ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Уві сні Ольга й досі витягує з поля бою поранених хлопців та «ходить» із розвідгрупою

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Березня 2020, 19:30

Удень вона працює з документами у відділі кадрів Харківського облвійськкомату, а вночі – витягає уві сні з поля бою поранених хлопців десь на Донбасі, ховається від ворожих артилерійських атак чи «ходить» за лінію фронту із розвідгрупою. Усе це про молодшого лейтенанта Ольгу Копаньову – добробатівця, учасника АТО і маму трьох дітей.

Дружня атмосфера на арсеналі

Уродженка Лозової Харківської області після школи влаштувалася на роботу до тамтешнього 61-го арсеналу.

‒ У нашому маленькому місті мало пристойної роботи, ‒ розповідає Ольга. – А в армії як тоді, так і нині, бачу стабільність та перспективу. Тому влаштувалася на цивільну посаду – складальниця боєприпасів. На ній пропрацювала майже 15 років.

Дружня атмосфера у військовій частині нагадувала сімейне коло.

Та коли в 2008-му пролунали вибухи на 61-му арсеналі, її житло добряче постраждало. Довелося переїхати до передмістя Харкова. Тоді Ольга вже мала двох дітей, яких сама піднімала на ноги. Потім були численні тимчасові роботи та важкий період безгрошів’я.

Доленосні події кінця 2013‒2014-их років, що відбулися у середмісті Києва, Ольга вважає початком нового життя в Україні, а учасників Революції Гідності – прикладом справжнього героїзму.

‒ На жаль, необхідність дбати про малих дітей тоді зупиняла від поїздки до столиці. У рідній же Лозовій активно вступала в дискусії з різними людьми навколо необхідності змін на краще, на фактах доводила існування ворожих настроїв у Москві щодо українців. Тобто робила те, що підказувало серце. Та все це було, як кажуть, ще до війни, ‒ розповіла військовослужбовець.

Відсиджуватися у тилу не змогла, тому стала «Горобиною»

Із болем у серці Ольга дізнавалась про загибель кожного українського патріота в Києві, а потім – на Донбасі. Її душа рвалася туди, де кров’ю писалася новітня історія нашої держави. З’явилося відчуття провини. Зрештою вона таки домоглася свого: переконала маму в правильності свого вибору та, залишивши рідним діточок, доєдналася до захисників України.

‒ Наприкінці літа 2014-го відбувалися запеклі бої майже вздовж всієї лінії оборони і трагічні події біля Іловайська. Тоді я прийшла до свого райвійськкомату з проханням взяти до армії. Але мені відмовили, бо я не мала військової професії. Тому знайшла контакти добровольчого батальйону «Донбас» і вже у вересні потрапила до тренувального центру підрозділу, що розташовувався біля Дніпра, ‒ зазначила ексдоброволець.

Далі Ольга з товаришами пройшла спеціальну перепідготовку в навчальному центрі під Києвом і стала стрільцем-санітаром розвідувального взводу батальйону. Там у неї з’явився позивний і наступні кілька років її здебільшого називали «Горобина».

‒ Відсиджуватися у тилу не змогла, хоча була така можливість, ‒ розповідає жінка. – Навіщо ж тоді полишила дітей? Мамі та всім рідним сказала, що поїхала служити в тилову частину на Полтавщині, а насправді ‒ вирушила на Схід України.

Лише в окопах передньої лінії вона спокійно видохнула. А старе відчуття певної провини, зароджене ще під час Майдану, остаточно зникло.

Бойове хрещення

Початок 2015-го Ольга зустріла на Луганщині біля Логвинового – на той час в одній з найгарячіших точок.

‒ Там уперше в житті побачила, що таке ворожа артилерійська атака. Нас тоді обстріляли з 120-міліметрових мінометів та «Градів». Пам’ятаю, що після вибухів я завмерла на викритій місцевості. Це помітив боєць і заштовхав в укриття, дуже накричавши. Потім йому подякувала за порятунок та своєрідний спосіб викладання військової науки, ‒ продовжує «Горобина».

За словами Ольги, запеклі бої її підрозділ вів і на 29-му блокпості. Противник атакував добробатівців удень і вночі. Її розвідвзвод там добре попрацював і ворог зазнав значних втрат.

Чергове життєве випробування

У лютому 2015-го бійці «Донбасу» перебазувалися до околиць Маріуполя, де якраз точилися бої біля Широкого. Там Ольга мала чергове випробування.

‒ Група наших машин рухалася у бік ворога. Ми під’їжджали до прифронтового селища Бердянське. Та раптом навколо стали розриватися 152-мм снаряди. Негайно зупинилися й попадали на землю. Подальший розвиток подій пам’ятаю погано – миттєвий спалах, у голові щось запекло, а в очах потемніло, ‒ пригадує жінка.

В обласній лікарні Дніпра Ольга провела півтора місяці, лікуючи контузію, або, кажучи медичною мовою, акубаротравму. Потім тривалий курс реабілітації, після якого лікарі категорично заборонили їй обіймати бойові посади.

До свого «Донбасу» вона повернулася діловодом групи кадрів. Саме в цей час тривав процес переведення бажаючих бійців до складу ЗС України. Цю можливість Ольга сприйняла як подарунок долі й почала збирати необхідні документи. 24 квітня 2015-го став її першим днем на військовій службі. Згодом Копаньова отримала погони молодшого лейтенанта й відомчу відзнаку.

Сімейне щастя

На війні завжди панують небезпека і ризик. Проте життя там не завершується і власним почуттям не віддати команду: «Стоп!». Ось і Ольга на Донбасі зустріла своє кохання. Чоловік теж служив у батальйоні.

‒ У 2017-му пішла в декрет. Та вдома довго всидіти не могла. Вирішила достроково вийти на службу. Моє рішення зрозумів чоловік і звільнився зі служи, щоб виховувати дворічну донечку Еллочку та двох  дітей. Аби бути ближче до сім’ї, торік перевелася до Харківського обласного військкомату, ‒ говорить офіцер ЗСУ.

Контузія періодично дає про себе знати і Ольга вимушена проходити черговий курс реабілітації. Проте, за її словами, тепер ні про що не жалкує, а лише дякує армії за цікаве життя, нових бойових друзів і сімейне щастя.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник в ППО, військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

Начальник інженерної служби

від 30000 до 60000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Водій-санітар 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Стрілець до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Інспектор прикордонної служби, зв’язківець

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Мінометник. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область