Війна змінюється кожні чотири місяці Боєць «Кібер» є пілотом БПЛА ACS-3. Цей апарат може літати до 16 годин. — Сам комплекс називається…
99 008 лабораторних досліджень з початку року. Понад 2 тисячі тонн небезпечних харчів, які не потрапили до бригадних котлів. Все це робота Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини — одного з інструментів МОУ, що дозволяє контролювати якість армійської їжі.
Якісна та безпечна провізія — одна з головних задач цього Управління, яке було створено у 2017 році. У його структурі три центри — у Києві, Львові та Одесі. За кожним з них закріплені зони відповідальності за територіальним принципом.
Керівник київської структури підполковник Михайло Калабський запевняє — серце кожного Центру, то лабораторія. І відзначає, що навантаження на неї стабільно високе. Лише за цей рік — 210 перевірок військових частин, 63 тисячі лабораторних досліджень харчових продуктів. Як наслідок — понад тисячу тонн небезпечних харчів не потрапили на солдатські столи.
«Якість продуктів стала кращою, однак фальсифікації нікуди не діваються. На жаль, у системі все ще залишаються прогалини, що дозволяють недобросовісним постачальникам поставляти неякісну продукцію. Це регулярно фіксується і усуваються недоліки, а також вживаються заходи щодо тих, хто намагається зловживати або маніпулювати», — констатує керівник Центру підполковник Михайло Калабський.
Саме через лабораторію Центру безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини проходять харчі, які потребують перевірки. Процедура чітка і детально регламентована. Є проблема — не характерний зовнішній вигляд, поганий запах, деформація тари, порушені умови транспортування або скарга під час харчування — її фіксують на місцях. Після звернення до Управління щодо «проблемних» продуктів спеціалісти лабораторії негайно виїжджають «в поле».
У Центрі потенційно небезпечну продукцію оглядають і описують, відбирають контрольні зразки. Найчастіше, кажуть, перевіряють консерви — м’ясні та рибні. Однак загалом список широкий — в ньому і крупи, і олії, і масло. В спеціальних контейнерах зразки привозять в Центр, де детально досліджують
Найперше проби «заходять» в бактеріологічне відділення. Там з’ясовують чи заражені харчі мікроорганізмами.
Тоді продукція йде далі. На неї чекає радіологічна, хроматографічна й інші експертизи. Визначаються все — від ваги до вмісту хлоридів в м’ясних та рибних консервах, кислотності, лужності та вологи. Найбільше нарікань на рибні консерви — там перебір по вмісту хлоридів, тобто солі. Занадто багато солі — універсального консерванта — явна ознака, що продукт не зовсім свіжий. Врешті після досліджень — їх максимальний термін 15 днів — «підозрілим» продуктам виносять вердикт.
Лише з початку року спеціалісти Центру здійснили 73 виїзди на перевірку якості продуктів. Кожен такий виїзд — врятоване здоров’я захисників.
Фото Дмитра Козацького.
@armyinformcomua
За минулу добу втрати російських загарбників склали 1020 військових та 400 одиниць техніки.
Загалом упродовж доби окупанти завдали 580 ударів по 14 населених пунктах області.
За минулу добу зафіксовано 162 бойових зіткнення. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися вглиб нашої території, завдаючи йому вогневого ураження.
Бійці роти ударних безпілотних авіаційних комплексів 151-го окремого розвідувального батальйону розповідають про особливості сучасної війни у повітрі.
Офіс генерального прокурора завершив розслідування ще одного воєнного злочину російських загарбників.
З початку контрнаступальної операції Сил оборони в районі Добропілля російські загарбники втратили там вже понад 12 тисяч своїх військових.
Війна змінюється кожні чотири місяці Боєць «Кібер» є пілотом БПЛА ACS-3. Цей апарат може літати до 16 годин. — Сам комплекс називається…