ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Безкоштовний онлайн-курс для ветеранів: «Як захистити українців від інформаційних вірусів»

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Січня 2021, 15:39

Уміння захищатися від будь-яких інформаційних вірусів – одна з найважливіших навичок сьогодення, адже світогляд людини, як правило, залежить від  сприйняття потоку інформації, що її оточує. Для того, щоб навчити людей протидіяти фейкам та маніпуляціям, волонтерська ініціатива «Як не стати овочем» пропонує безкоштовний спеціалізований онлайн-курс  для ветеранів війни з Росією «Як захистити українців від інформаційних вірусів». На ньому будуть вчити, як безпечно споживати інформацію в реаліях нової інформаційної ери та в умовах зовнішньої агресії та внутрішньої напруженості в країні.

За інформацією волонтерської ініціативи, навчальний курс розпочнеться  20 січня цього року та включатиме 5 онлайн-лекцій. Необхідність проведення такого навчання очевидна, адже країна-агресор РФ і надалі вміло маніпулює інформацією, а значна частина нашого суспільства не може відрізнити фейк від об’єктивної реальності. Нас ніхто не вчив, як споживати інформацію у новій цифровій реальності. За результатами останнього дослідження, проведеного на замовлення Internews у 2020 році, лише 3% українців можуть відрізнити фейки та маніпуляції (у 2019 таких було 11%). Водночас половина переконана, що вміє це робити.

За задумом організаторів онлайн-курсів, вони прагнуть українців навчити базовій інформаційній гігієні. На побудову демократії в Україні вже витрачені мільярди та роки. Але з таким рівнем інформаційної гігієни всі реформи та спроби відбудувати національну ідентичність приречені на спротив. Вони часто руйнуються представниками «п’ятої колони» та популістами, які тягнуть до Москви або на свою користь. Красивому фейкові вірять швидко, а в правді потрібно довго переконувати.

Навчальний курс з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» його організатори планують проводити для мільйонів українців упродовж кількох років. Ветеранська спільнота та військові – важливий сегмент нашого суспільства. До їхньої думки прислухаються. Тому важливо, щоб вони не піддавалися впливу інфовірусів.

Інформаційними співорганізаторами курсів виступають ветеранські та волонтерські об’єднання: Благодійний фонд Карітас Київ, Спілка ветеранів війни з Росією, Жіночий Ветеранський Рух, Без броні: єдина база ініціатив для ветеранів, Veterans HUB ODESA, Рух ветеранів України, Ветеранське братерство, Координаційна рада ветеранів АТО/ООС при Чернігівській ОДА, Вимкни Російське, Народна самооборона Львівщини, Центр допомоги сім’ям учасників АТО.

Основні вектори навчання:

  • як руйнувався інформаційний імунітет українців та які наслідки цього для держави та людей;
  • про нову роль інформації в цифрову еру та яка концентрація в ній інфовірусів. Хто їх створює і для чого?
  • як маніпулюють на телебаченні, в онлайн-медіа, Facebook, YouTube, Google, Telegram, Viber, Вікіпедії;
  • чому інформаційна гігієна важлива для людини, суспільства, держави;
  • як споживати інформацію безпечно та вчити цьому інших.

Усі деталі проведення курсу можна знайти за посиланням: https://www.facebook.com/events/222127459355680

Курс безкоштовний за умови попередньої реєстрації https://forms.gle/YdXQWATEoDRdKgnn7

За словами одного з організаторів онлайн-курсів, цей проєкт особливий тим, що він націлений насамперед на об’єктивне сприйняття  нашим суспільством інформаційного простору та формування свого світогляду в умовах сьогодення.

Втім, намагання зробити проєкт простим, зрозумілим, практично-корисним, зовсім не означає, що він буде «поверхневим» – власне, навпаки основним його завданням є розвинути здатність особистості до глибшого бачення та розуміння наданої інформації, проведення правильного синтезу та аналізу з отриманого масиву інформації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Великдень Сили оборони били не тільки крашанки, але й ворожі танкові колони

На Великдень Сили оборони били не тільки крашанки, але й ворожі танкові колони

Підрозділ «Булава» Окремої президентської бригади відсвяткував 5 травня відбитим танковим штурмом росіян.

За тиждень сапери вилучили і знешкодили 4830 вибухонебезпечних предметів

За тиждень сапери вилучили і знешкодили 4830 вибухонебезпечних предметів

Понад 360 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Сили оборони прокоментували ситуацію біля Красногорівки

Сили оборони прокоментували ситуацію біля Красногорівки

Хоч ворожа російська пропаганда періодично  публікує інформацію, що їхня армія і увійшла в місто і десь закріпилась, але жодних територіальних успіхів за останні дні ворог не мав.

За добу Сили оборони вдарили по 6 комплексах ППО

За добу Сили оборони вдарили по 6 комплексах ППО

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Ворожі атаки завдали українській енергетиці збитків на понад $1 мільярд

Після масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі — досить складна.

На Великдень ворог атакував 103 рази

На Великдень ворог атакував 103 рази

Також росіяни завдали 2 ракетних та 100 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

оператор дрону/квадрокоптеру

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Офіцер, начальник служби, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Навідник міномета

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Механік-водій у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Механік-водій БМП

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь