ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Добровольці отримали визнання від держави

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Жовтня 2020, 18:14

Олександр Володимирович Порхун, перший заступник міністра у справах ветеранів, Герой України, вручив посвідки учасників бойових дій добровольцям, які стали на захист суверенітету України у 2014-му.

Під час вручення посвідчень заступник міністра звернувся до добровольців: «Я хочу вам подякувати за те, що ви виконали свій священний обов’язок та стали на захист нашої країни, багато хто з вас продовжує його виконувати й нині. Російська Федерація по-зрадницьки напала на нас у важку годину. І ми стали на захист Батьківщини. Завдяки тому, що у нас є відважні жінки та дівчата, вони нас підтримали на фронті. Мені довелося брати участь у боях, командував батальйоном 95-ї окремої десантно-штурмової бригади й хочу як офіцер української армії подякувати вам за те, що ви, цивільні, у 2014-му покинули домівки, сім’ї та роботу, взяли в руки зброю й у складі добровольчих формувань стали на захист нашого народу».

Перші бійці добровольчої козацької роти отримали посвідчення учасників бойових дій. Мойсеєнко Андрій — командир добровольчої козацької роти спецпризначення імені Т. Г. Шевченка зазначив: «Ми цей статус не шукали, ми не заходили до міністра особисто з проханнями видати ці посвідчення за бойові заслуги, ми не бігали по судах, не шукали «чорних ходів», як робив це дехто, ми робили все по совісті, не втрачали самоповаги. Робили те, що мали зробити на війні. І отримали посвідчення учасників бойових дій через шість років. Але згадаймо, що вояки української повстанської армії отримали статус учасників бойових дій у 2019-му — майже за сімдесят років після закінчення збройної боротьби за волю України. Наш підрозділ виконував і виконує завдання в районі бойових дій. Те, що ми отримали статус УБД через шість років, є не головне. Ми воювали з ворогом, знищували військову техніку противника, нищили російських військових та їхніх поплічників. І в цей визначний для нас день пригадався один випадок. Моя зустріч з людиною дуже похилого віку під час подій у 2014 році на Майдані. Його звали Володимир і йому було майже дев’яносто. Він був вояком УПА та учасником Кенгірського повстання у 1954 році в Казахстані. І коли я спитав у нього, що їх підтримувало ті сорок днів, коли вони повстали й захищали табір, де відбували покарання українські повстанці, і чітко розуміли, що їх, однак, знищать, розчавлять танки, розстріляє НКВС, він відповів: воля, бажання не втратити у надважких умовах самого себе. Мої хлопці та я вважаємо таких людей взірцями, прикладом несхильної волі та відданості своїй землі, народу, державі».

Довідково. Кенгірське повстання — заколот політичних в’язнів Степового табору 16 травня – 26 червня 1954 року (Казахська РСР). У ньому брали участь близько 8 000 в’язнів, більшість — засуджені за політичними статтями українці, білоруси, литовці, латвійці, естонці та інші. Серед ув’язнених майже 50 % становили колишні члени ОУН, бійці УПА та балтійських «Лісових братів».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 30000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бойовий медик

Київ

67 ОМБр ДУК

військова служба в ТрО ЗСУ солдати, сержанти, офіцери. 126 Об ТрО

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Номер обслуги, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Біла Церква

Троїцький ТЦК та СП