ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як рятували мирних жителів у Дебальцевому

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 10 Лютого 2020, 13:47

6 лютого 2015-го «Зеленим коридором» із Дебальцевого вивезли понад 800 мирних жителів.

Кожна війна приносить горе і смерть усім, хто опинився в районі бойових дій. І, якщо військові там перебувають за службовим обов’язком, то мирне населення часто є заручниками ситуації. Порятунок мирних жителів Дебальцевого – з-поміж не надто широковідомих, але одна з найгуманніших операцій цієї війни.

Що відбувається з мирним населенням у районі бойових дій?

Проблема порятунку мирних жителів виникає завжди, в будь-якому збройному конфлікті. Потоки машин, автобусів, піші колони людей, які несуть на руках дітей, якісь особисті речі, переповнені табори – сумне, але звичне видовище кінця ХХ – початку ХХI століття. Коли Росія принесла війну на нашу землю, з’явилися перші тисячі біженців. Люди їхали якомога далі від «руського мира». Але багато хто з різних причин залишався на місці: немовлята, люди похилого віку, хворі родичі.

Тим, хто зостався у сірій зоні, нерідко допомагали військові й волонтери. Наприклад, у районі Дебальцевого в Ольховатці місцевим жителям допомагали танкісти 17-ї танкової бригади й волонтери – Сергій Тахмазов, В’ячеслав Черненко. Вони привозили продукти, медикаменти. Тоді, наприкінці грудня 2014 року, було ще відносно тихо.

Але рано чи пізно настає момент, коли росіяни починають лупити з усіх стволів по мирних містах, і жителям доводиться вибирати між смертю чи від’їздом.

Саме така ситуація склалася у Дебальцевому в кінці січня 2015-го. Від практично безперервних обстрілів люди ховалися в підвалах, поспіхом пристосованих для того, щоб там перечікувати артобстріли.

Як правило, в укриттях ховалися від однієї-двох сімей до кількох десятків людей, які там часто перебували без води, світла, харчів і, що особливо страшно для хронічних хворих,  без необхідних медикаментів.

Воду в місто привозили у цистернах – і якимось дивом вдалося домовитися з бойовиками, щоб під час доставляння води по місту не стріляли.

Співробітники МНС, Мінсоцполітики, АП і місцевих облдержадміністрацій з вивезенням людей не завжди встигали. І тоді до справи взялися волонтери. Основний тягар роботи на себе взяли Наталя Воронкова, Діана Макарова, Андрій Галущенко «Ендрю», Тім Златкін, Ілля Лисенко «Хоттабич» та багато інших.

«Своїх не кидаємо!»

Уранці 1 лютого 2015-го волонтери займалися вивезенням дітей, людей похилого віку і просто цивільних. Дебальцеве тоді вже обстрілювали постійно.

У волонтерів уже був досвід евакуації мирних жителів із Водяного – з-під Донецького аеропорту. Тоді ж стихійно народився девіз – «Своїх не кидаємо!» Керуючись ним, і продовжили роботу з порятунку цивільних у районі Дебальцевого.

Як згадує Наталя Воронкова, головне було уважно слухати і чітко робити те, що говорив Ендрю (Андрій Галущенко): «Так, чуєш, зараз там на Східному тихо. Поїхали туди. Швидко». І ось волонтери вже на місці, чекають, поки зберуться люди біля школи-бомбосховища. Бувало таке, що одна частина сім’ї в одному укритті, інша – в другому. Треба було їх знайти, поєднати.

Пам’ятаю, як до мене підходить сім’я з двома дітьми. Я беру старшу дівчинку років 7 за руку і збираюся їх вести до автобуса. І тут лунає черговий вибух – зовсім десь поруч, буквально за будинками. У школі дзвенять усі шибки, але лишаються цілими, під ногами землею прокочується хвиля від вибуху. Чую крик Ендрю: «У сховище!» Хапаю дівчинку на руки, тягну за рукав маму дітей, яка притискає до себе молодшого сина. Вбігаємо у хол школи, намагаючись триматися ближче до капітальних стін і якомога далі від вікон. Дівчинка злякалася, плаче. Заспокоюю, як можу: «Не переживай, по нас не потраплять, ми швидкі». Змушую її подивитися на мене, витерти слізки і усміхнутися: «Ти ж мені віриш? Усе буде добре, ми вас не кинемо». Через кілька хвилин вибухи віддаляються. Вирішуємо працювати далі».

У кожному автобусі – двоє водіїв. На випадок поранення чи загибелі одного з них…

А далі  друга, не менш важка частина роботи, – вивезти людей живими. У кожному автобусі – двоє водіїв. Це зроблено на випадок поранення чи загибелі одного з них. Автобус, як правило, повний. Водії, перекрикуючи гул переляканих голосів, дають короткі настанови на випадок обстрілу в дорозі: показують, як притиснути голову до колін і закрити її руками, комусь допомагають сісти нижче… Настає майже повна тиша: мами сильніше притискають дітей, літня жінка, яка до цього моменту судомно стискала ручку сумки, відпускає її і теж поспіхом хапається за руку жінки, що сидить поруч, за віком – чи дочки, чи то невістки. Автобуси проскакують по одному, щоразу сподіваючись на диво. Йти колоною не можна, бо розстріляють.

Якось автобус приїхав на чергове місце збору, біля вокзалу. І його обстріляли. Обстріляли прицільно, 120-мм мінами. Наталя переконана, що то була підступна наводка, і досі не розуміє, як усі лишилися живі, легко поранені. Сама відбулася контузією та забоями.

Два водії автобуса зазнали легких поранень – один у ногу, другий у спину, невеликий уламок утрапив у шию маленькій дівчинці.

Водії, попри поранення, того разу вивезли людей і лише тоді поїхали до лікарні, де їм надали необхідну допомогу.

– Гадаю, спрацювала сукупність факторів: передусім досвіду, інтуїції, розрахунку і передбачливості Ендрю. Як і його інструктажі. Також тут очевидна «робота» наших ангелів-хранителів і Бога. Таке не забути. Пам’ятаю хлопців-волонтерів, готових прийти на допомогу за першим покликом і мчати в найгіршу «дупу». Це Тім Златкін, Олександр Петров, Ірина Степанова, Наталі Киркач, Марк Цукуров, Геннадій Лисенко, а також команда Хотабича: Денис Блохін, Владислав Даценко, Оля Башей, Ілля Джонович Лисенко, Юрій Бондар та інші. Завжди були готові прийти на допомогу хлопці з батальйону імені генерала Кульчицького та, звісно, сімики, – каже Воронкова.

Два тижні вони вивозили мирних жителів із Дебальцевого, Миронівського, Світлодарська і Чорнухиного.

Обстановка в Дебальцевому погіршувалася щодень. Росіяни, наплювавши на всі закони ведення війни, били важкою артилерією по мирному місту. В бомбосховищах лишалися старі, лежачі хворі, за якими хтось доглядав. Уявіть, як безпорадна людина лежить і чекає смерті – адже вона навіть не може спуститися в підвал, коли обстріл. А якщо спуститься, то вже не повернеться. І їх міг убити навіть не снаряд, а банальний голод. Відтак телефони волонтерів буквально штормило від шквалу есемесок.

Наталя Воронкова досі згадує два найстрашніші повідомлення, які їй доводилося отримувати: «Допоможіть, будь ласка, вивезти маму і бабусю». За два дні приходить друга sms: «Допоможіть поховати маму і вивезти хоча б бабусю».

«Ми вивозили інсультників, діабетиків, візочників. Знайшли для цього три реанімобіля», – розповідає Ілля Лисенко з волонтерської медслужби «Хоттабич».

На жаль, часто люди відмовлялися їхати – з різних причин. Якось це закінчилося трагедією – в укриття влучив снаряд, випущений росіянами. Там віддало Богу душу 20 осіб…

Зелений коридор

Незабаром стало очевидно, що вивозити людей маленькими автобусами – це крапля в морі. Вогонь по місту наростав, атаки на українські позиції йшли хвиля за хвилею. Росіяни поспішали взяти Дебальцеве. Нагадаю, що в Мінську в ці дні йшли напружені переговори, і президенту РФ був необхідний козир на зразок Іловайська – з оточенням і загибеллю сотень, а краще – тисяч українських військових. Тому вони не рахувалися ні зі своїми втратами, ні, тим більше, з життям цивільних мешканців.

У Соледарі працював Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). У ньому були українські й російські військові. Українську сторону очолював генерал Олександр Розмазнін, російську – генерал Олександр Вязников.

Як згадує Наталя Воронкова: «Ми, як кажуть, увімкнули «дівчинку-блондинку» і, кліпаючи очима, почали просити росіян не стріляти по нас».

Коли отримали на руки документ із графіком припинення вогню, то побачили: там спочатку стоять прізвища російських офіцерів, а лише потім – представників «ЛНР» та «ДНР». Тож усе стало зрозуміло – і про «їхтамнетів», і про те, від кого залежало припинення вогню.

Одночасно вдалося домовитися з Київпастрансом про надання автобусів. Водії поїхали добровільно, знаючи, на що йдуть.

Було написано звернення до ОБСЄ, Червоного Хреста, ООН. Допомагали всі – очільник Донецької області генерал армії Олександр Кіхтенко, співробітники МНС, солдати та офіцери армії і МВС. Військові допомогли з пальним.

6 лютого 2015 року призначили днем евакуації. Приїхали автобуси як з нашого боку, так і з боку сепаратистів.

Йшлося про триденну паузу для вивозу населення, але фактично коридор на в’їзд був відкритий 6 лютого з 10 до 12:00, на виїзд – з 14:00 до 16:00. Саме Дебальцеве не обстрілювали з 10 до 14:00.

На сторону «ДНР» виїхали 40 осіб, на нашу – 766. За 6 годин часткового перемир’я волонтерам і військовим вдалося врятувати життя 800 мирних жителів. Усього ж вивезли набагато більше.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор-дешифрувальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Водій відділення морської піхоти (категорія B, C)

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Бойовий медик

від 22800 до 52800 грн

Стрий

Військова частина А2847

Кухар в сили оборони

від 21000 до 51000 грн

Калинівка, Вінницька область