ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Тільки той, хто щосекунди готується до війни, може щодня насолоджуватися миром»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Листопада 2019, 11:21

Головна мета одеської Військової академії та факультету Десантно-штурмових військ — максимально підготувати майбутнього офіцера-командира десантно-штурмових військ і морської піхоти до дій у надскладних умовах бойової обстановки. Про те, як готують командирів десантно-штурмових взводів, командирів морської піхоти й офіцерів повітрянодесантної підготовки кореспондентам АрміїInform докладно розповів начальник факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Військової академії (м. Одеса) полковник Сергій Куз.

— Яким правилом щодня користуються в навчанні курсанти-десантники?

— На факультеті ми готуємо курсантів за трьома спеціалізаціями: управління діями підрозділів десантно-штурмових військ і морської піхоти та повітрянодесантна підготовка підрозділів. Ключовим нашим завданням є їхня безпосередня підготовка до виконання бойових завдань у майбутньому.

Є такий вислів: «Тільки той, хто щосекунди готується до війни, може щодня насолоджуватися миром». Цим правилом ми щодня і керуємося в навчанні. Як на мене, у військового повинно бути тільки два стани: перший — це стан підготовки до ведення бойових дій, другий — безпосереднього виконання бойових завдань. За таким принципом викладачі академії підходять до навчання своїх курсантів.

Щодо пріоритетів навчання, то обов’язковим є досвід вивчення й аналіз виконання завдань підрозділів у районі проведення ООС (АТО). Звісно, це постійний контакт із випускниками, які нині перебувають у районі бойових дій. Це конструктивна робота з командирами десантно-штурмових бригад і батальйонів. Ми вивчаємо передовий досвід участі цих підрозділів у боях, організації та проведенні бойових операцій, проводимо аналіз кожної успішної ситуації, яка відбувалася на полі бою, розбираємо, так би мовити, на частинки кожен випадок, щоб надалі лише поліпшувати підготовку курсантів.

— На чому акцентуєте увагу в підготовці майбутньої еліти війська?

— Передусім на фізичній підготовці. Десантник — не лише воїн із міцним тілом, а й сильна духом людина, що володіє достатніми морально-вольовими якостями, які притаманні справжнім лідерам. У нас фізичною підготовкою примушувати займатися не потрібно. Курсанти нею займаються, без перебільшення, в режимі онлайн.

Далі — важливе місце у системі підготовки підрозділів ДШВ посідає тактика. Зосереджуємо увагу на практичних діях у десантуванні різними способами з вертольота. Зі свого боку морська піхота активно проходить підготовку з висадки і дій з моря, з морських засобів, насамперед десантних кораблів. Також активно проходить процес адаптації курсантів до вивчення процесу підготовки та планування бою за стандартами НАТО. Наразі значно збільшено кількість годин вивчення іноземної мови. У нас уже сьогодні проходять заняття, де курсанти розмовляють лише англійською. От, приміром, нещодавно викладач кафедри управління діями підрозділів ДШВ та МП майор Микита Вітек проводив заняття з тактики англійською мовою.

Тривають заняття за участю інструкторів тренувальної місії ORBITAL Збройних сил Великої Британії. Курсанти 4-го курсу два тижні проходили вишкіл за програмою інструкторів під керівництвом британської команди. Основний напрямок — тактика і виконання завдань в урбанізованій зоні. Спочатку тиждень методичної й теоретичної підготовки. Вивчали порядок складання стандартів з відпрацювання дій і безпосередньо саме навчання. Відпрацьовували заходи матеріально-технічного забезпечення.

Далі — тиждень практики, тренувалися діяти як самостійно, так і в складі підрозділу. Головне завдання, яке стояло перед курсантами, — методика і відпрацювання алгоритму дій у ролі інструкторів.

— Скільки стрибків із парашутом має виконати курсант?

— За чотири роки навчання загальна програма курсанта ДШВ із повітрянодесантної підготовки становить 28 обов’язкових стрибків із парашутом. Крім того, обов’язковими є стрибки з різними складнощами. Зокрема стрибки як удень, так і вночі, на воду, в складних метеоумовах, зі зброєю й під час участі в тактичних навчаннях. Завдяки сприянню Командування ДШВ і Морської піхоти, велику кількість стрибків із парашутом курсанти виконують безпосередньо під час навчальної практики або посиленої підготовки на польових виходах. До того ж украй важливими у навчанні є практика водіння бойових машин, бойових стрільб із різних видів озброєння тощо. Ці напрямки підготовки у нас проходять дуже інтенсивно та динамічно.

— Курсантів-першокурсників завантажують на повну?

— Цього року в академії була започаткована абсолютна нова програма підготовки саме для першокурсників. У чому ж полягає її особливість? Курсанти-першокурсники проходять так звану триетапну підготовку солдата за програмою дій десантника або морського піхотинця в бою. Перший етап — індивідуальна підготовка, в яку входить фізпідготовка, здійснення стрибків із парашутом, навчальних дисциплін фундаментальних наук.

Другий етап — це тактика і тактико-спеціальна підготовка. На завершальній стадії цього етапу курсанти мають виконати комплекс вправ, а саме: марш у повному спорядженні до 50 км, десантування посадочним способом із вертольота, виконання завдання щодо орієнтування на місцевості, вихід на об’єкт захоплення, його знищення або захоплення та утримання.

Проведення третього етапу сплановано безпосередньо в бригадах десантно-штурмових військ і морської піхоти. Цього року це була легендарна 79-та окрема десантно-штурмова бригада. Усі випробування на психологічній смузі перешкод десантника курсанти пройшли успішно. Вони зрозуміли, до чого їм потрібно готуватися під час періоду навчання в академії. Під керівництвом досвідчених бойових інструкторів бригади виконували завдання різної складності, наприклад долали різні перешкоди, зокрема болота на дистанції до 10 км. Наприкінці етапу курсанти провели двосторонні спаринги з інструкторами, що входять до складу команди з рукопашного бою бригади.

Наразі погоджено проходження третього етапу цієї підготовки для морської піхоти на базі 35-ї окремої бригади морської піхоти. Це вже прописано у робочій навчальній програмі, тому надалі ми продовжуватимемо нарощувати підготовку курсантів у цьому напрямку.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Комірник складів, військовослужбовець

від 20000 до 20000 грн

Київ

Військова частина А2788

Кухар

від 21000 до 51000 грн

Київ

Військова частина 3078 Національної гвардії України

Водій категорії С

від 21000 до 22000 грн

Прилуки, Чернігівська область

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Інспектор прикордонної служби

до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Оператор РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область