ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Долучитися до конкурсу та дослідити, як вояки Армії УНР та Війська Польського боролися проти більшовиків, пропонують у Вінниці

MilitaryArt
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Травня 2020, 14:32

Вінницькі історики та громадські діячі ініціювали проведення творчого конкурсу «Союзники 1920», присвяченого 100-й річниці військово-дипломатичного союзу Польщі та України, який отримав назву «Пакт Пілсудський – Петлюра». Вони закликають молодь долучитися до пошуку цікавих і невідомих фактів про боротьбу вояків Армії УНР і Війська Польського з більшовиками на теренах України 1920 року.

– Не дивно, що саме Вінниця ініціювала такий захід. Адже наше місто двічі ставало столицею Української Народної Республіки та є місцем концентрації всіх визначних постатей і подій часів визвольних змагань 1917-1921 років, – говорить Юрій Войціцький, громадський діяч та організатор конкурсу. – П’ять років тому ми вже проводили заходи, присвячені «Пакту Пілсудський – Петлюра». Тоді провели реконструкції за участю українців і поляків, науково-практичну конференцію тощо. Цього року, на жаль, немає змоги проводити масові видовищні заходи, тому вирішили, що творчий конкурс є найкращим форматом.

Варшавський договір, або «Пакт Пілсудський – Петлюра» – політичні й військові конвенції, підписані представниками Польщі та Української Народної Республіки. За ними Польща визнавала незалежність УНР і надавала військову допомогу  українській армії. Натомість Симон Петлюра погоджувався визнати українсько-польський кордон по річці Збруч і далі по Припяті до її гирла. До Польщі мала відійти Східна Галичина та 5 повітів Волині, тобто територія, що належала Австро-Угорщині та Росії.

Договір має неоднозначні оцінки з боку істориків. З одного боку, Україна отримала визнання як суверенна держава та можливість заявити про себе на міжнародній арені. Але, як зазначив Юрій Войціцький, були для України й негативні моменти. Передусім Україна втратила на той час частину земель, а Польща скористалася її ресурсами. По-друге, Українська Народна Республіка згодом все-таки втратила союзника та підтримку, адже в 1921 році Польща уклала мирний договір з більшовиками. Проте багато українців навіть і не чули про існування цього Договору.

– Можна сказати, що Петлюра через безвихідь зрікся територій Західної України задля порятунку частини українських земель. Із плюсів можна виділити те, що Україна отримала від Польщі мілітарну допомогу. Окрім того, Україна виграла час, аби усвідомити себе як незалежна держава, отримала шанс на розвиток українського духу. І дуже важливо, що було відтерміновано прихід більшовиків до Західної України аж до 1939 року, це дало змогу зберегти людей на цих землях.  І ми вважаємо, що проведення конкурсу «Союзники 1920»  допоможе поширити інформацію про значення Союзу та його наслідків для історії України та Польщі.

Організаторами заходу стали Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці та редакція газети «Слово Польське», партнерами – відділення Інституту національної пам’яті Польщі у Жешові та Центр історії Вінниці.

Конкурс буде проведено у трьох категоріях. Так, дошкільнята виготовлятимуть малюнок або пластичну композицію на тему «Україна і Польща: дружба заради майбутнього», а школярі – на тему «Армія УНР та Військо Польське у боротьбі проти більшовиків». Також діти шкільного віку можуть підготувати коротку розповідь про вояків Армії УНР та Війська Польського, які походять з їхньої місцевості.

Третя категорія, а це молодь і дорослі, можуть виконати такі творчі завдання: написати вірш про вояцтво Армії УНР та Війська Польського у 1920 році (до 1000 знаків), зробити світлину з описом місць пам’яті, пов’язаних з подіями та постатями доби польсько-українського союзу 1920 року в своїй місцевості, написати лист до очільників України та Польщі тієї доби – Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського (до 2000 знаків).

Кожен учасник може виконати одну або всі роботи зі своєї категорії як українською, так і польською мовами та надіслати їх до 16 травня на адресу: PL1920UA@gmail.com.

Переможців конкурсу відзначать пам’ятними дипломами про участь. Також вони будуть нагороджені цінними призами, зокрема електронними книжками, безпровідними акустичними системами та навушниками, книгами, настільними іграми тощо.

Більш детально ознайомитися зі всіма умовами конкурсу можна тут:  https://bit.ly/Soiuznyky-1920.

Читайте нас у Facebook
Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Міністерство закордонних справ України привітало досягнуті домовленості між Азербайджаном та Вірменією щодо делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у телефонній розмові з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі обговорили проблему повернення з держави-агресорки депортованих дітей і військовополонених, зокрема бойових медиків.

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Сім автомобілів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога військовим, спритні ділки намагалися незаконно реалізувати на території Київської області.

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 271 захисника України, 51 із них — посмертно.

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Норвегія вирішила виділити додаткові 600 млн доларів на підтримку України.

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Кабінет Міністрів дозволив підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Майстер з ремонту та обслуговуванню безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Технік зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП