеметник отримав нагороду за той бій.

Ще пам’ятаю, як ловили бродячий міномет. Була у них така манера – приїхати, вивалити з десяток мін і втекти. Вони таке часто робили на різних ділянках фронту. Поки не навчилися з ними боротися – псували нам кров. Зазвичай вони залишають боєкомплект у «зеленці»… Під’їхали на якомусь джипу. Міномет виставили, відкрили ящик з мінами, відпрацювали по нас, поїхали до наступного. Десяток мін тут накидали, там накидали…

Тому їх ніяк не могли у відповідь накрити. Але одну таку точку з БК ми знайшли. Замінували все, залишили у ящиках їм сюрпризи і пішли. Хлопці з опорника нашого потім сказали, що за два дні рвонуло дуже нехило. Зрозуміло: хтось туди прийшов і спробував відкрити. Коли ми були там, побачили воронку, уламки дерев’яних ящиків. Більше нічого не було.

– А все ж, що особливо запам’яталося?

– Перемир’я на 1 вересня 2015-го. Досі пам’ятаю, як діти йшли у школу під прикриттям БТРа. З квіточками, кульками. Перед очима та картина – повільно їде БТР і поруч з ним діти йдуть у школу, на лінійку. Як вони там жили, взагалі не розумію. Ми якось зайняли кинутий будинок – їх там багато було. І я знайшов щоденник, господиня будинку його вела. Як вони заводили господарство, як відбудовувалися. Такий-то місяць, закупили стільки-то свинок, вирішили купити корову, чоловік пішов працювати туди-то. Тобто жінка просто вела щоденник, де описала мирне життя. Мене до глибини душі зворушило, що в людей було життя, а тут це все кинуто, розбите снарядами…

Але був і веселий епізод. Їхали якось до міста. А там обстановка була напружена, і вихід без зброї заборонили. У мене – джип волонтерський, який мені прислали хлопці з діаспори з групи «Майдан-Кельн». Сіли на цей джип і поїхали досліджувати місцевість удвох з товаришем. На задньому сидінні у нас цукерки-апельсини валяються, що волонтери підігнали. Бачимо – якась дівчинка на зупинці. Товариш каже: «Красуня, нумо підвезімо». Вона: «Ні, дякую, я на автобусі». Побратим дістає апельсинку, каже – на! Апельсинку вона взяла. «Так куди підкинути?» «Я взагалі у Донецьк їду», – відповідає. «Ну… тоді їдь поки на автобусі, а ми скоро приїдемо».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, військовослужбовець ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

113 окремий батальйон 110 ОБр Сил ТрО

водій-електрик висока заробітна плата

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Водій (кат. B, C, D), військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Інспектор прикордонної служби, водій

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО