ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Львівські курсанти цього року випускались, як американські у Вест-Пойнті

Вишкіл Новини Репортаж
Прочитаєте за: 6 хв. 20 Червня 2020, 15:47

Уперше молоді лейтенанти сидячи слухали промови і тільки стоячи та оплесками вшановували важливі промови чи нагородження найкращих. Уперше не було стройового маршу. Усе було вишукано і мало камерну стилістику. А замість монет у небо полетіли кашкети випускників.

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбувся урочистий ритуал випуску молодих офіцерів. Цього року навчання в Академії завершили понад шість з половиною сотень курсантів.

Привітати їх із закінченням навчального закладу та присвоєнням звання «лейтенант» прибули високоповажні гості – Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, заступники Міністра оборони України Ігор Старобінський та Ігор Халімон, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Сирський, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, міський голова Львова Андрій Садовий, єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької церкви владика Степан Сус, представники силових структур, країн-партнерів іноземних армій, духовенство.

У роки збройного протистояння на Донбасі Академією підготовлено 18 954 офіцерів, понад 106 тисяч сержантів і солдат

Як зазначив у вступному слові начальник Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, цьогорічна церемонія є незвичною, адже у зв’язку з пандемією відбувається за відсутності батьків, близьких та друзів випускників. Однак святковий настрій залишається незмінним.

– Панове лейтенанти, відтепер на вас покладена відповідальність за ефективне керівництво підрозділами, за вирішення бойових задач, за дії і життя підлеглих. У скрутні для українського народу часи ви не зрадили собі та своїй меті, ставши захисниками рідної землі від агресора. Будьте гідні випускників Академії минулих років – Героїв України та сотень інших достойних офіцерів, – звернувся до випускників очільник вишу генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Відеозверненням привітав випускників Національної академії Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський.

– Я вітаю вас із знаковою подією у вашому житті – успішним завершенням навчання у військовому виші. Ви вступали в часи російської агресії проти нашої держави. Юним хлопцям і дівчатам було тоді 17 років. Ви могли стати будь ким: адвокатами, банкірами або айтішниками. Безумовно, ці професії важливі й потрібні, але ваш вибір був іншим – стати професійним військовим, щоб захищати свою Батьківщину. Така свідомість і громадянська позиція заслуговують великої поваги. Ви наша сила та опора, – зазначив глава держави.

Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного внесла значний внесок у розбудову війська, підготовку військових кадрів та бойових частин. У роки збройного протистояння на Донбасі Академією підготовлено 18 954 офіцерів, понад 106 тисяч сержантів і солдат.

– Серед випускників Академії – 9 Героїв України, 378 кавалерів державних нагород. А 64 її випускники віддали своє життя за свободу і незалежність України, − наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За дорученням Президента України, за особистий вагомий внесок у зміцнення  обороноздатності української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету, зразкове виконання військового обов’язку, Глава уряду нагородив орденом «За мужність» лейтенанта Андрія Дяченка, медаллю «За військову службу Україні» лейтенантів Дмитра Павлюка та Олександра Соломка, медаллю «Захиснику Вітчизни» лейтенанта Антона Нечитайла.

«Будьте вимогливими, але справедливими»

Після цього випускники заслухали вітальне відеозвернення Міністра оборони України Андрія Тарана.

– Шановні випускники, вітаю вас та весь колектив Національної академії сухопутних військ із черговим випуском молодих офіцерів. Переконаний, що ви готові до самостійного прийняття найскладніших командирських рішень. Бажаю вам міцного здоров’я, успіхів у службі, щастя та достатку вашим родинам. Немає жодного сумніву, що ми переможемо і в нас знову запанує мир, – сказав у вітальному слові очільник оборонного відомства.

– Будьте вимогливими, але справедливими, шануйте підлеглих, бережіть їхнє життя та здоров’я і вміло передавайте ті знання, які ви здобули в стінах академії. Збройні Сили України сьогодні реформуються. Процес зміни старої системи нелегкий. І я дуже розраховую на вас, на молодих лейтенантів, які мають інші погляди, яких навчали за принципами й стандартами наших країн-партнерів, які допоможуть нам якомога швидше змінити систему, що нині не дає збройним силам бути на тому рівні, про який ми всі мріємо. Бажаю вам, у вашому новому офіцерському житті, тільки успіхів і перемог, – наголосив Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Від імені молодих лейтенантів клятву випускників виголосив найкращий цьогорічний випускник лейтенант Єгор Настека. Він же удостоївся честі отримати з рук Головнокомандувача ЗС України генерал-полковника Руслана Хомчака символічний пернач.

Владика Степан Сус благословив випускників на подальшу щасливу службу і життєву дорогу і разом з іншими священиками окропив їх свяченою водою.

Більш як символічний ребрендинг традицій

До речі, 11 випускників Національної академії сухопутних військ закінчили навчання з відзнакою та золотою медаллю. А ще 67 – із дипломами з відзнакою.

Серед цьогорічних випускників Національної академії −131 учасник бойових дій, які вступали на навчання з фронту. 8із них нагороджені державними нагородами. Разом із чоловіками випускається і 21 жінка-офіцер.

Загалом цьогорічна церемонія була схожа на ту, яку проводять для випускників Військової академії США, що у Вест-Пойнті. Уперше молоді лейтенанти сидячи слухали промови і тільки стоячи та оплесками вшановували важливі промови чи нагородження найкращих. Уперше не було стройового маршу. Все було вишукано і мало камерну стилістику. А замість монет у небо полетіли кашкети випускників.

До слова, аби батьки курсантів, їхні рідні та близькі, а також усі охочі могли відчути атмосферу свята, керівництво вишу за підтримки львівської телерадіокомпанії «Перший Західний» організувало онлайн-трансляцію, яку наживо можна було переглянути на телеканалі «Перший Західний» й на численних інтернет-ресурсах Національної академії сухопутних військ.

У щасливу путь, дорогі випускники, чоловіки й жінки, які обрали найпочеснішу професію, – захист Батьківщини!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Тракторист, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Розвідник

від 50000 до 120000 грн

Київ

Департамент активних дій ГУР МО

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Такелажник, військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192