ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Законодавство чи перевізник: хто визначає право ветеранів на безоплатний проїзд у громадському транспорті в Полтаві

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 2 хв. 12 Серпня 2021, 18:21

Подорожчання вартості проїзду в громадському транспорті в Полтаві не могло не позначитись на загостренні проблеми, пов’язаної з відмовою деяких перевізників обслуговувати учасників бойових дій. Про періодичні порушення їхніх соціальних прав і гарантій ветерани розповіли на нещодавній зустрічі з представниками міської влади й приватними підприємцями.

— Щодо безоплатного перевезення учасників АТО/ООС муніципальним транспортом, то тут механізм працює досконало, — розповів колишній воїн-сапер Ігор Матвієнко. — Але не завжди ми знаходимо розуміння саме у приватників. Для них ветерани чомусь як зовнішній подразник, хоча право безоплатного проїзду нам надала держава. Зрозуміло, що власники приватних маршруток не отримують бажаних доходів, але чомусь заручниками ситуації опиняються саме атовці.

— У Полтаві налічується більше ніж тисяча учасників бойових дій, — зазначив заступник міського голови Ігор Петриченко. — І питання їх безоплатного перевезення постійно в полі уваги міськвиконкому.

Серед головних причин непорозумінь, що виникають між перевізниками і ветеранами, посадовець назвав ще невідпрацьований механізм компенсації власникам транспортних засобів через неузгодженість законодавства.

Зокрема, він підкреслив, що перевізників у старостатах досі обирає Полтавська РДА. Відшкодування за такі перевезення, відповідно, має надавати Полтавська райрада, яка вже немає таких повноважень і власного бюджету. Отримати кошти вона може через субвенцію від Полтавської громади. Та це затягує процес, і перевізники вимушені чекати грошей з більшою затримкою.

Іншою передумовою виникнення конфліктів, за словами відповідальних посадовців, є відсутність системного інформування з боку ветеранів про факти порушень їхніх прав. Так, нині у виконкомі не зафіксовано жодного офіційного звернення за визначеною проблемою.

— Щоб мати змогу вплинути на перевізника, слід чітко зрозуміти, коли відбулось порушення з його боку, хто з водіїв відмовився перевозити безкоштовно ветеранів, на якого власника вони працюють. — підкреслив Ігор Петриченко. — Ситуація не повинна ставати критичною, адже за будь-яких умов місто компенсує витрати приватників. А для оперативного вирішення проблем існує налагоджений зворотний зв’язок і гаряча лінія із соціальними службами міськради.

У перспективі цю проблему має вирішити запровадження електронного квитка. Тоді ветеран із карткою отримуватиме місцеву локальну пільгу, яка унеможливить відмову перевізника на безоплатний проїзд учасника бойових дій. На думку авторів ідеї, це буде можливо здійснити вже до кінця цього року.

Довідково. Для учасників АТО/ООС й інших бойових дій працює Служба оперативного реагування УЖКГ Полтавської міськради, яка приймає звернення про відмову їх перевозити або щодо неадекватної поведінки водіїв. Гаряча лінія доступна у месенджерах WhatsApp, Viber і Telegram за номерами +38 (066) 286-58-87, +38 (067) 158-15-80 або короткою адресою @kc1580 (для Telegram).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Після масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі — досить складна.

На Великдень ворог атакував 103 рази

На Великдень ворог атакував 103 рази

Також росіяни завдали 2 ракетних та 100 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Сили оборони знищили ворожий танк

Сили оборони знищили ворожий танк

Рота ударних безпілотних авіаційних комплексів «Булава» влучно відпрацювала по російському танку, який ховався у посадці.

росіяни вдарили ракетою по елеватору на Полтавщині

росіяни вдарили ракетою по елеватору на Полтавщині

У другій половині дня 5 травня ворог завдав удару по елеватору на території Полтавської громади.

ГУР перехоплення: Братан, нікаво нікуда нє сажают вродє как… я тєбє говорю, бєгі оттуда

ГУР перехоплення: Братан, нікаво нікуда нє сажают вродє как… я тєбє говорю, бєгі оттуда

Перехоплена розмова військовослужбовців зс рф з грайворонського напрямку бєлгородської області щодо варіантів дезертирства та відмови брати участь у війні проти України.

Десантники збили «ланцет»

Десантники збили «ланцет»

Зенітна ракетна батарея 77-ї окремої аеромобільної бригади збила баражуючий боєприпас «Ланцет».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець – оператор портативних цифрових радіостанцій

від 22000 до 52000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Бухгалтер (2 кат.)

від 21000 до 25000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Оператор-гранатометник | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Бойовий медик взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець, Стрілець

від 50000 до 50001 грн

Бурлача Балка, Одеська область