ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зазираючи у майбутнє: ВМС США об’єднують у «зграї» протикорабельні ракети великої дальності

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Квітня 2024, 12:27
Під час випробування компанія Lockheed Martin та ВМС США одночасно випустили чотири ракети LRASM. Зображення: Lockheed

Військово-морські сили США у співпраці з компанією Lockheed Martin успішно провели льотні випробування крилатих протикорабельних ракет великої дальності (LRSAM) із сімейства AGM-158 C-3.

Як заявили офіційні представники Lockheed Martin, які назвали ці бойові тести не інакше як «історичними», ракети родини LRSAM стануть вирішальним інструментом для майбутніх операцій як у відкритому океані, так і в прибережній зоні завдяки своїй дальності, повідомляє АрміяInform.

А щоб продемонструвати високу вражаючу здатність зброї, одночасно було запущено відразу чотири ракети.

Експерт порталу New Atlas Девід Сонді зазначив, що ракети AGM-158C LRASM, які нині вже служать у ВМС і ВПС США та Королівському флоті Австралії, є однією з таких видів зброї, що буде важливою і через десятиліття. І хоча вони експлуатуються з 2018 року, цей оборонний виріб все ще перебуває на стадії удосконалення, щоб зробити їх більш автономними і здатними діяти як частина своєрідної ракетної «зграї», а не як відокремлена одиниця в залпі.

Нова протикорабельна ракета належить до сімейства AGM-158 компанії Lockheed Martin і є розвитком перевіреної в боях ударної моделі JASSM класу «повітря — земля». Вона здатна виконувати завдання в різних погодних умовах і оснащена напівавтономною системою наведення — інерціальною навігаційною системою (INS) з підтримкою технології GPS, що забезпечує точність на великих відстанях після запуску. При цьому заявлена дальність LRSAM досягає 930 км, а маса бойової частини, яка являє собою проникаючий заряд осколково-фугасної дії, становить 454 кг.

Крилата протикорабельна ракета великої дальності (LRSAM) на піддоні для транспортування. Фото: Lockheed

Бойові пуски проводилися у водних акваторіях штату Флорида в рамках 12-го інтегрованого випробування (ITE-12). За словами розробників, запуск відразу чотирьох зразків став своєрідним «випускним іспитом» для останньої модифікації ракет.

Також повідомляється, що дане озброєння забезпечує можливості, які не мають аналогів у сучасному арсеналі США в плані летальності, дальності та електронного захисту від сучасних засобів протидії за допомогою системи ESM, яка дає змогу виявляти прилеглі загрози та прокладати маршрути ухилення від них.

За словами дослідника озброєння Девіда Сонді, ідея подальшої модернізації ракети AGM-158C LRASM полягає в тому, щоб створити крилату ракету великої дальності, яку можна було б запускати з бомбардувальників B-1B, F-18 Super Hornet, F-35 Tornado 2 Joint Strike Fighter або кораблів чи підводних човнів, обладнаних системами вертикального запуску.

Хоча AGM-158C може отримувати інформацію від командної та контрольної мережі, ракета також здатна діяти самостійно або у складі ракетної групи в районах, де ворожі сили можуть спробувати заборонити доступ у вигляді різнопланових перешкод. Ракета спроможна не лише визначити свою ціль і вирішити, як її атакувати, але й одночасно застосовувати власні засоби протидії та здатність ухилятися від запроваджених проти неї різнопланових загроз, якщо це необхідно.

«Ми продовжуємо інвестувати в проєктування і розробку протикорабельних засобів LRASM, щоб забезпечити військовослужбовців безпековими рішеннями XXI століття, необхідними їм для виконання завдань і безпечного повернення додому», — заявила керівниця програми LRASM Лісбет Фогельполь.

«Ця зброя знижує залежність від платформ розвідки, спостереження і рекогносцировки (ISR), мережевих каналів і GPS-навігації в умовах радіоелектронної боротьби», — стверджують розробники.

LRASM, призначена для ведення тактичного бою на великих відстанях, стане вирішальним інструментом для майбутніх операцій як у відкритому океані, так і в прибережній зоні завдяки своїй дальності.

Крилата протикорабельна ракета великої дальності (LRSAM) у дії. Відеосимуляція: Lockheed Martin. Особливістю даного відео є те, що творці імітаційного ролика обрали ціллю ракети LRASM … ракетний крейсер “москва” (бортовий тактичний номер “121”).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
ЗСУ вдарили по російському пункту управління БПЛА

ЗСУ вдарили по російському пункту управління БПЛА

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по пункту управління БПЛА та району зосередження особового складу противника.

100 бойових зіткнень за добу, на Авдіївському напрямку ЗС України відбили 33 атаки

100 бойових зіткнень за добу, на Авдіївському напрямку ЗС України відбили 33 атаки

Протягом доби зафіксовано 100 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

За день росія випустила по Нікопольщині 10 дронів-камікадзе

За день росія випустила по Нікопольщині 10 дронів-камікадзе

Сьогодні, 1 травня, російські війська атакували Нікопольщину 10 дронами-камікадзе та тричі вдарили з артилерії.

Україна і Румунія домовились поглиблювати співпрацю у сфері безпеки та оборони

Україна і Румунія домовились поглиблювати співпрацю у сфері безпеки та оборони

Секретар РНБО України Олександр Литвиненко на зустрічі із Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Александру Віктором Мікулою обговорили розвиток українсько-румунського співробітництва у сфері безпеки і оборони.

Президент відзначив державними нагородами 465 загиблих військових

Президент відзначив державними нагородами 465 загиблих військових

Президент Володимир Зеленський відзначив нагородами ще 465 загиблих військовослужбовців — захисників України.

ATACMS вдарив по російському полігону, боєць 47-ї бригади проти росіян: стрім із прифронтового міста

ATACMS вдарив по російському полігону, боєць 47-ї бригади проти росіян: стрім із прифронтового міста

Боєць 47-ї бригади вступив у бій із двома окупантами — і ліквідував обох. Один із росіян встиг поранити нашого військового, але попри це він все одно їх застрелив.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший навідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Військовий Кухар

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Снайпер (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Командир бойової машини, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область